Кефир – тибетската уникална напитка

Кефир, Kefir
Кефир - тибетската напитка

Отварям рафта и вадя буркана, прецеждам млякото и остава само гъбата, която предизвиква ферментацията в млякото. Специфичния вкус на млякото много ми харесва, предполагам че ще се хареса и на всеки фен на айрана 🙂 …
Нека първо да разкажа как се сблъсках и сдобих с тибетската гъба.
Към края на 2009-та година се разхождах в магазина LIDL и разглеждах рафта с напитките и видях напитките Актимел(Aktimell) на Данон(Danone), които според рекламата на Данон трябва да подсилват имунната система. Интересно ми беше с какви вещества успяват да подсилят имунната система и … изненада, нямаше нищо съществено, основните съставки – мляко, захар …. Реших да се поразровя в интернет и да поразгледам как се подсилва имунната система с една напитка и дали това не е просто една рекламна измама. Решението е елементарно – напитката наистина подсилва имунната система … багодарение на млякото, Млякото само по себе си подсилва имунната система, но едно кисело мляко подсилва по същия начин имунната система (ако не и повече). Порових се и според всички новини в тази връзка в интернет най-добър за имунната система е Кефира. Няколко дни след това започна да ме боли гърло, изпих един Кефир от магазините Кайзерс(Keisers) и на другия ден наистина ми беше минало гърлото. След време пак се разболях, но кефира ми помогна да се въстановя изключително бързо. Всичко това ми направи естествено огромно впечатление и реших сам да произвеждам кефир. Поръчах една гъба по ebay и започнах да правя кефир като я поставям всеки ден в мляко и всеки ден пия ферментирало мляко – кефир.

Какво представлява самия кефир:
Кефира е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна или т.н. кефирна гъба, Тибетска гъба (Виж снимката). Кефирните зърна са комбинация от полезни бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа. Кефирните зърна не могат да бъдат произведени – трябва да ги получите от друг любител на кефира. По време на ферментацията те се уголемяват и саморазмножават (моят уголемява размерите си някъде двойно на седмица). Кефирните зърна са бели или кремави на цвят, с големината на орех. Могат да бъдат и много по-малки – колкото оризови зърна. В процеса на ферментация се уголемяват. Според упътването което получих от предишния продавач, кефирени зърна с големината на орех (без черупката) са достатъчни за 200 мл. мляко.

Кефирена гъба(ляво) - мляко (дясно)
Кефирена гъба(ляво) - мляко (дясно)

Как се прави кефир
Вече сте се сдобили с кефирените зърна и искате да го произвеждате сами.
– Поставяте кефирените зърна в мляко в съд – около 3/4 пълен (оптимално буркан с завъртаща се капачка)
– Затваряте буркана, така че да не може да влиза въздух
– Поставяте буркана на скрито от пряка слънчева светлина място при стайна температура (18-28 градуса)
– След 1-2 дни изваждате буркана и го изсипвате през груба (не метална!) цетка.
Готово, вече тук всеки може да варира с съотношението на кефира – мляко 1:15 или 1:5 според собствения си вкус. При всяко съотношение кефира има различен вкус, дори и при различните млека има различен вкус. Забележително е че кефира трябва да свикне с теб и с околната си среда, тогава започва да дава пълния си принос за ферментацията. Забелязал съм че понякога кефирените зърна плуват върху млякото, друг път слизат най-долу в бурканчето, което още не съм си го обяснил 🙂 .
Кефира се пие в ритъм 20 дни, след което следва почивка от 10 дни, после пак 20 дни … Но можете и да го пиете всеки ден.
Препоръчва се готовата напитка да се остави да узрее още 1-2 дни в хладилника и след това да се пие, а не веднага. От личен опит мога да кажа, че вкуса му след 1 ден престой в хладилника е невероятен – леко газиран и … просто много приятен.

