Linux срещу Windows

Linux vs Windows
Linux vs Windows

Линукс или Уиндоус – кое е по-добро? Много хора си поставят този въпрос, въпреки, че Линукс си има обикновенно върли фенове, които не искат и да чуят за Уиндоус, но Уиндоус-потребителите са все пак мноого повече. Линукс е по-бърз, по-качествен и за сметка на това безплатен? Но защо тогава някои Уиндоус потребители се оплакват, че не може да се работи с Линукс, че не бил устроен за хора а само за хакери, програмисти, гении и т.н.? Има ли основания за някои от тези доводи и дали човек може наистина да остане напълно доволен от избора си на операционна система? Нека първо да погледнем малко в историята….

TUX - Пингвинчето на Линукс
TUX - Пингвинчето на Линукс

Линукс:

До 90-та година информационните технологий се развивали и вече бил създаден мноого софтуер, но все още не съществувала реална алтернатива като безплатна операционна система, която да е от интерес за разработчиците.
През 1991 година шведско-говорещия финландец Линус Торвалдс започва с разработката на емулация на терминала, с целта – да разбира по-добре собствения си компютър. С времето той забелязъл че системата му все повече се превръща в операционна система … С времето той представил системата си, след което я наименувал Линукс и бил поставен собствен лиценз, който забранявал комерсиалното използване на системата. Товалд забелязъл, че това се оказало пречка и затова решил да остави повече свобода на разработчиците, като поставил през 1992 година Линукс под GNU GPL. Така е можело Линукс да бъде вграден в GNU и да бъде разпространяван като първата безплатна операционна система.

Днес Линукс се е разрастнал и играе важна роля на пазара на операционни системи. Пригоден е към разнообразни архитектури. Хиляди програмисти от цял свят разработват Линукс. Трябва да се отбележи, че терминът Linux се отнася единствено за ядрото (kernel) на операционната система. Цялата операционна система е по-правилно да се нарича ГНУ/Линукс. Ядрото управлява процесора, рам паметта, хард диска и други устройства. Това прави Linux – управлява и контролира операциите в компютъра. Много компании доставят ядрото и различни програми заедно, като по този начин създават Linux дистрибуция. Днес съществуват стотици дистрибуции- някои по-известни от тях са Ubuntu, openSUSE, Fedora, Knoppix.

Windows
Windows

Уиндоус:

През 1975 година Бил Гейтс създал Софтуерния гигант заедно с Пол Алан. От начало те създавали само софтуер за фирмата MITS. И понеже компютрите по това време не били толкова разпространени, те можели да изкарват с това обороти от милиони. През 1981 година била изкарана операционната система МС ДОС (MS DOS) на пазара – това и бил пробивът на Гейтс, като работил за в кооперация с IBM. 1990 година се появява и първата Уиндоус графична среда на пазара. Това създало и кавги с конкурента Apple, във връзка с правата по графичната среда. Все пак през 1995 година Майкрософт печели процеса и в същата година излиза на бял свят Уиндоус 95. След което отново следват обвинения и процеси и т.н..

От начало – по ранните версии на Уиндоус – са били базирани изцяло на ДОС. Уиндоус е представлявал само едно допълнение – като графична среда. Това се е променило с излизането на Windows 3.x. В днешно време най-използван е Windows XP, а Windows Vista намира постепенно също своето място сред потребителите.

Майкрософт е често критикуван, защото едва ли има фирма, която да е толкова често съдена както Софтуерният Гигант. Все пак до сега никой не е успял наистина сериозно да осъди майкрософт, така че статуса им да бъде нападнат по някакъв начин. Въпреки чести системни грешки, липсваща сигурност и често остаряла техника повечето потребители използват Windows операционна система. За Линукс се казва, че е по-бърз, по начало е далеч по-сигурен и актуализацията му е по-добра. Съществуват спорове по отношение на това, кои модули от Линукс може да бъде причислено към авторски права и кои не.

Аз лично използвам в момента две операционни системи – Уиндоус Виста и Убунту(Линукс – дистрибуция). Според мен и двете си имат своите предимства и недостатъци. Като цяло може да се каже, че използването на Линукс си заслужава в зависимост от това за което най-вече използвате компютъра си – ако например използвате определен софтуер който не работи с Линукс и без който не можете (стига да няма Линукс алтернатива) или ако използвате компютъра най-вече за игри, ако използвате хардуер, който не работи с Линукс тогава може би трябва да останете и ви препоръчвам да останете с Уиндоус.

Ако все пак искате да изпробвате Линукс – съществуват т. нар. LIVE CD които дават възможност да разгледате Линукс, без да го инсталирате. Мой съвет е да не си правите прибързани изводи. Можете да погледнете и някои полезни линкове както и сайтове от които съм взел информация за темата:

Едно упътване което написах преди определено време за напълно начинаещи във форума на Убунту можете да видите ТУК

Убунту форум за българия
Историята на Майкрософт (на немски)
Уикипедиа
Уикипедиа (немски)
Slackware Linux Основи
защо Линукс е по-добър от Уиндоус

Share

3 коментара към “Linux срещу Windows”

 1. Убунту форум за българия
  Историята на Майкрософт (на немски)
  Уикипедиа
  Уикипедиа (немски)
  Slackware Linux Основи
  защо Линукс е по-добър от Уиндоус

  „българия“ всъщност се пише „България“. Уважавай страната си!

 2. „До 90-та година информационните технологий се развивали и вече бил създаден мноого софтуер,“

  Като видя, че някой слага окончание и-кратко (Й) за множествено число, и ми призлява, направо ми иде да повърна. И не само това, ами веднага го таксувам за пълен неграмотник, каквото и да е написал.

 3. Няма да изтрия по-горните коментари, само за да не никнат нови индивиди, които следят грешките допуснати от невнимание. Самия факт, че си правите труда да пишете цял коментар за едно „й“ или „Ъ“, при това с агресия, показва, че или си нямате друга работа, или сте насъбрали комплекси които да изсипете.

  Моля всички следващи правописни грешки да ми бъдат пращани тук(понеже подобни коментари от сега нататък ще бъдат трити!):

  http://www.ton4ev.com/bulgarian/contakt.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*