Кефир – тибетската уникална напитка

Кефир, Kefir
Кефир - тибетската напитка

Отварям рафта и вадя буркана, прецеждам млякото и остава само гъбата, която предизвиква ферментацията в млякото. Специфичния вкус на млякото много ми харесва, предполагам че ще се хареса и на всеки фен на айрана 🙂 …
Нека първо да разкажа как се сблъсках и сдобих с тибетската гъба.
Към края на 2009-та година се разхождах в магазина LIDL и разглеждах рафта с напитките и видях напитките Актимел(Aktimell) на Данон(Danone), които според рекламата на Данон трябва да подсилват имунната система. Интересно ми беше с какви вещества успяват да подсилят имунната система и … изненада, нямаше нищо съществено, основните съставки – мляко, захар …. Реших да се поразровя в интернет и да поразгледам как се подсилва имунната система с една напитка и дали това не е просто една рекламна измама. Решението е елементарно – напитката наистина подсилва имунната система … багодарение на млякото, Млякото само по себе си подсилва имунната система, но едно кисело мляко подсилва по същия начин имунната система (ако не и повече). Порових се и според всички новини в тази връзка в интернет най-добър за имунната система е Кефира. Няколко дни след това започна да ме боли гърло, изпих един Кефир от магазините Кайзерс(Keisers) и на другия ден наистина ми беше минало гърлото. След време пак се разболях, но кефира ми помогна да се въстановя изключително бързо. Всичко това ми направи естествено огромно впечатление и реших сам да произвеждам кефир. Поръчах една гъба по ebay и започнах да правя кефир като я поставям всеки ден в мляко и всеки ден пия ферментирало мляко – кефир.

Какво представлява самия кефир:
Кефира е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна или т.н. кефирна гъба, Тибетска гъба (Виж снимката). Кефирните зърна са комбинация от полезни бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа. Кефирните зърна не могат да бъдат произведени – трябва да ги получите от друг любител на кефира. По време на ферментацията те се уголемяват и саморазмножават (моят уголемява размерите си някъде двойно на седмица). Кефирните зърна са бели или кремави на цвят, с големината на орех. Могат да бъдат и много по-малки – колкото оризови зърна. В процеса на ферментация се уголемяват. Според упътването което получих от предишния продавач, кефирени зърна с големината на орех (без черупката) са достатъчни за 200 мл. мляко.

Кефирена гъба(ляво) - мляко (дясно)
Кефирена гъба(ляво) - мляко (дясно)

Как се прави кефир
Вече сте се сдобили с кефирените зърна и искате да го произвеждате сами.
– Поставяте кефирените зърна в мляко в съд – около 3/4 пълен (оптимално буркан с завъртаща се капачка)
– Затваряте буркана, така че да не може да влиза въздух
– Поставяте буркана на скрито от пряка слънчева светлина място при стайна температура (18-28 градуса)
– След 1-2 дни изваждате буркана и го изсипвате през груба (не метална!) цетка.
Готово, вече тук всеки може да варира с съотношението на кефира – мляко 1:15 или 1:5 според собствения си вкус. При всяко съотношение кефира има различен вкус, дори и при различните млека има различен вкус. Забележително е че кефира трябва да свикне с теб и с околната си среда, тогава започва да дава пълния си принос за ферментацията. Забелязал съм че понякога кефирените зърна плуват върху млякото, друг път слизат най-долу в бурканчето, което още не съм си го обяснил 🙂 .
Кефира се пие в ритъм 20 дни, след което следва почивка от 10 дни, после пак 20 дни … Но можете и да го пиете всеки ден.
Препоръчва се готовата напитка да се остави да узрее още 1-2 дни в хладилника и след това да се пие, а не веднага. От личен опит мога да кажа, че вкуса му след 1 ден престой в хладилника е невероятен – леко газиран и … просто много приятен.

