БТВ Репортерите: „индустрията с българския торент“ – кое е истина и кое лъжа?

БТВ, пиратството и торентите?

На скоро голяма част от българите видяха репортажа на БТВ репортерите относно торент тракерите. Там беше обсъдено как торент тракерите „ограбват“ кино индустрията, как „ограбват“ и самите хора посетили сайта, как „бедните“ артисти и „бедните“ индустрии „страдат“ под „диктаторството“ на торент тракерите.

След като изгледах репортажа, не можех да се сдържа и като човек живеещ в западна страна и завършил в чужбина бих искал да направя колкото е възможно обективен анализ на ситуацията с торент тракерите и също така да дам обективно решение на проблема.

Нека като за начало да разгледаме няколко аргумента използвани от БТВ относно торент тракерите:

1. 20000 човека гледат български филм по кината, онлайн е свалян 350000 пъти, следователно режисиора на филма е загубил 350000 пъти по цената на билета пари.

Да, но ситуацията не е точно такава! Във всеки случай не може да се сравнява разпространението на продукт раздаван безплатно с такъв продаван за пари. Трябва да имаме предвид, че повечето от интернет потребителите биха гледали или безплатно или изобщо не биха гледали някой филм от типа „На лов за дребни хищници“ на кино, като изключим факта, че хора като мен в чужбина никога не биха и чули че съществува такъв филм ако го нямаше в торентите(дори и за репортажа на БТВ репортерите разбрах от торентите и от там го свалих). Факт е, че всеки потребител притежава ограничен бюджет, който би използвал например само за един филм.

Нека теоретично поставим следната ситуация: няма торент тракери, има само кино. То тогава теоретично много от хората които са ходили на „Лов за дребни хищници“ не биха ходили там на кино, а биха посетили някой американски филм, който не са имали възможност да свалят – например Аватар, Мен ин Блек 3 и т.н.. Така че и 20000те посетители щяха да им се сторят много. Да не говорим за рекламата, която извършват торент тракерите за филмите, често съм чел в коментари в замундата как някой казва „като чета в коментарите тоя филм е уникален, няма да го свалям, първо ще ходя на кино.“ Следователно ако ги нямаше торент тракерите, дори е възможно много по-малко хора да биха ходили на кино.

2. „Повишената интернет култура“ на потребители на запад ги възпира да теглят от интернет.

За да проверите това твърдение просто разговаряйте с някой чужденец за повечето филми, които сте сваляли в замундата. Със сигурност ще установите че за 90% от тях чужденеца не е чувал. ФАКТ – Личен опит!!! Мога от личен опит да кажа, че чужденците са с доста ограничена филмова и музикална култура. Те знаят за съществуването само на някои от най-важните филми и са гледали още по-малко от тях, като съответно често съм се чудил как българите познават толкова много чуждестранни актиори и актриси…

3. Печалбата на един торент тракер е минимум 300 000 лв на месец

Отново пълни глупости. Лично аз до преди месец стартирах рекламни кампании в торент сайтове, най-големите от тях (като Замунда) взимат максимум по около 5000 лв на месец от банер, при условие, че всички банери са постоянно заети(тоест рекламодатели не липсват) и като изключим отстъпките които се правят то 9те банера на замунда(да ги закръглим на 10) биха правили максимум 50 000 на месец. Това е само оборот. Като изключим и поддръжката на сървърите, персонала, интернета, както и ДДС (каквото плащат, понеже ми пратиха фактура) и други данъци, то чистата печалба на Замунда би отишла на около 15 – 20 000 на месец. Като за медия достигаща такава огромна аудитория това са нищожни суми. Ако обърнем внимание на БТВ, според сайта им – http://www.btv.bg/reklama/ceni/ – цена за 30 секунди реклама по време на „Комиците“ е около 7000 лв, като в торент сайтовете за същите пари бихте рекламирали месец и половина, като вашата реклама би се виждала постоянно и централно – което е достигане на над 2 милиона потребители, дали с 30 секунди реклама при „Комиците“ бихте достигнали толкова? А цената е същата. Или можем да кажем, че БТВ печелят за 30 секунди, колкото торент тракерите за месеци наред от един банер?

4. Интернет доставчиците печелят най-много, защото ако ги нямаше торентите, нямаше да е нужен и бърз интернет.