Лечебните ползи от кефира
Аз лично все още съм в началото в опита си с кефира и има съвсем малко неща които мога да споделя, но непременно ще пиша след няколко седмици повече за ползата от кефира. Това което съм разбрал до сега е, че кефира е много полезен за червата и отделителната система (вярно е че след като се започне с пиенето на кефир и човек започва по-често да ходи до тоалетната). Кефира лекува и някои видове алергии. Някои хора говорят че са отслабнали с 5 килограма на месец, без да променят хранителния си режим. В уикипедия например пише:
Хранителните качества на кефира могат да се променят в зависимост от намаляването или увеличаването на времето за ферментация. В зависимост от степените на ферментиране ползите за здравето са различни.
Опитът на поколенията показва, че кефирът:

* Регулира и подпомага имунната система на организма.
* Регулира кръвното налягане.
* Има положително въздействие върху сърцето и кръвта.
* Лекува кожни заболявания и акне.
* Регулира храносмилането.
* Лекува колит.
* Балансира стомашната флора и стомашна киселина.
* Лекува Candida Albicans.
* Лекува лактозна интолерантност.
* Намалява безпокойството, потиснатостта и депресията.
* Повишава енергията, създава чувство за здраве и благополучие.
* Произвежда всички необходими витамини и полезни, приятелски бактерии, важни и необходими за всекидневното ни здраве.

На болните от алкохолизъм се препоръчва лечението с тибетска гъба, тъй като тя напълно възстановява обмяната на веществата и лекува заболяванията, възникнали в резултат на злоупотребата с алкохол. – Казва се, че кефирената гъба в Европа е внесена от излекуван от цироза полски професор.

Освен полезни бактерии и дрожди кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Белтъчините в кефира са полусмляни и затова по-лесно усвоими.

Кефирът съдържа:

* Триптофан – незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си ефект върху нервната система.
* Калций и магнезий – важни минерали за здрава нервната система.
* Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините.
* Кефирът е богат на витамин B12, B1, витамин K.
* Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подпомага усвояването на други B витамини, като напр. Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12.
* Многобройните ползи от поддържане на адекватно ниво на B витамини са свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, доброто състояние на кожата, повишаване на енергията и дълголетие.

Следователно и ползите от кефира не са малко. Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с полезни бактерии, дрожди, витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система. Използва се за облекчаването състоянието на пациенти страдащи от СПИН, синдром на хроничната умора, херпес, рак. Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност – ADHD). Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Кефирът балансира тялото и елиминира ненаситния апетит към нездравословни храни, сладкиши и захар. Пречистващият ефект на кефира върху цялото тяло способства за изграждане на една балансирана вътрешна екосистема и осигурява здраве и дълголетие. С отличните си хранителни качества кефирът е подходящ за хора от всички възрасти. Кефирът лекува и поддържа доброто здраве.
Тук лично мога кажа, че наистина апетита към нездравословни храни спада значително – вчера изядох само един голям дюнер за цял ден, а днес не успях да си доям вечерята – което не е присъщо на мен!
Който се поразтърси из мрежата ще забележи че и много авторитетни уеб сайтове препоръчват кефира за подсилване на имунната система, някои немски като imedo.de, yamedo.de, www.diaet.com, www.focus.de

Грижа за кефира
Кефира не бива да се докосва с метал! (метални цетки, лъжици и др.) – това е основното правило, защото металните йони убиват бактериите които действат в кефира. Следователно не се препоръчва и да се докосва с ръка. Ако не се използват кефирните зърна, могат да се покрият с мляко до горе и в хладилника за няколко седмици. Говори се че и могат да се замръзяват и да бъдат използвани отново след като се размръзят. Повече за грижата за кефирните зърна можете да прочетете тук.

Някои източници:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Кефир
http://gesundheitsnews.imedo.de
http://www.yamedo.de
http://1001taini.com/29/32/39.html

Share

494 коментара към “Кефир – тибетската уникална напитка”

 1. Здравейте!