Лечебните ползи от кефира
Аз лично все още съм в началото в опита си с кефира и има съвсем малко неща които мога да споделя, но непременно ще пиша след няколко седмици повече за ползата от кефира. Това което съм разбрал до сега е, че кефира е много полезен за червата и отделителната система (вярно е че след като се започне с пиенето на кефир и човек започва по-често да ходи до тоалетната). Кефира лекува и някои видове алергии. Някои хора говорят че са отслабнали с 5 килограма на месец, без да променят хранителния си режим. В уикипедия например пише:
Хранителните качества на кефира могат да се променят в зависимост от намаляването или увеличаването на времето за ферментация. В зависимост от степените на ферментиране ползите за здравето са различни.
Опитът на поколенията показва, че кефирът:

* Регулира и подпомага имунната система на организма.
* Регулира кръвното налягане.
* Има положително въздействие върху сърцето и кръвта.
* Лекува кожни заболявания и акне.
* Регулира храносмилането.
* Лекува колит.
* Балансира стомашната флора и стомашна киселина.
* Лекува Candida Albicans.
* Лекува лактозна интолерантност.
* Намалява безпокойството, потиснатостта и депресията.
* Повишава енергията, създава чувство за здраве и благополучие.
* Произвежда всички необходими витамини и полезни, приятелски бактерии, важни и необходими за всекидневното ни здраве.

На болните от алкохолизъм се препоръчва лечението с тибетска гъба, тъй като тя напълно възстановява обмяната на веществата и лекува заболяванията, възникнали в резултат на злоупотребата с алкохол. – Казва се, че кефирената гъба в Европа е внесена от излекуван от цироза полски професор.

Освен полезни бактерии и дрожди кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Белтъчините в кефира са полусмляни и затова по-лесно усвоими.

Кефирът съдържа:

* Триптофан – незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си ефект върху нервната система.
* Калций и магнезий – важни минерали за здрава нервната система.
* Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините.
* Кефирът е богат на витамин B12, B1, витамин K.
* Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подпомага усвояването на други B витамини, като напр. Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12.
* Многобройните ползи от поддържане на адекватно ниво на B витамини са свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, доброто състояние на кожата, повишаване на енергията и дълголетие.

Следователно и ползите от кефира не са малко. Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с полезни бактерии, дрожди, витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система. Използва се за облекчаването състоянието на пациенти страдащи от СПИН, синдром на хроничната умора, херпес, рак. Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност – ADHD). Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Кефирът балансира тялото и елиминира ненаситния апетит към нездравословни храни, сладкиши и захар. Пречистващият ефект на кефира върху цялото тяло способства за изграждане на една балансирана вътрешна екосистема и осигурява здраве и дълголетие. С отличните си хранителни качества кефирът е подходящ за хора от всички възрасти. Кефирът лекува и поддържа доброто здраве.
Тук лично мога кажа, че наистина апетита към нездравословни храни спада значително – вчера изядох само един голям дюнер за цял ден, а днес не успях да си доям вечерята – което не е присъщо на мен!
Който се поразтърси из мрежата ще забележи че и много авторитетни уеб сайтове препоръчват кефира за подсилване на имунната система, някои немски като imedo.de, yamedo.de, www.diaet.com, www.focus.de

Грижа за кефира
Кефира не бива да се докосва с метал! (метални цетки, лъжици и др.) – това е основното правило, защото металните йони убиват бактериите които действат в кефира. Следователно не се препоръчва и да се докосва с ръка. Ако не се използват кефирните зърна, могат да се покрият с мляко до горе и в хладилника за няколко седмици. Говори се че и могат да се замръзяват и да бъдат използвани отново след като се размръзят. Повече за грижата за кефирните зърна можете да прочетете тук.

Някои източници:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Кефир
http://gesundheitsnews.imedo.de
http://www.yamedo.de
http://1001taini.com/29/32/39.html

Share

494 коментара към “Кефир – тибетската уникална напитка”

 1. Здравейте. От Кюстендил съм. Някой има ли кефирени зърна?

