Кефир – тибетската уникална напитка

Кефир, Kefir

Кефир - тибетската напитка

Отварям рафта и вадя буркана, прецеждам млякото и остава само гъбата, която предизвиква ферментацията в млякото. Специфичния вкус на млякото много ми харесва, предполагам че ще се хареса и на всеки фен на айрана :)
Нека първо да разкажа как се сблъсках и сдобих с тибетската гъба.
Към края на 2009-та година се разхождах в магазина LIDL и разглеждах рафта с напитките и видях напитките Актимел(Aktimell) на Данон(Danone), които според рекламата на Данон трябва да подсилват имунната система. Интересно ми беше с какви вещества успяват да подсилят имунната система и … изненада, нямаше нищо съществено, основните съставки – мляко, захар …. Реших да се поразровя в интернет и да поразгледам как се подсилва имунната система с една напитка и дали това не е просто една рекламна измама. Решението е елементарно – напитката наистина подсилва имунната система … багодарение на млякото, Млякото само по себе си подсилва имунната система, но едно кисело мляко подсилва по същия начин имунната система (ако не и повече). Порових се и според всички новини в тази връзка в интернет най-добър за имунната система е Кефира. Няколко дни след това започна да ме боли гърло, изпих един Кефир от магазините Кайзерс(Keisers) и на другия ден наистина ми беше минало гърлото. След време пак се разболях, но кефира ми помогна да се въстановя изключително бързо. Всичко това ми направи естествено огромно впечатление и реших сам да произвеждам кефир. Поръчах една гъба по ebay и започнах да правя кефир като я поставям всеки ден в мляко и всеки ден пия ферментирало мляко – кефир.

Какво представлява самия кефир:
Кефира е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна или т.н. кефирна гъба, Тибетска гъба (Виж снимката). Кефирните зърна са комбинация от полезни бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа. Кефирните зърна не могат да бъдат произведени – трябва да ги получите от друг любител на кефира. По време на ферментацията те се уголемяват и саморазмножават (моят уголемява размерите си някъде двойно на седмица). Кефирните зърна са бели или кремави на цвят, с големината на орех. Могат да бъдат и много по-малки – колкото оризови зърна. В процеса на ферментация се уголемяват. Според упътването което получих от предишния продавач, кефирени зърна с големината на орех (без черупката) са достатъчни за 200 мл. мляко.

Кефирена гъба(ляво) - мляко (дясно)

Кефирена гъба(ляво) - мляко (дясно)

Как се прави кефир
Вече сте се сдобили с кефирените зърна и искате да го произвеждате сами.
– Поставяте кефирените зърна в мляко в съд – около 3/4 пълен (оптимално буркан с завъртаща се капачка)
– Затваряте буркана, така че да не може да влиза въздух
– Поставяте буркана на скрито от пряка слънчева светлина място при стайна температура (18-28 градуса)
– След 1-2 дни изваждате буркана и го изсипвате през груба (не метална!) цетка.
Готово, вече тук всеки може да варира с съотношението на кефира – мляко 1:15 или 1:5 според собствения си вкус. При всяко съотношение кефира има различен вкус, дори и при различните млека има различен вкус. Забележително е че кефира трябва да свикне с теб и с околната си среда, тогава започва да дава пълния си принос за ферментацията. Забелязал съм че понякога кефирените зърна плуват върху млякото, друг път слизат най-долу в бурканчето, което още не съм си го обяснил :) .
Кефира се пие в ритъм 20 дни, след което следва почивка от 10 дни, после пак 20 дни … Но можете и да го пиете всеки ден.
Препоръчва се готовата напитка да се остави да узрее още 1-2 дни в хладилника и след това да се пие, а не веднага. От личен опит мога да кажа, че вкуса му след 1 ден престой в хладилника е невероятен – леко газиран и … просто много приятен.

Лечебните ползи от кефира
Аз лично все още съм в началото в опита си с кефира и има съвсем малко неща които мога да споделя, но непременно ще пиша след няколко седмици повече за ползата от кефира. Това което съм разбрал до сега е, че кефира е много полезен за червата и отделителната система (вярно е че след като се започне с пиенето на кефир и човек започва по-често да ходи до тоалетната). Кефира лекува и някои видове алергии. Някои хора говорят че са отслабнали с 5 килограма на месец, без да променят хранителния си режим. В уикипедия например пише:
Хранителните качества на кефира могат да се променят в зависимост от намаляването или увеличаването на времето за ферментация. В зависимост от степените на ферментиране ползите за здравето са различни.
Опитът на поколенията показва, че кефирът:

* Регулира и подпомага имунната система на организма.
* Регулира кръвното налягане.
* Има положително въздействие върху сърцето и кръвта.
* Лекува кожни заболявания и акне.
* Регулира храносмилането.
* Лекува колит.
* Балансира стомашната флора и стомашна киселина.
* Лекува Candida Albicans.
* Лекува лактозна интолерантност.
* Намалява безпокойството, потиснатостта и депресията.
* Повишава енергията, създава чувство за здраве и благополучие.
* Произвежда всички необходими витамини и полезни, приятелски бактерии, важни и необходими за всекидневното ни здраве.

На болните от алкохолизъм се препоръчва лечението с тибетска гъба, тъй като тя напълно възстановява обмяната на веществата и лекува заболяванията, възникнали в резултат на злоупотребата с алкохол. – Казва се, че кефирената гъба в Европа е внесена от излекуван от цироза полски професор.

Освен полезни бактерии и дрожди кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Белтъчините в кефира са полусмляни и затова по-лесно усвоими.