  От днес и аз имам кефирните гъбички, но въпреки че изчетох целият форум, пак имам доста въпроси.
  Много моля да ми отговорите, ако някой вече се е сблъскал с този проблем.
  Оперираха майка юли месец и смениха аортна клапа, тя е на 73 години и вече половин година не може да се възстанови след операцията, чувства се отпаднала, има нисък хемоглобин, желязо 2 пъти под нормата, бъбречна недостатъчност, венозна недостатъчност/ разширени вени на долните крайници/ и леко увеличен черен дроб. Чувсва непрекъсната умора и след 10-ина крачки спира да почива, пие и някакви хапчета за стомаха тъй като и той вече нещо не му е наред, преди месец лежа в болница заради пневмония като цял месец пиеше силни антибиотици, т.е. положението не е никак розово. Всичко, което прочетох за кефира е чудесно, но ще мога ли да приложа това лечение и на майка ми предвид тежкото и състояние. Пропуснах да спомена и повишените стойности на пикочната киселина- има подагра / около 500/.
  Благодаря Ви предварително!
  п.п. Когато са гъбички по ноктите може ли да се пие кефира?

 2. Много внимателно започнете с тази гъба. Много! Освен това болежките на майка Ви са много и НЕПРЕМЕННО СЕ ПОСЪВЕТВАЙТЕ С ДИЕТОЛОГ!

 3. Здравейте,
  Много се радвам,че ви намерих! Преди известно време подарих гъбка на баща ми. След като почина,взех гъбката за себе си. Та-от 30 декември пия кефир. Престоява около 2 денонощия,след което прецеденото мляко държа още 24ч.в хладилник. Пия напитката сутрин и вечер по около 200гр.ТАКА ЧЕТОХ из разни форуми,че трябва… Сега от вас разбирам,че 24 часа престой е напълно достатъчен и след прецеждането може да се консумира..кое е правилното?
  Другият ми и най-важен въпрос-ако намаля престоя на гъбката ми в млякото,ще спре ли да се отразява на кръвното ми? От два дни съм с кръвно 90\58…

 4. Здравейте искам да си закупя тази гъба.Някой знае ли от къде??? Много Благодаря предварително!!! Моля да ми отговорите на емейла. gabriela.kevorkqn@abv.bg

 5. Ехо,никой ли не може да ми отговори на въпросите??

 6. Кефирът не намалява кръвното налягане, поне на мен! Няма значение дали за кратко време или продължително се заквасва. Последното има значение само за това дали да разхлабва или запича.

 7. Само още нещо да попитам. Ако кефирът ми не става газиран,това говори ли за някакъв проблем? Иначе за 36 часа си става гъст,с лек дъх на мая и много приятен,некисел.Oставям си го за няколко часа в хладилника и го пия на воля.

 8. Кефирът е като всички лекарства – намерили общ израз в рисунката на фармацевтите – 2 змии, които дават отрова в чаша. Всичко е в мярата и В ПРОИЗХОДА НА БОЛЕСТТА, В СЪЩНОСТТА Й. нЕ МОЖЕ ВЕДНАГА НА РАЗВАЛЕН СТОМАХ ДА СЕ КОНСУМИРА КЕФИР. Не МОЖЕ И ОЩЕ НЕЩА да се опитват. ИМА ДВА ПЪТЯ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ – СЪВЕТ С ПОДХОДЯЩ ДИАЛЕКТОЛОГ, И внимателно, много внимателно, постепенно консумиране на кефир И ОТБЕЛЯЗВАНЕ В ТЕТРАДКА КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ. ТОЙ КАТО ЦЯЛО Е МНОГО, МНОГО ПОЛЕЗЕН, НО ЗА БОЛЕСТИ И СЪСТОЯНИЯ НА ЗДРАВЕТО МОЖЕ ДА Е И ЛОШ в някои случаи.

 9. Здравейте,
  Подарявам кефирена гъба – лично или по куриер (Еконт). Пишете ми на vi12@abv.bg.

 10. Г-н Георги Николов, сигурна съм, че повечето от желаещите да опитат лечение с кефир нямат проблем с диалекта, че да търсят съвет от диалектолог……

 11. Извинете , грешка е станала – диетолог …
  Но щом толкова ядно отговаряте и натъртвате на тази моя грешка – не само той ще ви е нужен. За консумация на кефира, ще е нужна и консултация с друг.

 12. Някой от стара загора има ли от тази гъба??? Спешна ми е!!! Или ако някой има да ми пише на samuel4i@abv.bg…Благодаря Ви предварително!!!

