Кефир – тибетската уникална напитка

Кефир, Kefir

Кефир - тибетската напитка

Отварям рафта и вадя буркана, прецеждам млякото и остава само гъбата, която предизвиква ферментацията в млякото. Специфичния вкус на млякото много ми харесва, предполагам че ще се хареса и на всеки фен на айрана :)
Нека първо да разкажа как се сблъсках и сдобих с тибетската гъба.
Към края на 2009-та година се разхождах в магазина LIDL и разглеждах рафта с напитките и видях напитките Актимел(Aktimell) на Данон(Danone), които според рекламата на Данон трябва да подсилват имунната система. Интересно ми беше с какви вещества успяват да подсилят имунната система и … изненада, нямаше нищо съществено, основните съставки – мляко, захар …. Реших да се поразровя в интернет и да поразгледам как се подсилва имунната система с една напитка и дали това не е просто една рекламна измама. Решението е елементарно – напитката наистина подсилва имунната система … багодарение на млякото, Млякото само по себе си подсилва имунната система, но едно кисело мляко подсилва по същия начин имунната система (ако не и повече). Порових се и според всички новини в тази връзка в интернет най-добър за имунната система е Кефира. Няколко дни след това започна да ме боли гърло, изпих един Кефир от магазините Кайзерс(Keisers) и на другия ден наистина ми беше минало гърлото. След време пак се разболях, но кефира ми помогна да се въстановя изключително бързо. Всичко това ми направи естествено огромно впечатление и реших сам да произвеждам кефир. Поръчах една гъба по ebay и започнах да правя кефир като я поставям всеки ден в мляко и всеки ден пия ферментирало мляко – кефир.

Какво представлява самия кефир:
Кефира е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна или т.н. кефирна гъба, Тибетска гъба (Виж снимката). Кефирните зърна са комбинация от полезни бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа. Кефирните зърна не могат да бъдат произведени – трябва да ги получите от друг любител на кефира. По време на ферментацията те се уголемяват и саморазмножават (моят уголемява размерите си някъде двойно на седмица). Кефирните зърна са бели или кремави на цвят, с големината на орех. Могат да бъдат и много по-малки – колкото оризови зърна. В процеса на ферментация се уголемяват. Според упътването което получих от предишния продавач, кефирени зърна с големината на орех (без черупката) са достатъчни за 200 мл. мляко.

Кефирена гъба(ляво) - мляко (дясно)

Кефирена гъба(ляво) - мляко (дясно)

Как се прави кефир
Вече сте се сдобили с кефирените зърна и искате да го произвеждате сами.
- Поставяте кефирените зърна в мляко в съд – около 3/4 пълен (оптимално буркан с завъртаща се капачка)
- Затваряте буркана, така че да не може да влиза въздух
- Поставяте буркана на скрито от пряка слънчева светлина място при стайна температура (18-28 градуса)
- След 1-2 дни изваждате буркана и го изсипвате през груба (не метална!) цетка.
Готово, вече тук всеки може да варира с съотношението на кефира – мляко 1:15 или 1:5 според собствения си вкус. При всяко съотношение кефира има различен вкус, дори и при различните млека има различен вкус. Забележително е че кефира трябва да свикне с теб и с околната си среда, тогава започва да дава пълния си принос за ферментацията. Забелязал съм че понякога кефирените зърна плуват върху млякото, друг път слизат най-долу в бурканчето, което още не съм си го обяснил :) .
Кефира се пие в ритъм 20 дни, след което следва почивка от 10 дни, после пак 20 дни … Но можете и да го пиете всеки ден.
Препоръчва се готовата напитка да се остави да узрее още 1-2 дни в хладилника и след това да се пие, а не веднага. От личен опит мога да кажа, че вкуса му след 1 ден престой в хладилника е невероятен – леко газиран и … просто много приятен.

Лечебните ползи от кефира
Аз лично все още съм в началото в опита си с кефира и има съвсем малко неща които мога да споделя, но непременно ще пиша след няколко седмици повече за ползата от кефира. Това което съм разбрал до сега е, че кефира е много полезен за червата и отделителната система (вярно е че след като се започне с пиенето на кефир и човек започва по-често да ходи до тоалетната). Кефира лекува и някои видове алергии. Някои хора говорят че са отслабнали с 5 килограма на месец, без да променят хранителния си режим. В уикипедия например пише:
Хранителните качества на кефира могат да се променят в зависимост от намаляването или увеличаването на времето за ферментация. В зависимост от степените на ферментиране ползите за здравето са различни.
Опитът на поколенията показва, че кефирът:

* Регулира и подпомага имунната система на организма.
* Регулира кръвното налягане.
* Има положително въздействие върху сърцето и кръвта.
* Лекува кожни заболявания и акне.
* Регулира храносмилането.
* Лекува колит.
* Балансира стомашната флора и стомашна киселина.
* Лекува Candida Albicans.
* Лекува лактозна интолерантност.
* Намалява безпокойството, потиснатостта и депресията.
* Повишава енергията, създава чувство за здраве и благополучие.
* Произвежда всички необходими витамини и полезни, приятелски бактерии, важни и необходими за всекидневното ни здраве.