 2. Здравейте. От Добрич съм. Подарявам кефирни зърна 0899797699

 3. Имам кефирени зърна за раздаване. От София съм, но няма проблем да изпратя с куриер до всяка точка на страната. gpuh@abv.bg; тел: 0888 5666 603

 4. Здравейте. От Айтос или Бургас някой да има кефирни зрънца. За даване. /vilividelina@abv.bg/

 5. Здравейте,
  за София и аз раздавам кефирени зърна: тел. 0898770483, мейл vechenjivotgmail.com, гледани само в домашно прясно мляко.
  Да споделя малко впечатления:
  На мен лично започна да ми действа някъде след 2-рия курс от 20 дена прием. Забелязах, че е доста по-ефективен ако се остави да престои 5-6 дена (след изаждането на зърната) и тогава се изпие. Във wikipedia пише, че тогава имал затягащ ефект, но според мен е точно обратното – усеща се как почват да къркорят и да се изчистват червата 🙂 Иначе е доста непретенциозен откъм приготвяне – оставял съм зърната да киснат до 36 часа в млякото (когато нямам време), не е нужно всеки път да се мият, както и съдовете, които се ползват, може да се смесва стар с нов кефир, готов кефир с прясно мляко, може да стои на топло и в хладилника.

 6. може ли да ми изпратите по еконт зърна

 7. Здравей, Виолета, мога да ти изпратя зърна. За целта ми трябва адрес и телефон. Пиши ми на gpuh@abv.bg.

 8. Здравейте,
  От десетина дена правим кефир в къщи. Прочетох доста неща и изгледах няколко видеа предимно руски, но все още имам няколко недоумения. Надявам, че човек с повече опит може да ми отговори.
  1. В какво прясно мляко – преварено или само пастьоризирано се слагат кефирените зърна. Опитах и двата начина, но вкусът определено е различен.
  2. Трябва ли зърната да паднат и да стоят на дъното на съда или обратно – да се вдигнат и да изплуват нагоре.
  3. Веднъж млякото престоя повече от 36 часа и кефирът се отдели от прозрачна суроватка, която остана на дъното. Този кефир годен ли е за консумация?
  4. Кое е по-добре – да се затваря плътно съда, за да се газира кефирът или да се остави да диша за по-добра ферментация.
  Благодаря предварително за отговорите!

 9. Здравейте, Маргарита Бонева,
  1. Пастьоризирането е по-щадящ вариант на варенето – 30 минути на 70 градуса, можете да го правите и вкъщи, но ви трябва термометър за течности (за пържене), с който да мерите точно температурата. Ако нямате такъв – кипвайте млякото. Важното е да не е сурово. Вкусът вероятно е бил различен, понеже сте ползвали различни млека – пастьоризираното предполагам е било от магазина, а другото – домашно.
  2. Няма значение, понякога са отгоре, понякога падат
  3. Да, годен е, но е по-силен (на мен ми се е гадело от такъв ако го консумирам на гладно). Добре е да разклащате буркана поне веднъж на 24 часа, тогава няма да има утаяване. Също ако гъбите са прекалено много (да речем повече от 1/5 от кефира) се получава по-лесно утаяване
  4. Въпрос на вкус – той ферментира и в двата случая. Лично на мен газираният ми харесва повече, но като че ли повече дразни стомаха. Това се решава, като просто се консумира с храна 🙂

 10. Здравейте, Алекс,
  Много ви благодаря за изчерпателните отговори. С времето определено се придобива повече опит.
  Маргарита Бонева

 11. Здравейте, първо благодаря за отворената тема и предоставянето на толкова много полезна информация 🙂
  От няколко дена ползвам гъбката и имам няколко въпроса:
  1. Основният ми въпрос е свързан с миенето на гъбата. След престой 24 часа в мляко я вадя, за да я измия под течаща вода, като пускам студена тънка струя и я мия отблизо, защото ми се струва че ако я мия със силна струя от високо, ще се развали гъбата. Но така не се измива хубаво и по цялата гъба остава налеп от кефира. И така заедно с налепа я слагам в ново прясно мляко за следващите 24 часа. Но ми се струва, че трябва да е добре измита и нещо не правя както трябва. Вие как миете гъбата? Може ли да споделите линк към някой полезен клип или просто да обясните?
  2. Правя го с мляко от магазина – Верея от най-масленото, мисля че е 3,5%, студено от хладилника, без да го варя или да го оставям да се стопли на стайна т. Така може ли да се прави?
  3. Не му слагам капак докато престоява. Предният коментиращ казва, че може със и без капак, но аз пак да попитам 🙂
  4. В интернет пише, че се пие сутрин или вечер, но аз го пия следобед около 16ч. Тогава имам най-малко други ангажименти и ми е най-удобно да се занимавам с него. Дали ще има по-малко здравословни ефекти, ако се пие по това време и защо се препоръчва да се пие сутрин или вечер?
  5. Аз не го прецеждам. Задължително ли е прецеждането и защо?
  Поздрави!