 13. Здравейте, прочетох доста от мненията, но никъде не видях мнение за лечение на ракови заболявания с гъбата. В някои сайтове пише, че помага за убиването на раковите клетки. Моля ако някой я е ползвал с такава цел, или негов познат я е ползвал с такава цел – пишете ми на shushor19@abv.bg. Благодаря

 14. Изчетох всичко и сега се обърках. Г-н Тончев в статията си е написал “ * Лекува Candida Albicans“, а по-надолу в коментарите се пише от много хора да не се взима Кефир при наличие на тези гъбички….Някой може ли да ми каже кое е по-достоверно като информация???

 15. здравейте,Желая да се сдобия с тибетска гъба. от РУСЕ сам : имам стомашни проблеми и се надявам че ще ми помогне.благодаря предварително. ако има някой желаеш да ми се обади 0893941440

 16. Здравейте на всички и от мен днес прочетох доста статии така попаднах на блога.От Русе съм 0877887414 ако някой има гъба за даване моля да ми се обади.Благодаря ви предварително..

 17. Здравейте! И аз се присъединявам към търсещите кефир. Моля ако някой има в наличност и има желание да го сподели да ме потърси. За контакт : e-mail: cruki.56@gmail.com
  Благодаря предварително!

 18. Ужаваеми г-н Тончев,
  благодар Ви, че споделята изключително ценна информация от личен опит. За мен беше изключително полезна, за разлка от, ако мога да се изразя така, дистнцираните „информации“ интернет. Тъй като доста информация прехвърлих, съм обркана и несигурна в приготвянето на тази гъба, както и в дозировката и приложенито и. Тъй като майка ми е онкоболна, с едроклетъчен лимфом в 4ти стадий, човек търи надеждата вече в нетрадиционните лечителства, стига те да не спекулират с хората със злокачествени образувания! Към кефирът ме насочиха познати, които ме убедиха, че трябва да опитам и този метод.Натъкнах се на противоречива информация в ентернет относно вида на гъбата, географският и произход, коя е по-добра и т.н. Обърках се…и неднам как да подходя! Освен това, не срещнах информация в интернет откъде мога да си купя кефирни зърна и упътване за приготвяне, тъй като не е съвсем елемнтарен процес, а такъв, който изискванаблюдение, специолна кисело мляко и т.н.

  Ще Ви бъда изключително благодарна за Вашите насоки, препоръки и откъде мога да закупя качествен продукт.

  С Уважение,
  Богдана Танева (b.taneva1977@abv.bg).

 19. Г-н Тончев, преди повече от 10 години отглеждах кефирна гъба и със съпруга ми пиехме кефир. За съжаление от немарливост я погубих. Сега очаквам да ми изпратят от Омуртаг чрез куриерска фирма (аз съм от Пловдив и дано не се развали по пътя). Пишете, че освен другите ползи регулира и стомашно-чревния тракт. Аз страдам от т.нар. раздразнено дебело черво – често ходя до тоалетна (по 3-4 пъти дневно), особено ако ям повече зеленчуци и баластни вещества. Въпросът ми е: дали кефирът ще влоши състоянието ми? Благодаря Ви предварително!

 20. Здравейте, колеги-кефирковци!
  Радвам се, че ви открих, прочетох на един дъх всичко.
  Искам да кажа на тези, които не знаят, че кефирът НЕ Е лекарство! Не очаквайте вълшебства от него! Да, полезен е със съставките си, но чак да лекува това, което и лекарите не могат… прекалено е. Честно казано, изумена съм от някои глупости, /извинете ме/, които са написани. Откъде-накъде кефирът да е противопоказан при наличие на гъбички? Това е просто полезна напитка. Пиела се 20 дни, почивало се 10 дни, това също е глупост! Пие се за удоволствие и не вреди. Единственото, което трябва да се знае и да се пази човек е, да не пие прокиснал кефир заради киселинността, която уврежда стомашната лигавица, вместо да я заздрави.
  Всичко друго по запазването на живата кефирна гъба и приготовлението на кефира е абсолютно точно и вярно. Много е важно да се спазва изрядна, педантична чистота при работата с нея. Редовно хранене с прясно мляко, редовно почистване на обменните продукти /прецеждане на готовия кефир/, температура около 22 градуса и чистота, това са изискванията на гъбката. Това са нормални неща, необходими за всеки жив организъм, така че и тя не е толкова капризна. Моля, не я обиждайте, тя заслужава само обич!
  Бъдете здрави и поддържани в отлична форма с пресен кефир!