На болните от алкохолизъм се препоръчва лечението с тибетска гъба, тъй като тя напълно възстановява обмяната на веществата и лекува заболяванията, възникнали в резултат на злоупотребата с алкохол. – Казва се, че кефирената гъба в Европа е внесена от излекуван от цироза полски професор.

Освен полезни бактерии и дрожди кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Белтъчините в кефира са полусмляни и затова по-лесно усвоими.

Кефирът съдържа:

* Триптофан – незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си ефект върху нервната система.
* Калций и магнезий – важни минерали за здрава нервната система.
* Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините.
* Кефирът е богат на витамин B12, B1, витамин K.
* Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подпомага усвояването на други B витамини, като напр. Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12.
* Многобройните ползи от поддържане на адекватно ниво на B витамини са свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, доброто състояние на кожата, повишаване на енергията и дълголетие.

Следователно и ползите от кефира не са малко. Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с полезни бактерии, дрожди, витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система. Използва се за облекчаването състоянието на пациенти страдащи от СПИН, синдром на хроничната умора, херпес, рак. Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност – ADHD). Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Кефирът балансира тялото и елиминира ненаситния апетит към нездравословни храни, сладкиши и захар. Пречистващият ефект на кефира върху цялото тяло способства за изграждане на една балансирана вътрешна екосистема и осигурява здраве и дълголетие. С отличните си хранителни качества кефирът е подходящ за хора от всички възрасти. Кефирът лекува и поддържа доброто здраве.
Тук лично мога кажа, че наистина апетита към нездравословни храни спада значително – вчера изядох само един голям дюнер за цял ден, а днес не успях да си доям вечерята – което не е присъщо на мен!
Който се поразтърси из мрежата ще забележи че и много авторитетни уеб сайтове препоръчват кефира за подсилване на имунната система, някои немски като imedo.de, yamedo.de, www.diaet.com, www.focus.de

Грижа за кефира
Кефира не бива да се докосва с метал! (метални цетки, лъжици и др.) – това е основното правило, защото металните йони убиват бактериите които действат в кефира. Следователно не се препоръчва и да се докосва с ръка. Ако не се използват кефирните зърна, могат да се покрият с мляко до горе и в хладилника за няколко седмици. Говори се че и могат да се замръзяват и да бъдат използвани отново след като се размръзят. Повече за грижата за кефирните зърна можете да прочетете тук.

Някои източници:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Кефир
http://gesundheitsnews.imedo.de
http://www.yamedo.de
http://1001taini.com/29/32/39.html

Share

Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,

445 коментара по “Кефир – тибетската уникална напитка”

 1. Lyubo казва:

  Здрасти,

  Имаш ли вече впечатления за няколко месеца?

 2. admin казва:

  Да, доста добри. След един месец ползване бях на преглед и лекаря каза, че имунната система ми е в перфектно състояние (което преди не беше така), и червата и стомаха също са много активни. От един месец правя малко пауза защото трябва от време на време, а и не е хубаво да се пие при наличие на гъбички или подобни по организма, каквито имах и аз. След няколко седмици пак ще започна да го пия.

  Поздрав

 3. незабравка казва:

  Някога имахме кефир и съм го пила, много е вкусно. но сега откъде да си набавя кефирени зърна/

 4. admin казва:

  Здрасти, незабравка,

  аз моя кефир го поръчах по ebay, но в България по-трудно се намира. От кой град си, мога и да ти дам от моя?

 5. незабравка казва:

  Здравейте! Много ще Ви бъда благодарна, ако мога да получа няколко зрънца от вашия кефир. От едно село до София съм. Как може да стане?

 6. Анонимна казва:

  Аз съм жена на 60 години пия кефира от един месец, вече нямам подуване в стомаха, но имам чувството, червата ми се подуват. Имам извадена жлъчка и остър хроничен колит и на левия крак имам липом. Въпроса ми е дали кефира пречи на това ми положение? Ще чакам отговор.

 7. admin казва:

  @незабравка: Живея малко далеч и няма да мога да Ви изпратя кефира, ако изникне някаква възможност ще Ви напиша емайл.

  @Анонимна: Добър ден, аз съм само любител и не мога да Ви дам лекарски съвет. Мога да споделя само как действа при мен и какво пишат други източници по въпроса. Бих Ви препоръчал да се посъветвате с някой доктор, диетолог или специалист в областта на храносмилателната система. Препоръчително е да чуете мнението на повече от един специалисти.

  Поздрави

 8. Анонимна казва:

  Незабравка аз съм също до софия кажи къде живееш аз ще дам от кефира само да узрее след 5 6 дена ако искаш дай нещо за връзка да се намерим и ще се срещнем да ти дам

 9. Роси казва:

  Аз съм от Пловдив.Моля,ако някой може да ми даде кефирни зърна да ми пише!Предварително благодаря !!!

 10. Анонимна казва:

  Роси Аз мога да ти дам, но на място след 5 6 дена. Имам един друг въпрос ако някой знае защо се получава… нямам подуване в корема, но не мога да изкарам газове дали е от кефира?

 11. Анонимна казва:

  Получих сърбежи дали е от кефира?

 12. незабравка казва:

  Aнонимна, ако наистина желаете да ми дадете от кефира, свържете се с мен на Skype nezi.genadieva, за да се разберем. Благодаря предварително!