Това отново не е вярно. От себе си мога да кажа, че тегля изключително рядко торенти и въпреки това наскоро интернета ми ми се струва прекалено бавен (16Мбпс) и си поръчах от 100. Интернета се използва както за работа, за по-бързо отваряне на сайтове, зареждане на видео и сваляне на изключително много програми, онлайн игра, работа и т.н. които изискват мощен интернет. Интернет потребителите отдавна не са тези, които бяха преди 5-10 години, да ползват интернет само за емайл и четене на новини, те искат да зареждат едновременно по няколко клипа във ВБОКС7 и ЮТЮБ, да свалят огромни програми, да ползват повече програми изискващи интернет, като тенденцията е все повече програми да изискват интернет. След като и в чужбина също се използва такъв мощен интернет, а не само в България, тогава защо според БТВ точно ние използваме интернета само за торенти и точно на нас не ни е нужен мощен интернет? Така че и това е един от митовете.

Истината

Истината е такава, че БТВ не се интересуват за правата на авторите, нито от артистите, музикантите, режисьорите и т.н.. Истината е, че борбата е за рекламата, и след като торент тракерите успяват по-голяма посещаваемост от самите БТВ, това е считано за лошо. Само, че ако в БТВ репортерите бяха излезли маркетинг и медиини директори, това нямаше да докосне до толкова хората. Истината е, че БТВ се интересуват единствено от собствените си интереси и от рекламодателите. Не отдавна на един познат М-Тел му бяха начислили огромни сметки, след като се е ядосал той отива да използва сериозните си контакти в БТВ за да опровергае М-Тел в БТВ Новините. От приятелите си получава обаче отговор „Искаш да изобличаваме най-големия рекламодател? Сори, няма начин!“. Често съм наблюдавал и как БТВ се възползват от аудиторията си като за да привлекат вниманието си на зрителите, и да ги манипулират, опират и до методи, като: Създаване на безсмислени кампании, увъртането на маловажна тема до такава степен, че да стане известна всекиму, представяйки по брутален начин всъщност безобидни етническа или религиозна група. Дори и представят „Господари на ефира“ като някакъв вид супергерои борейки се за народа, а всъщност те нападат единични смешни случаи и фирми предимно за дреболии. Можете сами да се запитате кога са се занимавали с някаква престъпна група или с държавни служби, там където нещата са най-мътни? Аз не си спомням за такъв случай. Но карай, това е друга тема …

Защо иначе толкова голямото преследване и забраните започнаха изведнъж след излизането на voyo? Защо след Войо, намирането на българските сериали стана по-трудно от това да разбиеш сървър на НАСА? Дори свободно и безплатно излъчваната в България програма за българите в чужбина е недостъпна, поради простата причина, че БТВ в партньорство с няколко сайта изискват плащане от българите в чужбина.

Решението на проблема

Истината е, че за всяко нещо което се излъчва свободно или не, трябва да се очаква да бъде и приемано и споделяно свободно от всеки. На времето хората взимаха аудио касети и дискове и презаписването им ставаше на локално ниво. Аудио индустрията не можеше да очаква всеки един от четирите члена на семейството да си купят по една касетка или двама съседи да не разменят касети или дискове. След разрастване на технологиите не може и да се очаква и, че широко разпространени сериали и филми няма да бъдат споделяни. Защото една важна отличаваща черта на интернета е именно социалния ефект. А ако не е Замунда, то ще е друг сайт който ще бъде използван масово.

Факт е и обаче, че всичко трябва да има някакви граници и че актьорите и създателите на музика и филми трябва да печелят по някакъв начин и да получават мотивация за създаване на нови филми.

Решението на този проблем определено не е в по-строгите закони, нито е в предложените „образования“ на младото поколение относно пиратството. Всъщност предлаганите методи от медиите могат да се оприличат на това капитана на видимо потъващ кораб да кара екипажа да гребе по-силно и по-силно. Решението е – да се търси нов бизнес модел. БТВ и медиините индустрии трябва да преустановят бизнес модела си, да използват максимално силните си страни и да изключат от бизнес модела си ненужното.
Един такъв пример е весникарския гигант „Ню Йорк Таймс“, които на време се усетиха, че хората започват да достигат до повече информация чрез интернета и че новините по интернет се разпространяват свободно, като модела по който хората четат новини сменя вида си. Така от Ню Йорк Таймс избраха нов бизнес модел като пуснаха безплатно публикациите на весника онлайн и вместо да искат пари от потребителите си, включиха рекламния модел на сайта си – http://www.nytimes.com/pages/todayspaper/index.html , от който в крайна сметка спечелиха много повече.
Друг такъв пример е Нова телевизия, които вместо да се впускат в скъпата и безсмислена борба с торентите, включиха програмата си достъпно онлайн и вградиха там рекламите си.

