Кефир – тибетската уникална напитка

Кефир, Kefir
Кефир - тибетската напитка

Отварям рафта и вадя буркана, прецеждам млякото и остава само гъбата, която предизвиква ферментацията в млякото. Специфичния вкус на млякото много ми харесва, предполагам че ще се хареса и на всеки фен на айрана 🙂 …
Нека първо да разкажа как се сблъсках и сдобих с тибетската гъба.
Към края на 2009-та година се разхождах в магазина LIDL и разглеждах рафта с напитките и видях напитките Актимел(Aktimell) на Данон(Danone), които според рекламата на Данон трябва да подсилват имунната система. Интересно ми беше с какви вещества успяват да подсилят имунната система и … изненада, нямаше нищо съществено, основните съставки – мляко, захар …. Реших да се поразровя в интернет и да поразгледам как се подсилва имунната система с една напитка и дали това не е просто една рекламна измама. Решението е елементарно – напитката наистина подсилва имунната система … багодарение на млякото, Млякото само по себе си подсилва имунната система, но едно кисело мляко подсилва по същия начин имунната система (ако не и повече). Порових се и според всички новини в тази връзка в интернет най-добър за имунната система е Кефира. Няколко дни след това започна да ме боли гърло, изпих един Кефир от магазините Кайзерс(Keisers) и на другия ден наистина ми беше минало гърлото. След време пак се разболях, но кефира ми помогна да се въстановя изключително бързо. Всичко това ми направи естествено огромно впечатление и реших сам да произвеждам кефир. Поръчах една гъба по ebay и започнах да правя кефир като я поставям всеки ден в мляко и всеки ден пия ферментирало мляко – кефир.

Какво представлява самия кефир:
Кефира е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна или т.н. кефирна гъба, Тибетска гъба (Виж снимката). Кефирните зърна са комбинация от полезни бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа. Кефирните зърна не могат да бъдат произведени – трябва да ги получите от друг любител на кефира. По време на ферментацията те се уголемяват и саморазмножават (моят уголемява размерите си някъде двойно на седмица). Кефирните зърна са бели или кремави на цвят, с големината на орех. Могат да бъдат и много по-малки – колкото оризови зърна. В процеса на ферментация се уголемяват. Според упътването което получих от предишния продавач, кефирени зърна с големината на орех (без черупката) са достатъчни за 200 мл. мляко.

Кефирена гъба(ляво) - мляко (дясно)
Кефирена гъба(ляво) - мляко (дясно)

Как се прави кефир
Вече сте се сдобили с кефирените зърна и искате да го произвеждате сами.
– Поставяте кефирените зърна в мляко в съд – около 3/4 пълен (оптимално буркан с завъртаща се капачка)
– Затваряте буркана, така че да не може да влиза въздух
– Поставяте буркана на скрито от пряка слънчева светлина място при стайна температура (18-28 градуса)
– След 1-2 дни изваждате буркана и го изсипвате през груба (не метална!) цетка.
Готово, вече тук всеки може да варира с съотношението на кефира – мляко 1:15 или 1:5 според собствения си вкус. При всяко съотношение кефира има различен вкус, дори и при различните млека има различен вкус. Забележително е че кефира трябва да свикне с теб и с околната си среда, тогава започва да дава пълния си принос за ферментацията. Забелязал съм че понякога кефирените зърна плуват върху млякото, друг път слизат най-долу в бурканчето, което още не съм си го обяснил 🙂 .
Кефира се пие в ритъм 20 дни, след което следва почивка от 10 дни, после пак 20 дни … Но можете и да го пиете всеки ден.
Препоръчва се готовата напитка да се остави да узрее още 1-2 дни в хладилника и след това да се пие, а не веднага. От личен опит мога да кажа, че вкуса му след 1 ден престой в хладилника е невероятен – леко газиран и … просто много приятен.

Лечебните ползи от кефира
Аз лично все още съм в началото в опита си с кефира и има съвсем малко неща които мога да споделя, но непременно ще пиша след няколко седмици повече за ползата от кефира. Това което съм разбрал до сега е, че кефира е много полезен за червата и отделителната система (вярно е че след като се започне с пиенето на кефир и човек започва по-често да ходи до тоалетната). Кефира лекува и някои видове алергии. Някои хора говорят че са отслабнали с 5 килограма на месец, без да променят хранителния си режим. В уикипедия например пише:
Хранителните качества на кефира могат да се променят в зависимост от намаляването или увеличаването на времето за ферментация. В зависимост от степените на ферментиране ползите за здравето са различни.
Опитът на поколенията показва, че кефирът:

* Регулира и подпомага имунната система на организма.
* Регулира кръвното налягане.
* Има положително въздействие върху сърцето и кръвта.
* Лекува кожни заболявания и акне.
* Регулира храносмилането.
* Лекува колит.
* Балансира стомашната флора и стомашна киселина.
* Лекува Candida Albicans.
* Лекува лактозна интолерантност.
* Намалява безпокойството, потиснатостта и депресията.
* Повишава енергията, създава чувство за здраве и благополучие.
* Произвежда всички необходими витамини и полезни, приятелски бактерии, важни и необходими за всекидневното ни здраве.