 13. Сънливка казва:

  И аз се сдобих вчера с подобна гъба, т.е.подариха ми я, връчиха ми указанието за употреба и ми казаха “В нея е спасението, спасявай се!”.
  Мнителната ми природа обаче ме навежда на мисълта, че по-скоро става въпрос за пласебо ефект, но нищо не пречи да опитам.

 14. мими казва:

  аз вече повече от година пия айряна от кефира и се чувствам като на 20г. започнах защото имах силни болки в коремната област и хилядите изследвания и медикаменти не успяха да ми помогнат. в началото бях малко скептично настроена, тъй като имам и непоносимост към лактозата. стомашните болки преминаха още на 5-ия ден. днес мога гордо да заявя, че нямам никакви непоносимости към каквато и да е храна. нямам думи да опиша колко много ми е помогнала. от както започнах да пия кефирната гъба спрях абсолютно всички хапчета. дори тези за кръвното, които казват, че не се спират. няма да съжалявате ако опитате.
  тъй като ми я дадоха и незнам дали се намира трудно или лесно, ако някой все пак иска да опита – на драго сърце ще помогна.
  maria_berk@abv.bg

 15. admin казва:

  @Сънливка: Както преди това казах, не може да става дума за пласебо ефект, понеже си правих изследване на компютър на всички органи от хомеопат, който не знаеше за гъбата, преди и след употреба. Естествено че гъбата не е ултралекарство за всички болести и е възможно да има противопоказност в някои ситуации(въпреки че не съм чул до сега), но определено има сериозен ефект върху нервната система, стомаха, червата и отделителната система.

 16. Тина казва:

  Админ здравейте,
  бихте ли ми казали защо моята гъба не расте? Прави кефир, но не расте. Какъв всъщнист би трябвало да е вкуса на кефира. Моят се получава нещо като айрян. Благодаря!

 17. Тончев казва:

  Здрасти Тина,

  има два варианта:

  1. Не сте изчакала достатъчно дълго време? По принцип за да се забележи видим растеж понякога трябва да минат 3-4 седмици/ 1 месец

  2. Слаган е в неподходящо мляко. Чувал съм че ако се поставя в неподходящо мляко, например мляко от соя и т.н. кефира спира разтежа си. Ако сте копували купечко мляко е възможно да е било с неподходящи съставки (което е нормално в днешната българска индустрия), които да са спрели разтежа на кефира. Опитайте с истинско мляко (от някоя баба или приятели) дали ще расте отново или не…

  А за вкуса – точно такъв трябва да е :)

 18. незабравка казва:

  Аз си поръчах гъбата от една фирма и ми я доставиха вкъщи. Сега пия кефира от една седмица и вече стомахът ми стана по-редовен, преди имах упорит запек. Ако може някой да ми каже може ли да се дава на деца и по колко.

 19. Ани казва:

  Бихте ли ми казали от къде си поръчвате гъбата. Аз също бих искала да си поръчам.

 20. Валентина казва:

  Предлагам кефирна гъба. За повече информация пишете на valiamincheva@abv.bg

 21. Тина казва:

  Тончев, благодаря за отговора. (Сега видя, че сте ми отговорил. Няма ли опция за електроноо известяване). Абе не расте много пущината! Ползвам домашно мляко. Като расте долу-горе по колко расте? Удвоява ли се?
  Аз го оставям да ферментира вторично и става доста кисело, резливо с лек дъх на мая. Така ли трябва да е? (Не се хомогенизира много. Разделя се на суроватка и плътен кефир) Вашето така ли става? мерси

 22. Сънливка казва:

  Това е вторият ми коментар от месец насам и е единствено с цел да споделя впечатлението си от ефекта на тази гъба, бактерия или ако питате мен чист бацилисук булгарикус :-)
  Не съм имала кой знае какви оплаквания преди, за да Ви кажа дали има ефект след като се приема под формата на пресечено мляко. Аз лично пробвам от чисто любопитство. Наскоро обаче получих много неприятен обрив върху шията си. Нямах време да разсъждавам върху причините, но моментално се възползвах от млякото, в което се киснеше гъбата. Сложих малко върху един памучен тампон и разнесох върху шията без да отмивам. Първият път зачервяването премина в отделни петна, които постепенно се успокоиха. След два часа нанесох отново и ефекта беше още по – добър. Подейства ми охлаждащо и успокояващо. Продължих така през целия ден и проблема изчезна, както и неприятния сърбеж и още по-неприятното зачервяване.

 23. Тончев казва:

  @Тина: Здравей Тина, мерси за идеята, вградих опция за електронно известяване.

  По въпроса: Би трябвало да се удвои или раздвои до 2 месеца. А за ферментацията трябва сама да проверите в кои случаи е по вкуса Ви, аз препоръчвам описаното в статията “меню” :) , а иначе се и разделя понякога, мисля че е нормално.

  @Сънливка: Да, дават кефира и за лечение на много видове алергия. Но не забравяйте, че не е универсално лекарство за всичко, алергия от мляко не лекува например :)

 24. Мариана казва:

  Здравейте, четох за тибетска гъба и сега за кефир и разбирам, че това е едно и също нещо ли?!Май съм чела по диагонал :) Ако има някой от Варна бих се радвала да опитам и аз-mariana@gbg.bg
  Приятно лято!