Това е от мен, до скоро не бях писал статии, но мисля, че беше време за едно обективно мнение по въпроса.

Dipl. Wirt.-Inf. Тончев

П.П. Пък и аз съм щедър човек, ако дойде Асен Блатечки, … ще го черпя и ракия!

Share

45 коментара към “БТВ Репортерите: „индустрията с българския торент“ – кое е истина и кое лъжа?”

 1. Pingback: Dobruja.com
 2. Обективно и добре изложено мнение по въпроса.Много ми хареса!

 3. Поздравления за добрия материал! Това е истината, но както сте споменали БТВ ги интересува само да „лапкат“ и не ги еня за дребния потребител! Искат да свалят и последната риза от гърбовете на хората!

 4. Абсолютно вярно! Вместо да се оплакват от успешния бизнес модел на тракерите, от БТВ могат да се поучат. В крайна сметка точно по същия начин печелят и от безплатната си ефирна телевизия, нали? Може би ще има легални проблеми с правата за интернет разпространение на чуждите им продукции, но където има воля, има и решение.

 5. Предаването „Репортерите“ отдавна съм го забелязал че е изключително манипулативно.

 6. И не забравяйте, че Асен Блатечки ви е влязъл с взлом за да хапва от хладилника!

 7. Не разбирам само защо цялата история е „да си пазим БГ сериалите“.

  Доказвано е пъти и пъти, че пиратството не е свързано толкова с каквото и да било друго освен достъпност.

  Game of Thrones как е най-пиратстван сериал, пък The Avengers ходиха да го гледат всички на кино?

  Съмнява ме някой да си седне в къщи след работа, да пусне телевизора, да види Стъклен Дом или някой друг бг сериал и да си каже „Сега ще изчакам да свърши пък после ще си го дръпна, напук на Асенчо.“
  Просто няма такъв сценарии – щом теглиш значи интелектуалния продукт ти е интересен и си го пропуснал по някаква причина. Това не ми изглежда в ущърб на автори и актьори. Даже напротив – харесва ми играта на някоя актриса – отивам и я гледам в театъра.

  Оставям настрана цялата работа, че актьорите са добри, но сериалите са ми безбожно скучни или напълно плагиатствани истории, които ако ги видят правоносителите ще съдят (най-яркият пример е Под Прикритие)

 8. Доста силна аргументация, за която поздравявам автора.

 9. Една малка грешчица „актЬори“ 🙂 Харесва ми начина на мислене, с 80% съм съгласен. Те БТВ искат да наложат voyo.bg, затова сега ни заливат и с смс-и от Глобул. А колкото до торентите, аз 1 бг филм нов не съм видял, който да не е баннат. Какви права искат тогава, върху Аватар??? Всеки, който иска да гледа някой хубав филм, би отишъл на кино, въпреки че може да си го изтегли и от някой торент сайт. След като плащат данъци на държавата, значи всичко е легално.

 10. Адмирации за обективния поглед! Браво!

 11. Наистина доста точно и обективно написана статийка, за което поздравления! Само с едно нещо съм леко несъгласен – в никоя друга държава не съм ползвал интернет, който даже и да се доближава до нашия си (съотношението качество-цена) в България, а аз доста съм „брисал“ по света! Поне в това бием ВСИЧКИ :)))

 12. Проблема на БТВ, че пуснаха сайт с филми VOYO, който сигурно никой не посещава. И затова са решили, че торент тракерите са им проблема.

 13. За бТВ трябва единствено тотално игнориране. Толкова вече са прозрачни в манипулациите и в блюдолизането, че е излишно изобщо да се коментират подробности по политиката им.

 14. Доста истина има в тази статия и на 100 процента съм съгласен с теб.

 15. Прав си, че въпроса е в парите …. от реклама. бТВ отдавна заслужава тотален зрителски и рекламодателски бойкот.