На болните от алкохолизъм се препоръчва лечението с тибетска гъба, тъй като тя напълно възстановява обмяната на веществата и лекува заболяванията, възникнали в резултат на злоупотребата с алкохол. – Казва се, че кефирената гъба в Европа е внесена от излекуван от цироза полски професор.

Освен полезни бактерии и дрожди кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Белтъчините в кефира са полусмляни и затова по-лесно усвоими.

Кефирът съдържа:

* Триптофан – незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си ефект върху нервната система.
* Калций и магнезий – важни минерали за здрава нервната система.
* Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините.
* Кефирът е богат на витамин B12, B1, витамин K.
* Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подпомага усвояването на други B витамини, като напр. Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12.
* Многобройните ползи от поддържане на адекватно ниво на B витамини са свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, доброто състояние на кожата, повишаване на енергията и дълголетие.

Следователно и ползите от кефира не са малко. Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с полезни бактерии, дрожди, витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система. Използва се за облекчаването състоянието на пациенти страдащи от СПИН, синдром на хроничната умора, херпес, рак. Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност – ADHD). Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Кефирът балансира тялото и елиминира ненаситния апетит към нездравословни храни, сладкиши и захар. Пречистващият ефект на кефира върху цялото тяло способства за изграждане на една балансирана вътрешна екосистема и осигурява здраве и дълголетие. С отличните си хранителни качества кефирът е подходящ за хора от всички възрасти. Кефирът лекува и поддържа доброто здраве.
Тук лично мога кажа, че наистина апетита към нездравословни храни спада значително – вчера изядох само един голям дюнер за цял ден, а днес не успях да си доям вечерята – което не е присъщо на мен!
Който се поразтърси из мрежата ще забележи че и много авторитетни уеб сайтове препоръчват кефира за подсилване на имунната система, някои немски като imedo.de, yamedo.de, www.diaet.com, www.focus.de

Грижа за кефира
Кефира не бива да се докосва с метал! (метални цетки, лъжици и др.) – това е основното правило, защото металните йони убиват бактериите които действат в кефира. Следователно не се препоръчва и да се докосва с ръка. Ако не се използват кефирните зърна, могат да се покрият с мляко до горе и в хладилника за няколко седмици. Говори се че и могат да се замръзяват и да бъдат използвани отново след като се размръзят. Повече за грижата за кефирните зърна можете да прочетете тук.

Някои източници:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Кефир
http://gesundheitsnews.imedo.de
http://www.yamedo.de
http://1001taini.com/29/32/39.html

Share

493 коментара към “Кефир – тибетската уникална напитка”

 1. Благодаря за съвета – Шеди! Току що ги изкъпах със сода и ги сложих във вода, но пак има слуз….ще трябва пак да ги мия 😉

  Gpuh – имаш право! Точно това е проблема…….ама много гъби имам и ги слагам всичките заедно защото ми е жал за тях, а те още повече стават! Не им стига млякото, определено. Под сурово мляко имам в предвид домашно от крава или коза ( аз от магазин мляко не пия 😉 но не го варя – та мислех да не е имало някоя друга лоша бактерия.

  При толкова много гъби които имам не знам какво да ги правя. Аз живея в Гърция, и тук никой не иска 🙁

 2. Анна, не слагай много гъба в млякото. Излишната я изсушавай и можеш да пращаш на близки и познати. Или гъбата да стои по-малко в млякото. Ако не можете да изпивате такива количества, си правете извара или сирене.

 3. Анна, завиждам ти (благородно) за домашното мляко 🙂
  Моят съвет е да оставиш в млякото гъбки само колкото са ти нужни. Останалото количество можеш да замразиш във фризера за когато потрябва или да ги изсушиш. Така хем си решаваш проблема със слузта, хем ти е чиста съвестта, че няма да ги изхвърляш. Замразената/изсушена тибетска гъба си е жива и много лесно се „събужда“, освен това изсушената лесно се праща по пощата. Сигурно има някакви гръцки блогове като този, където можеш да обявиш, че даваш гъба и хората сами ще те потърсят.