 25. незабравка казва:

  Аз си поръчах кефир, като влязох в Кефир-Уикипедия.Отдолу има Източник на живи кефирени зърна в България. Там щракаш и излиза кефира и си поръчваш, плаща се при доставка /10 лв. плюс 7лв. доставка за София/. Дано да съм обяснила добре. Пишете, успяхте ли. А моят кефир става гъст, не се дели на суроватка, но аз не го оставям да престоява, вечер го заливам, на другата вечер прецеждам и на сутринта го пия.

 26. Балкански казва:

  Някой знае ли в Монтана откъде може да се намерят кефирени зърна.

 27. Шеди казва:

  Здравейте, аз ползвам кефирена гъба от декември миналата година, не като лекарство, а защото прави чудесен кефир. В един руски сайт прочетох как правят кефир за малки деца в тяхната млечна кухня и поекспериментирах в къщи, и се получи нещо чудесно. Споделям го с вас, дано да е полезно за някой: В около 200 мл. мляко слагам едно-две парчета гъба с размер на череша, след 24 часа ( сега по-бързо заради високата температура) прецеждам гъбата през пластмасово сито в тумбеста каничка и доливам с прясно мляко от хладилника. По този начи изкъпвам гъбето с мляко вместо с вода и не унищожавам полезните бактерии в него. Цялата процедура става привечер, оставям каната на стайна температура и на сутринта млякото се е заквасило, има вид на кисело мляко и ако постои в хладилника още 5-6 часа и вкусът започва да напомня на кис. мл.
  И още нещо разбрах от братята руснаци, готовия кефир не се разслоява на суроватка и сгъстено мляко – готово е когато млякото е с гъстота на кисел и по стените на съда има марки балончета. Еднодневият кефир помага при запечен стомах, а две-тридневния кефир при разстройство. Приятно пиене на кефирче!

 28. Диана казва:

  И аз живея в София и си търся кефир. Може ли някой да ми даде едно-две зрънца? Майка ми е рускиня и ще помага с приготовлението. Моля, ако някой може да ми помогне да ми пише.

 29. Стела казва:

  Имам тибетска гъба ,която може веднага да Ви дам .Дайте някакви координати.И аз съм в София

 30. Стела казва:

  За тибетска гъба може да ми пишете на stegeo7@abv.bg

 31. Христо казва:

  А колко дни трябва да ферментира за да лекува акне ?

 32. Шеди казва:

  За външно третиране може и стар кефир да се ползва, а за пиене предполагам, че щом е за изчистване трябва да е еднодневен. За всеки случай се консултирайте със специалист.

 33. Стела казва:

  Зависи от акнето,еднодневният е по-подходящ ,защото не е толкова кисел.От познати зная ,че са ползвали еднодневен с много добър ефект.

 34. Момчил казва:

  Здравейте:)
  Случайно попаднах в блога на г-н А. Тончев, припомняйки си съдържанието на фолиева киселина в кефира.
  Ползвам кефир от 2004 г. – предимно и най-вече. Не поради някакъв здравословен проблем – просто от любопитство. Вегетарианец съм от 35 г. (по-скоро нео-вегетарианец, защото ям млечни продукти) и мога да споделя, че предпочитам кефира пред киселото мляко – просто повече ми харесва. Не спазвам никакви определени препоръки за приготвянето на кефира – коричество мляко и гъба и колко време къде и как да престои – в хладилник или на открито, в плътно или не затворен буркан, да не се докосва с метални предмети – лъжица и цедка и пр. Понякога става гъст, понякога – не, зависи от гореизброените фактори. Напоследък слагам гъбата в несварено домашно мляко – носят ми го от едно близко село. Ползвам кефира както се ползва киселото мляко – накисвам си овесени ядки в него, пия го като айрян и пр., т.е., не се ограничавам с някакво количество. Харесва ми повече, когато е резлив на вкус.
  Разнасял съм и съм РАЗДАВАЛ, а не продавал, гъбата дори и в САЩ. Само че там, в щатите, дори гъбата не харесва тяхното обезмаслено мляко, което според мен си е “гола бяла вода” – с дни не може да го подкисели.
  Та … живея във Велинград и ако някой иска кефирена гъба, с удоволствие ще му дам зърна. Не съм пращал гъба по пощата – раздавал съм само на ръка, но предполагам, че няма да има проблем да се изпрати в пластмасово шишенце с мляко (само трябва да се внимава при отварянето, защото от топлината процесите протичат по-бързо и става “бомбаж”и може да си направите кефирен душ – аз съм си го правил:)))
  Вероятността да влезна отново в този блог е много малка, така че за евентуален контакт оставям електронния си адрес:
  mompopov@yahoo.com
  Бъдете най-вече здрави, че напоследък доста живи измряха;)

 35. Лили казва:

  Здравейте!!!!
  Майка ми има гъба за даване, но тя е в Кърджали. Ако някой от Кърджали или региона се интересува да ми пише на anastasia_vv@abv.bg, за да му дам телефон за връзка. Лек и успешен ден.