 21. Здравейте,на всички!
  Аз си търся гъбка .
  за контакти: email address: gergana11nedelcheva@gmail.com
  Искам да Благодаря ,на Тончев и всички участници, за изчерпателната информация! Научих много и нови неща.

 22. Здравейте,тук прочетох много полезни неща и реших да опитам действието на това „чудо“.
  Помогнете ми да си намеря кефирни зърна.Благодаря.

 23. Здравейте..От Добрич съм и си търся тибетска гъба.Много ще съм благодарна ако някой ми даде такава.Може да ми пише на имейл адреса.mariqna7712@abv.bg

 24. Здравейте,и аз от немърливост вече 2месеца държа моята гъба в хладилника в бурканче с млеко не е потъмняла нито слузеста,но се опасявам да не е изгубила свойствата си ,ако някой знае моля да пише .Благодаря ви

 25. Кефирът може ли да се прави с ядково мляко, защото не пия животинско и каква би била рецептата? Благодаря Ви! 🙂

 26. Здравейте, търся си кефирена гъба от Пловдив. Ако някой има за споделяне ще съм благодарна. Nadiadureva@gmail.com

 27. Привет на всички любители на кефира.
  Искам да споделя и моя скромен опит в производството на кефир.
  След като не успях да си намеря кефирна гъба реших въпроса по друг начин. Купих си кефир от магазин Березка и като прочетох, че е произведен в Брашов Румъния, много се натъжих но не загубих кураж. Ползвах една малка част от този готов кефир за закваска и долях шишето с прясно мляко, дори без да го топля и затворих плътно с капачката, след което оставих шишето на топло място и периодично ходех да го разклащам. Първият път стана за около 24 часа, но днес бях приатно изненадан след като го заложих вчера около 18 часа и тази сутрин в 7 беше станал невероятен кефир. Вече съм щастлив, че няма да пия румънски кефир а свой собствен. Успех на дръзките и смелите.

 28. Здравейте от Плевен. Аз също търся малко кефир. Благодаря предварително на всички. Пишете на maggil1@abv.bg

 29. Здравейте всички!

  Първо искам да благодаря на г-н Тончев и да го поздравя за добрата идея за този сайт.

  Пия кефир от 15-на години. Подправям ежедневно салатите с него вместо с оцет.
  Нямах конкретни оплаквания и затова не мога да споделя някакъв положителен ефект. Просто продължавам да се чувствам добре на 68 г, макар и с твърде малко физически натоварвания. Освен малко ставни травми, но за тях като че ли ми помогна намаляването на алкохола, хляба и сладкото, а не кефира.

  Иска ми се да споделя за нещо, което прочетох наскоро – за всичко това, което живее във всеки от нас и в последно време получава нарочното внимание на напредничавите доктори – т. нар. микробиома – това са микроорганизмите в стомашно-чревния ни тракт, които ние храним с това, което си избираме да ядем и пием, а те ни се отплащат с отпадните продукти от жизнения си цикъл – неврохимикали, с които или ще ни тровят, или ще ни помагат да се справяме с проблемите си, нещо повече – влияят на настроението ни в + с допамин, серотонин, или в – забравих как се казваше тази отрова. Наричат ги вече съвкупно „вторият ни мозък”, защото са на една клетка разстояние до кръвоносните съдове, а оттам до мозъка е минута време.

  Защо пиша за това – защото кефирът с това богатство от пробиотици, които го съставляват, натежава в микробиомата, така че положителните микроорганизми да преобладават. Освен кефир, ако ги храним и с малко повечко сурови зеленчуци (също и ферментирали), ние им помагаме да имат превес над патогенните микроорганизми. Оттам нататък ги оставяме да си вършат работата и да ни поддържат в добра физическа и психическа форма. Има добри резултати за аутизъм, депресия, Алцхаймер, диабет-2, синдром на пропускливи черва > автоимунните – всичките свързани с възпаления, който се дължат до голяма степен на това, което става в храносмилателния ни тракт. Важен изследовател е Dr. Derek McFabe в Ontario, който си сътрудничи с българска лекарка – Д-р Бистра Нанкова от New York Medical College. Друг, който се занимава с тези неща – Dr. David Perlmutter, невролог.