 16. Прочетох увода, стана ми интересно и наистина очаквах решение. Но виждам поредното едностранчиво мнение в защита на авантата. „Решението“ ми звучи като „Оправяйте се“, търсете си рекламодатели и благодетели, защото няма кой да се набутва за продукта ви. „А и всички знаем, че в Интернет всичко е безплатно“. Някой казва на производителите, че са прекалено нагли да търсят пропуснати ползи или поне частична възвръщаемост (все пак има заложени бюджети, очаквания, не може да се подхожда с отричане на вложеното). Правят се сметки на базата на „дали“, „ако“, „представете си“… Но като нищо не губиш, дори напротив, тези сметки се правят лесно по този начин.
  И отговорът в статиите от този род е очакван – първосигнален и опростен идейно, колкото и кампанията на БТВ. Всичко е нормално, все още опознаваме тематиката. Която, между другото, би трябвало да е по-лесна за асимилиране от чужбина – там средата го позволява. Време е да минем на по-горен етап и да открием истинско работещо решение, за да не продължи отлива на директни инвестиции в бъдеща, и по-важното: качествена продукция. За да бъде по-лесно като за начало, отнесете това мое мнение на първо място към българската музика и кино.
  Темата е прекалено сложна, за да се отразява само с „да“ или „не“. За мен решението е във взаимния компромис – платени на достъпни цени торенти, пакети, абонаменти, оттам някакви, макар и частични приходи за бизнеса. А копирането и споделянето (с некомерсиална цел) – безплатно право, само ако и след като си заплатил продукта. Ясно е, че дори съвсем съвестно да сме закупили продукта, ние всекидневно нарушаваме сегашния закон – взимаме CD-то, рипваме го, правим копие за компа, iPod-а, колата, телефона си. Това например е абсурдно да се приема за нарушение. Може да се въведе и опцията „заемане“ (но това ще е по-сложно). Оттам заелият продукта да няма право да го копира, а само ползва и евентуално и закупи, ако желае и той да го притежава. Нека съберем предложения, които да са ок и за двете страни. Има доста за умуване, нека не бъдем първосигнални. Успех!

 17. Много добре изписана страница, само за интернета е грешно и ще се заям – в България интернетът е от най-добрите в света. Като изключим Spectrum Net. Те са зле сякаш. Но като цяло имаме един от по-качествените и евтини интернети. Това няма нищо общо с пиратството, ами поне в София е поради тежката конкуренция между над 9000 малки доставчици, които се бореха за квартали, после се разширяваха. Заради тази конкуренция имаме такъв прекрасен интернет. Нито Испания, нито Франция, нито всемогъщата Америка не могат да се мерят с нас в това отношение. Конкуренцията между компаниите винаги е в полза на потребителите, затова не трябва да се толерират корпорации и монопол.

 18. Добра публикация братле, но не си казал едно от най-важните неща, а именно, че сме ГЛАДНИ, ГОЛИ И БОСИ!!! Защо Асен Блатечки или някои от режисиорите не дойде да похапне от моя хладилник? Да заповядат, обаче ще останат гладни, както съм гладен аз и както са гладни още над 2 млн. млади Българи! На БТВ мога да има кажа, да не се е***ат с нас щото този път на площада няма да бъдат 30 хиляди, а 3х30 000.

  Бъдете здрави и помнете, който каквото да ви говори винаги става дума за пари.

 19. Искам да добавя още един аргумнт. Свалянето на филм/песен/клип от торент сайте не създава липса ! Кражба е , когато ти отнемат нещо и нещото вече го няма. А със даунлодване на „нещо“ не се създава липса , а се създава копие ! В този смисъл клипът с КРАДЯЩИЯТ от хладилника Блатечки е с доста противоречиво послеание…. Защото той създава липси от продукти, а колкото до „неговия“ филм – добре , че са торентите за да има кой да му го гледа изобщо !