 12. Здравейте,

  Наскоро опитах кефири и ми стана любима напитка. Сега след като прочетох и за ползите му ми се иска да си направя в домашни условия. Но нямам гъба 🙁 някой от вас добри хора дали дава/продава ли кефирени зрънца? Оставям имейл за връзка при наличие на доброжелатели 🙂 zornitsa.t.todorova@gmail.com
  Благодаря предварително!

 13. Защо млякото полепва по гъбата и не може да се измие? Да не е болна?

 14. Здравейте, Милена,
  1. В статията в уикипедия пише, че миенето всеки път е дори нежелателно. Аз лично я мия през 1 или 2 пъти (особено като нямам време), бурканът също не го мия всеки път. От поста ви оставам с впеатлението, че миете гъбата с чешмяна вода! Задължително трябва да я миете с преварена (но охладена до стайна темп.!) вода, ако използвате към половин литър, изсипана от 20-30см височина, по гъбата почти не остава мляко
  2. Млякото трябва да е със стайна температура, в уикипедия ги пише температурите (18-28° C), аз съм я заливал с до 40 градусово мляко без проблеми. Купешкото мляко е най-лошият вариант – набавете си домашно. Все пак сигурно е по-добре от нищо, но аз не бих ползвал мляко от магазина – вътре може да има маргарин, лой, сухо мляко, хормони и какво ли не още… Ако сте от София, има подвижни млекомати на Женския пазар и на Иван Вазов, които предлагат доста по-добро мляко (https://www.facebook.com/pazari.yug.bg/posts/1069646479732956).
  3. Ако няма капак, поне да е покрито с нещо (марля), да не влизат боклуци и прах вътре. Може просто капакът да е леко открехнат.
  4. Не съм открил голяма разлика кога се пие, освен че на гладно изглежда дразни стомаха, вкл. и вечер преди лягане. Аз го пия и като яйрян с храната, и като индийско ласи (айрян с подправки)
  5. Прецеждането е с цел да се отстрани гъбата. Ако не се прецеди, вътре ще останат парченца от нея, които могат да се погълнат. Яденето на самата гъба, доколкото разбирам, не се практикува 🙂
  Поздрави,
  Алекс

 15. Аз я пих гъбата цяла зима в комбинация с морските алги и чаената гъба.Не настинах нито веднъж през целия сезон,като се има предвид,че студените периоди винаги поне по веднъж настивах.Тибетската гъба е жив организъм и си иска своята грижа ежедневно.Подобна е на млечнокиселите бактерийс които се заквасва киселото мляко,но кефирът съдържа почти целия набор витамини от група В и много микроелементи ,които липсват в обикновенното кисело мляко.Трябва да се знае ,че тя найстина може да премахне някои дребни проблеми свързани със храносмилателната с-ма,което означава,че действа много по-добре от пробиотиците в аптекарската мрежа.Дава тонус и енергия ,ако се пие редовно,а това щом е гарантирано от нея ,какво повече да иска човек от едни зрънца,който трябва само да измиваш и храниш.

 16. Здравейте, може ли с някого да се свържа от Варна,за да си купя кефирни зърна? Благодаря предварително!!!
  q.bratunova@gmail.com

 17. За хората, които търсят качествени кефирни зърна препоръчвам този сайт: https://kefir.alle.bg/
  Аз взех от там и съм много доволен. Информацията е точна ясна и полезна.

 18. От няколко дни чета за кефирената гъба и искам да опитам да си отглеждам такава. От Варна съм, ако има някой, който има в повече моля да се свърже с мен didoran@abv.bg Благодаря!

 19. Здравейте, някой ако има за даване кефирни зърна в Търговишка област моля да пише коментар…

 20. Здравейте от Варна съм о търся някой форумец също от Варна да ми даде гъба.
  Предварително благодаря!!!

 21. Телефона ми е 0878620740.
  Звъннете и затворете.

 22. И аз търся гъба да си закупя. Ще съм благодарна ,ако някой си отдели от времето,за да ми изпрати по Еконт. 0889 00 17 58 това ми е номера- набери и затвори. Предварително благодаря.