Кефирът съдържа:

* Триптофан – незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си ефект върху нервната система.
* Калций и магнезий – важни минерали за здрава нервната система.
* Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините.
* Кефирът е богат на витамин B12, B1, витамин K.
* Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подпомага усвояването на други B витамини, като напр. Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12.
* Многобройните ползи от поддържане на адекватно ниво на B витамини са свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, доброто състояние на кожата, повишаване на енергията и дълголетие.

Следователно и ползите от кефира не са малко. Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с полезни бактерии, дрожди, витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система. Използва се за облекчаването състоянието на пациенти страдащи от СПИН, синдром на хроничната умора, херпес, рак. Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност – ADHD). Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Кефирът балансира тялото и елиминира ненаситния апетит към нездравословни храни, сладкиши и захар. Пречистващият ефект на кефира върху цялото тяло способства за изграждане на една балансирана вътрешна екосистема и осигурява здраве и дълголетие. С отличните си хранителни качества кефирът е подходящ за хора от всички възрасти. Кефирът лекува и поддържа доброто здраве.
Тук лично мога кажа, че наистина апетита към нездравословни храни спада значително – вчера изядох само един голям дюнер за цял ден, а днес не успях да си доям вечерята – което не е присъщо на мен!
Който се поразтърси из мрежата ще забележи че и много авторитетни уеб сайтове препоръчват кефира за подсилване на имунната система, някои немски като imedo.de, yamedo.de, www.diaet.com, www.focus.de

Грижа за кефира
Кефира не бива да се докосва с метал! (метални цетки, лъжици и др.) – това е основното правило, защото металните йони убиват бактериите които действат в кефира. Следователно не се препоръчва и да се докосва с ръка. Ако не се използват кефирните зърна, могат да се покрият с мляко до горе и в хладилника за няколко седмици. Говори се че и могат да се замръзяват и да бъдат използвани отново след като се размръзят. Повече за грижата за кефирните зърна можете да прочетете тук.

Някои източници:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Кефир
http://gesundheitsnews.imedo.de
http://www.yamedo.de
http://1001taini.com/29/32/39.html

Share

Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,

459 коментара по “Кефир – тибетската уникална напитка”

 1. Галя казва:

  Здравейте. От Кюстендил съм. Някой има ли кефирени зърна?

 2. Иван казва:

  Здравейте. От Добрич съм. Подарявам кефирни зърна 0899797699

 3. gpuh казва:

  Имам кефирени зърна за раздаване. От София съм, но няма проблем да изпратя с куриер до всяка точка на страната. gpuh@abv.bg; тел: 0888 5666 603

 4. vidka казва:

  Здравейте. От Айтос или Бургас някой да има кефирни зрънца. За даване. /vilividelina@abv.bg/

 5. Алекс казва:

  Здравейте,
  за София и аз раздавам кефирени зърна: тел. 0898770483, мейл vechenjivotgmail.com, гледани само в домашно прясно мляко.
  Да споделя малко впечатления:
  На мен лично започна да ми действа някъде след 2-рия курс от 20 дена прием. Забелязах, че е доста по-ефективен ако се остави да престои 5-6 дена (след изаждането на зърната) и тогава се изпие. Във wikipedia пише, че тогава имал затягащ ефект, но според мен е точно обратното – усеща се как почват да къркорят и да се изчистват червата :) Иначе е доста непретенциозен откъм приготвяне – оставял съм зърната да киснат до 36 часа в млякото (когато нямам време), не е нужно всеки път да се мият, както и съдовете, които се ползват, може да се смесва стар с нов кефир, готов кефир с прясно мляко, може да стои на топло и в хладилника.

 6. виолета роянова казва:

  може ли да ми изпратите по еконт зърна

 7. gpuh казва:

  Здравей, Виолета, мога да ти изпратя зърна. За целта ми трябва адрес и телефон. Пиши ми на gpuh@abv.bg.

 8. Маргарита Бонева казва:

  Здравейте,
  От десетина дена правим кефир в къщи. Прочетох доста неща и изгледах няколко видеа предимно руски, но все още имам няколко недоумения. Надявам, че човек с повече опит може да ми отговори.
  1. В какво прясно мляко – преварено или само пастьоризирано се слагат кефирените зърна. Опитах и двата начина, но вкусът определено е различен.
  2. Трябва ли зърната да паднат и да стоят на дъното на съда или обратно – да се вдигнат и да изплуват нагоре.
  3. Веднъж млякото престоя повече от 36 часа и кефирът се отдели от прозрачна суроватка, която остана на дъното. Този кефир годен ли е за консумация?
  4. Кое е по-добре – да се затваря плътно съда, за да се газира кефирът или да се остави да диша за по-добра ферментация.
  Благодаря предварително за отговорите!

 9. Алекс казва:

  Здравейте, Маргарита Бонева,
  1. Пастьоризирането е по-щадящ вариант на варенето – 30 минути на 70 градуса, можете да го правите и вкъщи, но ви трябва термометър за течности (за пържене), с който да мерите точно температурата. Ако нямате такъв – кипвайте млякото. Важното е да не е сурово. Вкусът вероятно е бил различен, понеже сте ползвали различни млека – пастьоризираното предполагам е било от магазина, а другото – домашно.
  2. Няма значение, понякога са отгоре, понякога падат
  3. Да, годен е, но е по-силен (на мен ми се е гадело от такъв ако го консумирам на гладно). Добре е да разклащате буркана поне веднъж на 24 часа, тогава няма да има утаяване. Също ако гъбите са прекалено много (да речем повече от 1/5 от кефира) се получава по-лесно утаяване
  4. Въпрос на вкус – той ферментира и в двата случая. Лично на мен газираният ми харесва повече, но като че ли повече дразни стомаха. Това се решава, като просто се консумира с храна :)

Вашият коментар