  За закъсали хора, които нямат време да си отглеждат собствени микроорганизми, също има опити за пренасяне на микробиома от здрави хора в болни (FMT) – с резултат например болен на 81 г да си тръгне на крака, след като е бил почти отписан – може да потърсите в мрежата информация за проф. Max Nieuwdorp, АСМ, Амстердам също с българка в екипа си – Петя Ковачева.

  Аз нямам връзка с тях, споменавам ги като водещите в това направление, но ми е приятно, че има и българи в редиците им.

  Прекалих с дълго съобщение. Желая ви здраве.

 30. Мога да дам на някого от моята гъба, която доста порастна. За град София, пишете на denica_tm@yahoo.com

 31. Г-н Тончев,

  Има ли начин да разберем резултата от усилията на „Ваня (от Пазарджик) казва: 29.04.2011 в 11:07 Здравейте,случайно попаднах на този блог защото търсех материали за кефирната гъба. Синът ми е със аутизъм.“

  Имаме същия случай в семейството, и ако Ваня е успяла да подобри състоянието на момчето, това ще бъде много полезно и за нас.
  Благодаря за съдействието.
  Жоро

 32. Аз съм от София и подарявам кефирна гъба!

 33. zdravei tonchev moje li da mi dadesh edna gubka az sum ot stara zagora

 34. tocnchev az sum ot stara zagora i bih iskal da si nabavq ot tazi gubka moje li da izmislim neshto

 35. Здравейте Роза.как да се свържем за малко гъба?

 36. Здравейте Роза. Как да се свържем за малко гъба?

 37. Здравейте!

  И аз подарявам тибетска гъбка. Храня я с домашно мляко, и започна да става много. Не мога да изпия толкова кефир. Жал ми е да хвърлям бебенцата..Ако някой желае да му подаря, нека ми пише на bubop@abv.bg. Поздрави!

 38. Страдам от ужасни болки , когато се възпали синузита ми – главата ми все едно някой я стяга с колан ,веждите и очите все едно имам поставени тежести н тях и болката слиза надоло до скулите , а ушите ми заглъхват.Лечение само с антибиотици .Подхвърлиха ми идеята за кефира , че може да ми го помогне . И така… поръчах си , изкъпах си го , 3 -4 дена поред си го слагах в прясно мляко , без да го консумирам.На 5ия ден реших да започна експеримента.Първите 4 дена се скъсах да уринирам.На 5тия ден започна всичко да се нормализира , но усещах леко напрежение в челната област.На 7мия ден ме атакува синузита-нито бях настинала , нито имаше полен навън.Извадих си прополисната тинктура и започнах приема й и всичко се оправи. Пак започнах с кефира и пак на 6-7 ден ми се появяват симптомите на възпален синузит.Изкарах някак си 20 дена с прополиса до мен и изненада -качила съм 1,5 кг.За тия 20 дена почивка си свалих теглото без усилие.
  Правих го отново и всеки път се получава така.Нчмам алергии към млечни продукти .Въпроса ми е , защо като е толкова добър ми „събужда синузита“ и качам килограми.И на какво според вас може да се дължат тези „странични реакции “ при мен

 39. Здравейте, някой да помогне с малко кефирна гъба ???

 40. ОТ СОФИЯ СЪМ, ИМАМ ПРОБЛЕМИ С ЧЕРВАТА, БИХ ИСКАЛА ДА ПРОБВАМ С КЕФИР,НЯКОЙ ИМА ЛИ ГЪБКА ЗА МЕН, МНОГО ЩЕ СЪМ БЛАГОДАРНА.

 41. Може ли някои да ми изпрати зрънца кефир.От Сандански съм и до София и района мога да отида и взема.
  Благодаря предварително!

 42. Мога ли да получа зрънца

 43. Здравейте! Днес кефир едното мляко ми горчеше. Какво означава това? Може ли някой да ми обясни? Мога ли в този случай да го консумирам?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*