 23. Здравейте.Моля ако някой има зърна за раздаване да ми пише.silvia.aleksandrova76@abv.bg

 24. Здравейте!Някой знае ли дали кефира може да се приема по време на бременност?

 25. Здравейте! И аз търся гъба да си закупя. Моля, който има в повече да ми пиш на имейл ndn2006@mail.bg. Благодаря предварително.

 26. Здравейте на всички! 🙂 Живея в Полша вече 7 години и смело мога да твърдя,че кефирът е една от най-купуваните напитки тук. 🙂 Боби,в Полша по време на бременност се препоръчва кефир,защото той съдържа много ценни съставки,като:вит.В2 и вит.В12,калций,фосфор,белтъчини,въглегидрати,нискокалоричен,дава енергия,натурален антибиотик… 🙂 Облекчава симптомите на алергии,астма,помага в борбата срещу рака. 🙂 Поздрави и лека бременност! 🙂

 27. Здравейте,
  за първи път днес чух за кефира и влязох в сайта. Простете за невежеството но има ли разлика между кефирена гъба и кефирени зърна и ако има в какво се състои?

 28. Подарявам кефирени зърна ( гъба), изпращам ги в мляко. 0887 70 28 73.

 29. Здравейте , ако някой има кефир за подаряване ,ще се радвам да ми пише -valia_jt@abv.bg

 30. Здравейте, ако накой има кефирни зърна за подаряване в София, ще се радвам да ми пише: kaloyan.ivanov @ gmail.com

  Благодаря

 31. Здравейте!,Имах кефирни зърна 4 години и много ми помагаха след коремна операция.От София съм.Ако имате за даване ще ви моля да ми се обадите на тел. 0897854731 или e-mail:lz1we@abv.bg
  Предварително благодаря!

 32. Спешно се нуждаят от пари? Ние можем да ви помогнем!

  Вие ли сте от настоящата ситуация в беда или ви заплашва в беда? По този начин ви даваме възможност да предприемете ново развитие. Като богат човек се чувствам задължен да помагам на хората, които се борят да им дадат шанс. Всеки заслужава втори шанс и тъй като правителството не успее, ще трябва да дойде от други. Никаква сума не е твърде луда за нас и зрелостта, която определяме по взаимно съгласие.
  Няма изненади, никакви допълнителни разходи, а само договорените суми и нищо друго. Не чакайте повече и коментирайте тази публикация. Моля, посочете сумата, която искате да заемете, и ние ще се свържем с вас с всички възможности. свържете се с нас днес на (winniefredwalter@gmail.com)

  Спешно се нуждаят от пари? Ние можем да ви помогнем!

 33. Когато има празни (умиращи) зрънца по гъбата тя плува отгоре. Когато е здрава, тя потъва. При всяко сменяне на млякото, измивам кефирената зрънца със студена вода и отстранявам меките и лигави зрънца. Това удължава живота на гъбата.

 34. Здравейте, от около месец пия кефир. Получих гъбата от брат ми, който ми я донесе от щатите. Започнах да се ровя из Интернет за повече информация. Хванала съм се за кефир като удавник за сламка. От известно време имам симптоми на гастрит /язва и много се надявам кефирът да ми помогне. Като го пия се чувствам по-добре, гаденето и разтроения стомах намаляват. Приготвям го с купешко прясно мляко, но за около месец съм го мила само веднъж. Има ли и други, които лекуват подобни симптоми с тибетската гъба. 🙂

 35. Здравейте, бих искала и аз да си набавя от гъбката. Ако някой подарява/продава може да ме потърси на тел. 0889270100

 36. Здравейте, има ли някой който да продава/подарява от тази гъбка?
  Пишете ми mileni_v@abv.bg

 37. Нуждая се от кефирени зрънца Ако има някой от тая гъба в повече моля да се обади и да затвори аз ще го набера 0877333980

 38. Здравейте, от София съм и търся малко тибетска гъба.

 39. Здравейте!
  Дали е възможна консумацията на кефир по време на бременност?

 40. здравейте,
  изчвтох всичко и малко съм притеснена. Гъбата и е леко слиеста,на какво се дължи и опасно ли е това ,че съм пила кефира ,който е произвела? Как мога да я оправя ( гъбката)?
  Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*