 36. Тинки казва:

  Здравейте,
  аз също отскоро ползвам гъбата.отначало бях мн скептично настроена,но след това реших да пробвам просто от любопитство.
  Жената,която ми даде гъбата ми каза че била лековита за алергии,акне,проблеми със сърцето,отделителната система-запекли се хора,анемии,за подут стомах и още мн други.както четох и по-горе гъбата НЕ Е УНИВЕРСАЛЕН ЛЕК ЗА ВСИЧКИ БОЛЕСТИ.
  но пък помага на т.нар. болести на 21 век-затлъстяване,висок холестерол и проблеми със сърцето.
  отначало близкит еми бяха скептично настроени на тов амое начинание,но впоследствие и те решиха да пробват.
  на мен лично ми изчисти пъпките по челото и около устата,т.н. Т-зона,запека и подутия стомах всеки път след ядене.
  аз също имам гъба за даване,ако живеете в региона на гр.Габрово,пишете ми на мейла да се срещнем и да ви дам.
  според тибетците,които първи откриват чудодейните свойства на гъбата,за да има една гъба наистина лечебен ефект трябва да ви бъде даден на ръка от друг човек.
  мейла ми е:tionagb@gmail.com

 37. svetlik казва:

  Здравейте, имам излишна кефирена гъба (като за 1 човек, около 1 супена лъжица). Ако някой желае ще му дам. От София съм, района на Люлин, метростанция Сливница. Не ми се занимава с куриерски пратки, така че предпочитам директно да ви я подаря :)
  Контакт на мейл: ss5etrov@abv.bg
  или skype: svetlik_

 38. valentin казва:

  zdr-te tazi gaba naistina e velika, ako nqkoi iska moga da dam za edin 4ovek namiram se vav Varna ,meil-vm_maksimov@abv.bg

 39. Ивайло казва:

  Здравейте !!
  От Варна съм и се надявам някой съгражданин да отдели малко от любимата си гъба.
  haawa@mail.bg

  убеден съм в полезността на всяка жива храна особено що се касае до кефир. Това не е някаква съвременна измишльотина а традиция от хиляди години. Алергичен съм към краве мляко и тайничко се надявам на козе кефир. По горе пише, че лекува алергии.

 40. Тончев казва:

  @Ивайло: алергии от мляко не лекува, даже напротив, изобщо не се препоръчва.

 41. svetlik казва:

  Забелязах, че понякога, като прехвърлям кефирните зърна, прецедени, по тях остава нещо като слуз и са малко лигави. Дали това си е нещо нормално?
  Иначе си правят много вкусен кефир. Лошото е, че не винаги успявам да взимам едно и също мляко и затова с различните видове става и различен кефир. С домашно краве пробвах, но ми мирише прекалено на обор.
  А от заводските млека наблюденията ми от 3-4 месеца са, че най-добре става от ЕлБИ 1,5%-кутия, Роса 1,5%-в плик, МyDay 1,5%-в пвц бутилка, по-рядко Пършевица и Верея.

 42. Тончев казва:

  @svetlik: Слуз по принцип може да има, нормално е ;)

 43. Шеди казва:

  Според руснаците появата на слуз по кефирените зърна е заболяване на културата, което може да се получи от редовно прокидване на кефира или от зараза с друг вид бактерии. Има няколко начина на лекуване:
  Изплакване на зърната в соден разтвор – на 1 л. вода / 1 ч. л. сода за хляб, гъбата се изкъпва в разтвора за 3-5 минути, изплаква се с чиста вода и отново се слага в мляко.
  Лечението трае няколко дни.
  При голямо ослизяване помага замразяване за 5 или 6 дни в камера на хладилник, или изсушаване.
  Аз съм пробвала изсушаването и съм много доволна – излекувах си гъбата и от тогава не се е сополивила.

 44. svetlik казва:

  Шеди, какво според теб е “редовно прокисване на кефира”?
  И по принцип нали се казва че в тази среда на гъбата и млякото не се развиват някакви вредни зарази, та дори и самото мляко не може да се развали, освен да стане прекалено кисел кефир.
  Аз не я държа повече от 12 часа, но съм забелязал, че когато гъбата ми се увеличи повече, тогава кефира става по резлив и кисел. И тогава намалявам количеството гъба.

 45. Шеди казва:

  svetlik, редовно прокисване на кефира е когато редовно се получава разслояване на сгъстен кефир и суроватка, тогава, ако разбъркате кефира и го опитате ще забележите , че е доста кисел на вкус. Това се получава или от много гъба на определено количество мляко, или от повече време при заквасването, тогава гъбата започва да гладува и се покрива със слуз за са се предпази от киселината в млякото. Наистина няма болестотворни и вредни неща, но за хората, за гъбката не е така. Тя е жив организъм и нормалната и среда е прясно мляко, с което се храни, а не кефир, той е резултат от жизнената и дейност. 12 часа за колко ч. л. гъба и на какво количество мляко? Когато дълго време си я отглеждате се научавате колко гъба на колко мляко е добре, зависи и от сорта гъба. Има няколко вида като размер и от тода зависи съотношението мляко/гъба.

 46. svetlik казва:

  Ооо, сори за грешката. Не 12 часа. Гъбата я държа 24 часа и тогава подменям с ново мляко. Обикновено малко повече от 1 супена лъжица за около 350 мл. Все още не мога да намеря златната среда – да, понякога се случва точно това, което Шеди описва – отделя се гъстия кефир и суроватката пада отдолу, и е доста по резлив и кисел. А друг път има много хубава консистенция и е приятен за пиене, точно като разбито кисело мляко, малко по-гъсто от айрян.
  Аз си обяснявам тези разлики с различните видове мляко, което купувам, просто не винаги успявам да намеря от едно и също, та камо ли точно от тази марка, която да речем е станал хубав кефир.