  Успех!

 4. Ако сте от Варна, може ли да направим размяна – аз имам Комбуча, а си търся Кефир.

 5. Не мийте „лигавото“ от кефирената гъбка !!!

  Това е най- лечебната и ценна субстанция от тях.
  Нито пак „лигавото“ ще повреди гъбката.
  Колкото и невероятно да ви звучи, но я изсмучете тази субстанция.

 6. Предлагам тибетска гъба от млечния вид за 15лв.-1супена лъжица.Изпращам по куриерски фирми за ваша сметка.Пратката е пластмасово шише с гъба в прясно мляко.При желание вижте електр.поща.

 7. Забравих да добавя моята ел.поща-chefi1958@abv.bg

 8. Стефан Недялков: в този блог всички ПОДАРЯВАМЕ тибетска гъба. Вашето предложение е неуместно тук!

 9. БРАВО gpuh ТОЧНО ТАКА.КОГАТО Е ЗА ЗДРАВЕ,НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ ПАРИ.МАЛКО ЛИ НИ ДЕРАТ ДОКТОРИТЕ.ТРЯБВА ДА СИ ПОМАГАМЕ ХОРИЦА……АЗ ЖИЖЕЯ Ж ИСПАНИЯ,АКО ИМА НЯКОИ КОИТО МОЖЕ ДА МИ КАЖЕ ОТ КАДЕ МОГА ДА СИ Я ВЗЕМА,ЩЕ МУ БАДА МНОГО БЛАГОДАРЕН. dimi_mitak@abv.bg

 10. Аз съм от Шумен, ака иска някой мога да му изпратя тибетска гъба. Имаме я от скоро, но купуваме домашно мляко и тя набъбва много по-бързо от колкото с това от супермаркетите. С истинското мляко се получава гъсто кисело мляко. dean_todorov@dir.bg

 11. Здравейте !
  Някой има ли преки впечатления или информация, как влияе от прием на кефир заболяването на дебелото черво – Хроничен Улцерозен Колит ?!
  Предварително благодаря !

 12. Влияе „зле“в първите седмици от приемането на кефира. Провокира газове и силно къркорене на червата. Опасно! За това е писано много във форумите. Но после преминава. Влияе като цяло положително и укрепващо на организма, вкл. на колит и гастрит.

 13. Здравейте,
  Подарявам кефирена гъба.Получаване-лично или по куриер на econt. За връзка с мен: vi12@abv.bg

 14. Здравейте! От Пловдив съм и искам зрънце от гъбата. Моля за връзка. iconai@abv.bg

 15. Здравейте!
  Благословен да е този, който би ми подарил малко от тази чудесна гъба. Живея в София.
  За връзка с мен: papratilova@yahoo.com

 16. Здравейте,
  Бих желала да споделя своя опит с изпращането на изсушена тибетска гъба по пощата до
  Париж.
  Благодарение на този блог получих даром от гъбата, която беше в мляко. Извадих част от гъбата и я изкъпах с преварена и изстинала вода. Сложих я в марля за да се подсуши. След това я прехвърлих в друго малко парченце марля, като я завих да не се праши и я поставих в чиния. Така се суши 3 дни, като от време на време я обръщах. Гъбата стана светло жълта.
  Сложих я в найлоново пликче и я поръсих обилно с мляко на прах. Пликчето поставих в картичка и с най-обикновен плик за писмо я изпратих по бърза поща /не препоръчано/
  Благодарение и на времето което преди 10дни беше по-хладно, гъбата пристигна за 4 дни и вече сестра ми пие кефир и е много доволна защото й разрешава стомашните проблеми.

 17. Търся гъба. Някой ако има повече напоследък ще съм благодарен да ми пише на kefir@zlatkov.com
  Става въпрос за София.

 18. Здравейте всички! Търся си и аз кефирна гъба. От Пловдив съм. Моля, пишете на bobby_jap@yahoo.com.

  Благодаря предварително! 🙂

 19. Здравейте! Имам излишна гъба. Във Варна съм,ако някой иска да ми пише на: sianche@mail.bg

 20. здравейте имам псориазис ,някой с такава болест пил ли е кефир за тая болест.факта че пречиства токсините в организма най вероятно помага на кожата за подобряване състоянието й.пия кефир от 20 дена .само не знам по колко да изпивам .но полученото след 24 часа е около 250 мл.пия го вечер.искам да попитам някой знае ли след 10 дневната почивка кефир пие ли се 2 пъти на ден .по форумите пише че кефира ставал газиран .моя не не става .някакво обеснение за да разбера дали го произвейдам правилно?мерси предварително.