 20. Много е добра статията. Шерната е при нас. Успехи и дано има повече такива, защото колкото и да се пише за тази телевизия, ще е малко. 🙂

 21. Мартинчо, към БТВ ли си на хонорар? Щото толкова глупости издрънка, че е трудно да приема мнението Ви на сериозно от друга гледна точка. За пример:
  „Чл. 25 от ЗАПСП гарантира правото да копирате защитени произведения независимо върху какъв носител без съгласието на правоносителя и ако вършите това за лични нужди и с нетърговска цел и заплатите справедливо компенсационно възнаграждение. Това компенсационно възнаграждение е включено в цената на празния носител (чл.26 от ЗАПСП), върху който записвате защитеното произведение и представлява 5% от стойността му. Така Вие предварително сте го заплатили още при покупката на празния носител. Ако обаче някой не е направил необходимото за да събере този определен със Закон налог това не е и не може да бъде Ваш проблем. Това е работа на министрите на на които Вие плащате заплатите.“
  Относно опцията за заемане, ако гледам мач по пей пер вю канал с приятели, престъпление ли е, че аз плащам и гледаме четирима, а престъпление ли е ако го запиша на харддиска на телевизора си и го гледам като се върна от работа? А наясно ли си Мартично, че торентите са споделяне абсолютно аналогично на примера? Ако не си, прочети за технологията на торентите и помисли отново. Разсъждавай, не следвай логиката на продуценти, които заливат ефира с турски сериали и 6 – 7 сезона БГ бози. Щото аз БГ боклук, маскиран на телевизия не гледам от години. А на жалките им опити да си подобрят рейтинга – (нецензурни думи/бийййп). Босфор ТВ е мъртвец, само още не са го осъзнали някои лица. Не уважавам мнението Ви Мартинчо, за мен е жалко и безсмислено. Но уважавам гледната точка на автора на блога и за това си позволявам да коментирам, дано другите да имат полза от моя коментар както аз имам от статията.

 22. Съгласен съм напълно със статията и всички подобни статии, които защитават свободата в интернет. Най-доброто нещо по темата обаче, четох от сп. Форбс, но за съжаление нямам линк за да го дам. Накратко, авторът казва истината каквато е – торентите няма как да убият киноиндустрията, какво остава за музикалната такава (там пазарът се контролира от 4 корпорации вече над 70 г.), но и индустрията няма как да убие торентите, още по-малко, че технологията торент вече е почти отживелица, магнитите са далеч по-предпочитани.
  Няколко бележки имам към коментарите. Към МАРТИН: Не е моя грижа да мисля как индустрията да си запази милиардите печалби, както те не мислят за моите художествени вкусове, а ми натрапват тяхната „естетика“. А специално БГ продукцията почти я няма по никакви торентсайтове (повечето веднага трият всякакви филми от БГ), така че дискусията тук е напълно излишна. Тя е защитена отвсякъде.
  За Интернета в България: за съжаление мина времето на конкуренцията (никога не е имало 9000 провайдъра в София) и оттук нататък качеството само ще спада и цените ще се качват, което съчетано с борбата на политическата класа да ограничи колкото може повече свободата в мрежата. Няма значение какво рекламират като възможни скорости, а какво реално предлагат и доколко е постоянна скоростта, да не говорим за обслужването. Напуши ме смях, когато миналия ноември, Виваком рекламираха 100 Мб (!), а в същото време дори не бяха почнали да подменят старите си коаксиални кабели, които могат да поемат максимум 10-12 Мб!
  Влошаването на интернета в БГ веднага се отразява на позицията на България в Нетиндекс, където бяхме 3-ти в света през 2009 г., а в момента сме на 13 място и със сигурност ще бъдем изпреварени от поне 10 други държави до края на годината.

 23. Благодаря на всички за коментарите,

  ще помоля само, до колкото е възможно да се спазва добрия тон понеже няма смисъл от препирни 🙂

  @Мартин: Разбира се, че не съм предложил някакъв работещ модел, подобен проект и/или идея би струвало време и пари. Идеята беше да откъсна погледите на хората от традиционния модел и да помислят за други варианти, като смятам че възможностите на БТВ в тази насока са огромни. (ключова дума thinking outside the box – http://en.wikipedia.org/wiki/Thinking_outside_the_box )

  колкото до въпросите относно интернета, явно не съм се изразил правилно, ще отговоря по следния начин:

  В репортажа ставаше дума, че 2000 до 6000 Mbps ще са напълно достатъчни, докато в чужбина също се използват вече минимум 20 000. Не съм оспорвал скороста на интернета в България, но мисълта тук беше, че бърз интернет е нужен и се използва не само за торенти и то навсякъде по света.