 47. Шеди казва:

  svetlik, 24 ч. си е супер. За млякото и аз доста търсих, докато открия, кое мляко най-много и допада. Вече от 6 месеца купувам само My day 3 процента в бутилка и единствените гафове са се получавали от ниска температура в стаята (тези дни).

 48. eli4ka73 казва:

  Преди имах гъбата,но я загубих.Ако някой има в повече,нека се обади-eli4ka73@abv.bg
  От София съм

 49. rumina казва:

  от Пловдив съм.Ако някой има гъба за даване,ще съм му благодарна,трябва ми за сина ми!

 50. gazela_61 казва:

  pi6ete mi 6te vi dam tel. za vrazka na jena koqto 6te vi dade.na mene mi dade dnes i mi pozvoli daq predloja i na drugi jelae6ti.

 51. rumina казва:

  gazela_61,благодаря,но ми дадоха от гъбата.

  П.С.ИСКАМ ДА ПОМОЛЯ ЗА СЪВЕТ ТЕЗИ,КОИТО СА Я ПОЛЗВАЛИ ВЕЧЕ:

  ДАДОХА МИ ГЪБАТА(КОЛКОТО 2 ОРЕХА Е) ГОТОВА ЗА УПОТРЕБА,ИЗМИХ Я В ПЛАСТМАСОВО СИТО ПОД ТЕЧАЩА СТУДЕНА ВОДА,ПОСТАВИХ Я В ЧИСТ БУРКАН ОТ КОМПОТ И Я ЗАЛЯХ С 2/3 СТУДЕНО МЛЯКО.ПОКРИХ БУРКАНА СЪС ПАРЧЕ ХАСЕ.СЛЕД 24 ЧАСА ПРЕЦЕДИХ ОТНОВО СМЕСТТА ПРЕЗ СИТОТО И КОГАТО Я ОПИТАХ ИМАШЕ ВКУС НА АЙРЯН,НО МНОГО КИСЕЛ.ПАК ИЗМИХ ГЪБАТА И Я ЗАЛЯХ С ДРУГО МЛЯКО,ДА НЕ БИ ДА НЕ И ХАРЕСВА ПЪРВОТО.СЛЕД 24 ЧАСА СМЕСТТА ИМАШЕ ВКУС И ГЪСТОТА НА ПРЯСНО МЛЯКО.НА 3-ЯТ ПЪТ ВЗЕХ “ХАНСКО-3%” И ДНЕС КАТО ГО ПРОБВАХ ПАК СЕ РАЗОЧАРОВАХ-ИМАШЕ ВКУС И ГЪСТОТА НА ПРЯСНО МЛЯКО,А И ВКУС.
  ДЪРЖА БУРКАНА В КУХНЯТА,ТАМ НЕ С ЕОТОПЛЯ.
  МОЛЯ Д АМИ КАЖЕТЕ КАКВА СПОРЕД ВАС МОЖЕ ДА Е ПРИЧИНАТА ДА НЕ СЕ ПОЛУЧАВА ТАКАВА ГЪСТОТА,ЗА КОЯТО ЧЕТА В И-НЕТ,ЧЕ СТАВАЛА НА ПОВЪРХНОСТТА ЗА 24 ЧАСА И ПРИЯТЕН ВКУС НА ГЪСТ ЯЙРЯН?
  БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

 52. Тончев казва:

  Здрасти Румина,

  пробвай няколко пъти да правиш с една и съща гъба кефир без да я миеш, по принцип аз я миех по 1 път в седмица. Вкуса по принцип е като айрян и малко по-кисел.

  Поздрав

 53. rumina казва:

  благодаря,Тончев,ще опитам да не я мия….
  и човекът,който ми я даде ми препоръча днес да я сложа в стая,която се отоплява….

 54. Момчил казва:

  rumina,
  2-3 “ореха” кефирена гъба в това количество мляко за 24 часа никаква работа няма да ти свършат . Колкото по-дълго я държиш, толкова по-гъст ще става кефира. И по-кисел, но не и прокиснал. Четох, че кавказците (или тези, от които е взета гъбата) са окачвали меховете с гъбата в млякото до входната врата и всеки гост, влизайка в дома, почуквал меха, за да се раздвижи млекото и така се помага за получаването на кефира. Сиреч, буркана с гъбата също трябва да се разклаща или разбърква. И е излишно да се мие гъбата с вода – при смяната на млекото получава необходимата “хигиенна баня”, ако изобщо може да се говори за баня.