 21. Аз съм от Стара Загора и търся кефирна гъба.Пишете ми на :marianse@abv.bg

 22. Здравейте отново! 🙂

  Намерих си гъбка, не ме бройте при искащите, след време ще пиша за подаряване. 🙂

  Успех на всички!

 23. Здравейте, от София съм, ползвам домашно краве мляко и гъбата расте бързо. Имам в момента възможност да дам, по нататък, пак. Хубава вечер на всички.
  Димитър – dimokaba@abv.bg

 24. Здравейте, от София съм, ползвам домашно краве мляко и гъбата расте бързо. Имам в момента възможност да дам, по-нататък, пак. Хубава вечер на всички.
  Димитър – dimokaba@abv.bg

 25. Здравейте!
  От Варна съм и си търся кефирна гъба.За връзка nadin181@abv.bg.
  Благодаря, приятен ден на всички. 🙂

 26. Здравейте,от София съм и имам кефирена гъба в момента във повече за подаряване.За контакти lubo_72@abv.bg
  Поздрави на всички.

 27. Намерих си кефирна гъба, благодаря.
  Успех на всички и много усмивки.

 28. Здравейте , някой знае ли от къде мога да си закупя или някой от вас ако има и продава . Каква е цената и може ли да се изпрати по куриер .Благодаря ви предварително .

 29. Здравейте. Търся в Русе или наблизо гъбички за кефир от мляко. Преди 4 години спрях да си правя кефир и сега не успях да съживя моите гъбички, които бяха в хладилника. Ще съм благодарен и на съвет. peter.zlatkov@yandex.ru

 30. Здравейте.От Ямбол съм от доста време си търся дрожди от кефир.Има ли някой ,който може да ми помогне.Благодаря предварително.

 31. Здравей, Нина,

  Мога да ти изпратя дрожди с куриер. За целта ми адрес за доставка и телефон. Пиши на: gpuh@abv.bg.

  Поздрави,
  Галя

 32. Благодаря ти Гале.Писах ти надявам се да си получила писмото

 33. Pingback: vi nuong dien
 34. От Шумен съм. Търся да закупя гъбата. Моля за инфо.

 35. Здравейте, живея в София и мога да подаря от гъбата. Моля, който иска до ми пише на stefkabl@gmail.com

 36. Здравейте! Живея в Плевен и мога да подаря гъба на желаещите. Който желае може да пише на nelson65@mail.bg

 37. Здравейте!
  Живея в Плевен и мога да подаря тибетска кефирна гъба.
  Прижелание пишете на nelson65@mail.bg

 38. Желая да се сдобия с тибетска гъба. От Стара Загора съм.

 39. Здравейте! Търся си кефирна гъба. Мога да я взема лично от София на 20 или на 21.11.2014г. Моля, обадете се, ако имате от гъбата в излишък: 0887-286-306. Благодаря предварително.

 40. Здравейте! Живея в Хасково и си търся кефирна гъба. Ако има някои от града или в близост (мога да дойда на место да си я взема) и има в повече гъба моля да ми се обади 0882-982-803. Ще бъда благодарна и ако някой от по- далеч ми изпрати по куриер пратка- разбира се за моя сметка. Благодаря предварително!

 41. Здравей, Яна,

  Мога да ти изпратя тибетска гъба с Еконт. Пиши ми на gpuh@abv.bg. Нужен е адрес за доставка, телефон и име на получателя.

 42. Здравейте, а как стои въпросът с гъбичките, които сте имали г-н Тончев? Нали не се препоръчва при наличието им или вие рискувахте? Аз съм имала Кандида албиканс, която беше чувствителна на Нистатин. Проведох 6 месечно лечение с Нистатин и би трябвало вече да е излекувана. Моля за съвет, категорично ли не бива да се прилага в този случай? Опасявам се да не влоши състоянието ми и да не пламна отново. Не съм сигурна, че ще издържа още 6 месеца лечение. При мен Нистатина беше последния антибиотик на който е чувствителна и ако стане резистентна и на него, вече не зная какво ще правя. Иначе конкретните ми оплаквания са болки и парене в червата и чувство за стягане в корема, като болката е на кризи и по някога е много силна и локаризирана, а по някога по-слаба но продължително време. Имам и упорит запек. Според мен имам проблеми с червата, но знае ли човек… Докторите все още не са установили след толкова много изследвания. Факт е обаче, че ме боли! Благодаря предварително за отговора!

 43. Здравейте! Дарявам кефирна гъба. Аз съм от Пловдив, но мога с куриер да изпратя където е необходимо. Пишете ми на valiamincheva@abv.bg.
  Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*