 24. Моето мнение е, че не тракерите и споделянето на файлове в нета, трябва да са основна тема в медиите, а бедността, духовна и материална, на Родината ни.

  Благодаря за страхотната публикация 🙂

 25. Евалата, тези от БТВ с тяхното войо не са добре. Никога няма да бутнат торентите. Медиите са манипулатори и се опитват да настроят обществото да ходи по тяхната свирка. Използват различни похвати са манипулиране на човешката маса. НО тук ще ударят на камък, могат да ни накарат да гласуваме за Бойко но не могат да ни накарат да гледаме техните бози и тъпотии. Ако няма торенти ще се върнем към разпространяването на дискове но винаги ще има споделяне!

 26. Страхотно резюме! Мислим еднакво, с разликата, че аз едва ли ще се справя толкова добре с писането! Войо и БТВ да вървят по дя****те! 🙂

 27. Напълно съм съгласен с статията и направих една кратка равносметка:
  За да отида на кино да гледам филма на Асен Блатечки трябва да дам 8 лв за билет,за пуканки 3 лв ,за една кола от половин литър 3 лв …….
  Заплатата ми е 200 лв + 120 лв в купони за ядене:
  от тези 200 лв само 50 ми е тока и още 50 вода, 20 лв телефон, зимата 50 лв парно интернет 20 лв кабелна 10 лв те па взеха че станаха 200 лв заплатата свърши и КО ПРАЙКАМЕ СЕГА 🙂 има още дупки за плащане като на входа такса трябва да се плати бензин на колата трябва да сложа и още много дребни работи който продължават да ме дърпат на зад!!!!!!
  Е питам господата от БТВ как очаквате да дам за кино 15 лв ? Как очаквате изобщо да дам пари на voyo (или там как беше) за да гледам някой филм ? Та след 10 часа работа се прибирам в къщи къпя се и единственото нещо който ми се прави е да си взема с тия купони дето получавам една бира цигари и фъстъци да си изтегля един филм и да седна да го гледам,ей така разпускам вечер след работа. И вия ще искате ТАКСА ДА МИ СЛАГАТЕ пари още да смучете ? Та когато минималната заплата в България стане 600 лв тогава хич няма да ме бърка да отида и да ти дам 15 лв за кино или да ви плащам на voyo за да гледам някой филм до тогава F*CK YOU!!!!!

 28. Господин Тончев, поздравления за публикацията! Напълно подкрепям написаното!

 29. Медията трябва да е безплатна за потребителите !!!

 30. Бих искал да ви поправя, такова нещо като „обективно мнение“ няма. Двете са взаимно изключващи се понятия. Мненията са присъщи на хората, а хората са субекти. Мнението представлява възглед, схващане по някакъв въпрос и следователно е субективно.

  Поднасям извиненията си, в случай, че ме намирате груб. Неточността в края на публикацията ме раздразни, но като цяло съм съгласен със съдържанието и.

 31. @Анонимен: Благодаря за поправката. Възможно е, но понеже ще се отклоним от темата няма да обсъждам използването и подбирането на думите. Важното е, че този начин на изразяване се използва широко и в случая се разбра за какво става дума, останалото честно казано не ме и интересува 🙂

 32. В общи линии, за да искат отлив от торентите към „<>“, то същото това „<>“ трябва да предоставя много по-добро изживяване от торентите.

  Ей, на тук ме загубиха с voyo. Влизаш? Хаос! Пробен период за 3-6 месеца? Full HD experience? Да ти предоставят безплатна home-cinema техника срещу някакъв договор? Помисли пак!

  Единствено 1 седмица по-рано пускат сериалите. Е, за това предпочитам да не плащам 8 лв/месец за съмнително качество и никакви нововъведния. Thanks, but no thanks!

  Идеи за по-добро изживяване обаче много. Броят киноекрани расте всяка година, качеството също. 3D филмите пълнят залите, защото от zamunda трудно се гледа 3D. 3D филмите са пример за прекрасна преоткита бизнес идея 🙂

  Възможни други бизнес модели? Много! Но на Босфора Ти Ви бизнес идеята е да подгони лошите пирати, които карат творците да гладуват. Тъпо! Насочено е срещу точно тези техни потребители, които в сряда гледат „Столичани в повече“ по БТВ. Тъпо, БТВ! Много тъпо!