 55. rumina казва:

  ами,Момчил,аз като чета в и-нет пропорциите трябва да са 1/10,1/20 с млякото,за да става приятен на вкус и гъст като айрян….поне така пище де,че ако е много кефира става водниста консистенция…
  аз го разклащам няколко пъти на ден буркана…
  и няма да я мия вече с вода….
  спокойна съм,че е жива още,защото се дели и има бял цвят…

 56. Тончев казва:

  Здрасти Румина,

  2-3 “ореха” кефирена гъба са достатъчни за около 1 литър мляко. Просто го остави повече време и го пробвай от време на време дали ще се получи. Също така можеш да затвориш плътно буркана за да не влиза въздух, така по-лесно се получава ферментацията. Общо взето трябва да правиш лични тестове кой вкус на теб самата ще ти е най-добър ;)

  Поздрав

 57. Момчил казва:

  rumina,
  Г-н Тончев е прав – експериментирай! Ако млякото е с ниска масленост, т.е., ако си е “гола бяла вода”, доста време ще отнеме да се получи нещо като кефир. Лично аз купувам млеко с висока масленост от частник и съм много доволен. Моите два “ореха” са цяла шепа гъба, които слагам в над литър млеко в затворен голям буркан и го слагам в хладилника, където престоява повече от 24 часа. Ако искам да ускоря процеса, вадя буркана и го оставям на стайна температура, като гледам да разклащам или разбъркам млекото по-честичко. Ако го забравя и се оцвичи, проблем няма – разбърквам го добре и го прецеждам и кефира е готов. Може да е по-резлив, но и такъв ми харесва. След време пак се получава цвика на дъното или отгоре, но отново го разбърквам и го пия. Напследък го пасирам с плод арония, прецеждам го и се получава страхотно питие. Понякога му прибавям и мед и става още по-вкусен.
  И тъй като имам две шепи гъба приготвям си кефир за всеки ден. И така повече от 6 години:)
  Приятно кеф-иране;)
  Момчил

 58. Шеди казва:

  rumina,
  Според мен не се получава, защото не е достатъчно топло. Добра темп. за гъбата е 20 гр. При по-ниска температура тя забавя процесите и кефира става бавно. Не препоръчват далго да работи на студено, защото може да заболее и да се олигави. Лекуването е дълго и стресиращо за нея. И при мен с влошаване на времето се забави заквасването, но я преместих на топло и нещата се оправиха.

 59. rumina казва:

  Благодаря на всички за съветите!
  Гъбката ми се приспособи и започна да дава добра “реколта”-с гъстотата на айрян и с приятен леко кисел вкус.
  Всъщност ви послушах и престанах да я мия с вода,прибрах я на топло при сина ми и дали и хареса компанията му или какво,но ни се отплаща добре(аз си я възприемам като живо същество и синът ми само ме бъзика,че остава и да и проговоря:)
  Само искам да попитам-тъй като е готова по гъстота на 12-я час,може ли да се слага тогава в ново мляко(ще е полезна ли по същия начин)?

 60. svetlik казва:

  И аз да допълня от скромния си 6-месечен опит: според мен причината да не става добре кефира е ниските температури от около месец. В стаята е около 20 градуса и засега става, но в началото когато паднаха около 17-18 и при мен се получи почти прясно мляко, почти кисело.
  Другата причина според мен е самото мляко – аз също ползвах Ханско, до един момент ставаше, но предполагам, че пускат в търговската мрежа не съвсем еднакво като качество мляко и затова понякога не става добър кефир. След доста четене за начина на производство на “заводското” мляко разбрах следното – истинското краве мляко се обезмаслява, изважда се маслото, което е най-скъпото в целия процес, и чак след това в големи басейни, с вече обезмаслено мляко, сиреч нещо като полу-вода и мляко, започват да прибавят масленост. Така може да се контролира с точност маслеността на суровото мляко от 0,1% до 1,5%. Така че, до 1,5% масленост може да се счита че млякото е истинско. И след това идва голямата измама на родните млекопроизводители.
  Млякото което е с масленост 3% не се прави с добавяне на още повече мазнини, а с хомогенизиране и добавяне на сухо мляко. И затова често такова мляко кефирената гъба не го харесва и нищо не става от него, въпреки че си мислим – колкото повече масленост, толкова по-добре. Аз от мляко с 1,5% получавам достатъчно гъст кефир, та чак се изненадвам. И вече избягвам да купувам мляко с 3% масленост.
  Но от домашно краве мляко не правя кефир, защото установих, че с подквасването се засилва и мириса на обор, и ми е малко гадничко да го консумирам. Та така…

 61. Момчил казва:

  svetlik,
  информацията, която даваш за процеса на обработване на млекото по отношение на маслеността, е много полезна и е добре да се знае от повече хора.
  Що се отнася до домашното мляко – това, че ти намирисва на обор, причината е, че човека от когото го купуваш явно не е много придирчив към хигиената. Или не мие вимето на кравата при доенето, или допуска в издоеното мляко да попадат нечистотии от кравата или пък съдовете не ги измива добре. Това ми го каза човека, който ми доставя домашно млеко в къщи. Неговото мляко не мирише, с висока масленост е и никога не се е пресекло при варене, поне до сега. По-добре си потърси друг доставчик на домашно мляко.

 62. Danielakristin казва:

  Blagodaria vi mnogo za komentarite.Shte zapo4vam da ia polzvam i az tazi proslovuta tibetska gaba i shte se vklu4vam zanapred da vi spodeliam.Dani.

 63. rumina казва:

  здравейте!
  днес мои близки много ме разтревожиха с информацията,която ми дадоха! :(
  казаха ми,че знаят случаи,при които хора,които били здрави започнали да пият кефир и след време(години) се разболели от рак на стомаха!
  Наистина за почнах да се притеснявам много,защото кефира го давам и на детето си и сега се чудя дали да го спря и откъде мога да почерпя медицинска информация за него(при положение че знам че докторите винаги биха отрекли подобна алтернативна медицина)!
  Моля за помощ-който е по-запознат да ми даде съвет!