 33. Добре. Ако съм абонат на НВО и Синемакс, пират ли съм ако си тегля Gdme of thrones от торентите?

 34. Здравейте,
  аз също съм съгласна, макар и с малки изключения. Радвам се, че сте имал силата да опишете всичко, което ви е развълнувало, за да допълня анализа на това, което се случва, в собствената си глава. Аз ще ви кажа фактите в моето семейство. Ние не гледаме БТВ. Получи се напълно ествествено и поетапно:
  1. Всяка вечер турски сериали – може да сме всякакви, но да стигнем до там в най-рейтинговото време (тоест когато повечето домакинства са заедно, вечерят, общуват, искат да споделят, да гледат нещо интересно и приятно) да гледаме Ферхюнде (или каквато е там)
  2. Всяка вечер новините започват с минимум три негативни новини. Последният случай след който не съм гледала повече новини беше как някакво бебе е в Пирогов с множество наранявания и намеците бяха, че е пребито зверски от родителите си. В късната емисия се оказа, че майката си изпуснала бебето по стълбите. Както мама казва – „стресовини“. Мерси.
  3. След земетресението излъчваха „Модерно“ 🙂 И пуснаха емисията си новини от предния ден с пожеланието за „Приятна вечер“ 🙂
  4. Предавания като „Часът на мама“; „Господари на ефира“; „Море от любов“ ги запратиха по някакви други канали или изобщо ги спряха.
  5. Аз гледах всякакви сезоно на предавания 2-3 години след излъчването – Бягство към победа; Сървайвър; България търси талант, които се оказаха във Войо. И се оказа, че аз трябва да ровя с часове, за да ги намеря, което не ми харесва и ми губи от времето. И както казваш – предпочитам да не гледам. Войо безуммно ме подразни още с първите ми 2-3 досега с него – силен звук, агресивна реклама. И това прекъснах.

  Сега сме си екстра – гледаме си европейското, после ще си гледаме олимпиадата. Въпросът е, че ако на някой му пука за рейтингите на БТВ следва да се замисли за едно средно-статистическо семейство, което вероятно не е единствено.

 35. Добре че е дискусията, да разбера, че има сайт http://www.voyo.bg. Само че какво от това – взех, че го отворих (пусто любопитство), и видях…..един куп простотии, които не бих гледал за 8 лв. на месец. Интересно ми е коя домакиня, която има проблеми с дистанционното, би платила по 8 лв. на месец, за да ги гледа на компютъра, който синът й е подарил (старо PC, на което детето не може да играе), вместо да се разпльока пред телевизора и след това да коментира сериала с другите баби от блока/улицата. Като познавам моите роднини, те никога, ама никога не биха дали още едни 8 лв. за някаква глупост, при положение, че подобна глупост се излъчва в 15 варианта по ефирните телевизии (ако не знаете бабите/домакините си имат график кой сериал от колко часа и по коя телевизия се излъчва). Та така.

  П.П. Някоя от простотиите по voyo.bg има ли я с Замундата? Аз оттам тръгнах, за да стигна до тук, просто ми е интересно дали това във войото изобщо е гледаемо. Изобщо всичко това смърди на кофти направено продуктово позициониране и вой до небето „о, никой не ни го иска, трябва да намерим виновен“. Ми да търсят. Боклуците обикновено ги обират хората, които съвсем нямат пари и имат по 2-3 лева за цигари. Кой от тях би платил 8 лв. на месец?

 36. Напълно съм съгласен с възгледите на автора. Аз живея в Щатите и завърших полувисше по компютърни системи. Ето и малко по моите импресии от бизнес ‘етиката’ на американските медии и крайните потребители. Те (потребителите) са крайно малоумни. Защо? Защото който и да било тб канал да пуснеш, ще те залеят с реклами за продукти за отслабване, Лайф Сейвър Бел, подкани да помогнеч финансово на еди-ква си организация по защита на животните, децата в еди-ква си африканска държава тем подобни помии, които само се чудят как да си вземат и последния цент от джоба. Техните мозъци са промити до такава степен, че каквото и да видят по тв, трябва да се купи, пробва и т.н. Да не говорим за предаванията, които се пускат. По дискавъри пускат простотии от сорта на storage wars, american pickers, pawn stars и други, за които не се сещам в момента, които трябва да си изкуфял да седнеш да гледаш – Всяки кухоглав си направил тв предаване. Нищо информативно, образоващо, повдигащо духа и помагащо ти да се развиваш като нормално мислещ човек. Единствено BBC America и Science Channel гледам от време на време но като почнат реклами и веднага изключвам тб-то. То е просто непоносимо. Ето защо не гледам телевизия. И братята американци ги е страх да изтеглят каквото и да било безплатно онлайн, защото the government will come after you. Така им е насъдено в мозъците и си плащат като попове и дори не се усещат как здраво им го навират отзад управниците на тази еврейска държава. Те не искат народа да мисли, а само да изпълнява.
  За войо.бг разбрах от замунда, където единствено мога да намеря нещо свестно за гледане, и то през прокси (естествено). Те изглежда следват модела на Нетфликс – watch all the movies you want for only $8 a month. Пробвах го нетфлиск – стари и тъпи филми и то старите филми, които исках да гледам ги нямаха. И до там беше с нетфликс. По кината също няма свестни филми – $8 минимум само билета, а един пакет с пуканки – $6, бутилка кола – $5. И как да отида на кино, като безплатно мога от замунда да изтегля филма, включвам лаптопа към тв-то, купя си пуканки от магазина и ето ти домашно кино за никакви пари. Та ето как стоят нещата в Америка.

  Изглежда вече и в България са започнали да използват американските методи, бизнес модели, медийни стратегии и промиване на мозъци…. много жалко!

 37. A be hora,tova ne moge da se spre tolkova lesno.Koleloto se varti napred.Trakeri shte ima,i to mnogo poveche.Horata iskat,i shte go poluchat, nezavisimo ot BG ili chugd traker!.No na men mi se struva,che celta e ,da nyama po silni ot BTV.Nyama da stane,unishtogavat BG trakerite,v sashtiya moment gubyat te.Vaprosa zashto tezi taka narecheni AVTORI ne si poiskat dyala ot INTERNET.ORG,Zashtoto IE pecheli poveche ot poseshtaemostta.Ne e li taka?TRAKERITE sa v pomosht na oviknovenite,po bednite i.t.n..AVTORI TRAKERITE VI PRAVYAT PO IZVESTNI .

 38. Няма как да съм фен на БТВ след като в най-гледаното време ми пускат някви турски бози за гледане. Последната телевизия дето падна и тя е ТВ7… до скоро там нямаше подобни глупости ама сега вече и там се почна. Така че аз вече БГ телевизия не гледам, гледам NAT GEO и Дискавъри.
  А колкото до войо… това е най – голямата глупост дето успяха да измислят от БТВ. Пуснаха го и изведнъж станаха най-големите пазители на всякакъв вид права.. .да бе де.. повярвах ви 😀

 39. Кучето си лае – керванът си върви… Нищо не се е променило – има си ги и едните и другите.

 40. Мы представляем высококачественные услуги прокси-серверов пакетами. Вам лично нужен стабильный индивидуальный прокси для работы в Instagram, Вконтакте,Однокласниках или Авито? Вы увлекаетесь букмекерскими ставками или покером? SEO,SMM, по настоящему безопасный серфинг или другие темы? Значит вы по нужному адресу.

  Мы представляем анонимные, элитные, прокси-сервера с надежной круглосуточной поддержкой. Все наши прокси подходят для самых разных программ,сервисов, социальных сетей, онлайн игр и не только. Авторизация по логин – паролю или IP адресу.

  Стремительные прокси ipv4 и ipv6 (до 100 мбит/с) гарантируют стабильную работу. Требуются разные подсети, у нас их много. Так же вы можете выбрать тип протокола HTTP/SOCKS.

  ipv4 price

 41. Напълно съгласен. И аз съм осъзнал отдавна същите истини. Дори и съм протестирал в емейли до почти всичките ни медии….
  Но никаква реакция. Недоумявам как уважаваща се медия няма дори мейл адрес или форум за коментари от потребителите си. Сайтовете им са само едни облъчвате ли. Въобще не ги интересува мнението на клиентите им. Дори имам предложение до СЕМ народно събрание и т.н. със закон всички публични институции дори частните, да се задължат да имат форум за клиентите си, и задължението да реагират на критика и предложения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*