 64. Тончев казва:

  Румина, аз не съм чувал за такива случаи и не мога да ти дам съвет. Самата гъба може лесно да бъде заразена с различни видове бактерии, които да не са полезни. Друга възможност е хората да са хванали рак от нещо друго, което няма нищо общо с кефира. Ако желаеш повече медицинска информация защо да не се консултираш с някой по-опитен лекар? Дори и да отричат алтернативната медицина, компетентни лекари винаги биха ти обяснили кое ястие или питие ще могат да ти навредят или не. Във всеки случай, ако научиш нещо повече ще се радвам да драснеш и тук един ред ;)

 65. rumina казва:

  Тончев,а какви са тези бактерии и как мога да разбера заразила ли се е гъбата ми и как изобщо се заразява тя?
  А всъщност едва ли никой досега няма да е разпитал доктора си и да е публикувал мнението му(положително или отрицателно),така че се доверявам на вековния опит на източните народи,чиято медицина е известна като най-добрата.Просто за всеки случай ще спра да я давам на детето и ще продължа само аз да я взимам! :)

 66. svetlik казва:

  Спокойно, какъв е този страх. Няма никъде такива публикации за вредно влияние на кефирената гъба. Може на някои хора отначало да не им понася, да имат дискомфорт, но все пак това са ферментационни процеси, нормално е да има различен ефект при различните хора.
  Със сигурност, както казва мой познат лекар: “Ти кво искаш? Здрав ли да мреш!?”, така че винаги ще се намери причина за каквото и да е заболяване. Но ако почнем да се плашим и от такива неща, просто не искам да си помислям какъв кошмар ще стане живота ни.
  Приемете че кефирената гъба действа единствено подквасващо на млякото и не му прибавя никакви вредни неща.
  Само ще споделя един личен неоспорим факт, който установих след 3 месечно ползване – ленивите черва станаха ама толкова пъргави, че нямам думи, с които да опиша това “щастливо” чувство :) )))

 67. Тончев казва:

  Svetlik, разбира се има случаи в които кефирената гъба не трябва да се пие ;)

 68. rumina казва:

  Това не е страх,а предпазливост,Svetlik!
  Не зная имаш ли деца и би ли им давал безотговорно нещо,без да си се убедил,че е безвредно!
  За това беше моето запитване-все пак тука(във форума) има хора,които я консумират от години и е логично да знаят повече за нея…
  Но всъщност спирам да коментирам вече,защото долавям нотка сарказъм към себе си в коментара на някои хора и няма смисъл….
  Все пак ти благодаря за успокоението! :)

 69. Момчил казва:

  Здравей rumina:)
  консумирам кефир от 2004 година и нямам никакви оплаквания от него. Дори го предпочитам пред киселото мляко. Всяка вечер давам на майка ми, която е на 86 години, една чаша кефир и на нея също много й харесва.
  Нормално е да има някаква непоносимост или поява на чувство на дискомфорт при употребата на кефир – това си е хранителен продукт и както всички останали храни си има своите плюсове и минуси за всеки отделен човек
  Според мен няма никакви нотки на сарказъм към теб – всеки изразява мнението си по своему.

 70. Тончев казва:

  Румина, незнам къде видя сърказъм, аз мисля че темата си е доста сериозна особено когато става дума за малки деца, с което те и съветвам да поговориш с по-опитни лекари – ако са няколко е по-добре.
  А с това че има случаи в които кефирената гъба не трябва да се пие имах в предвид че тя не е магическа пръчка която лекува всичко – например при някои видове колит, както и инфекции от бактерии(гъбички, кандида албиканс), алергия към мляко или ако самата гъба е повредена и т.н. , кефира не трябва да се пие. А е нормално при тези условия консумирането на кефир да доведе до повече усложнения.

 71. rumina казва:

  да,ще се консултирам с повече доктори за мнението им(за детето )…
  а аз продължавам….не съм параноичка и съм достатъчно разумна,за да си преценя нещо става или не за мен самата(прочетох доста литература за нея)….
  и тук искам да попитам-как се разбира,че гъбата е повредена(аз зная само,че цветът и като стане жълтеникав не е годна за пиене вече),по друго разбира ли се?

 72. Тончев казва:

  До колкото и аз знам се разпознава по цвета, по-нагоре Шеди пише един коментар също по този въпрос:

  http://blog.ton4ev.com/?p=465#comment-349

 73. rumina казва:

  ами и по моята има малко слуз,ще я измия,както препоръчва Шеди,в соден разтвор…

 74. емилия енчева казва:

  Имам тибетска гъба от месец юли и съм много доволна .Прави невероятно вкусен кефир, за целта винаги слагам прясно мляко с масленност не по – малка от 3%.Тя постоянно се дели на малки. Ако някой иска може да му дам ,ако е от град Добрич, защото живея в Добрич.

 75. rumina казва:

  вижте какво открих,докато се ровех да проверявам дали кефирът е годен за детето ми :) …специално мен ме успокои доста,може да е полезно и за друг,който се чуди за качествата му :) :
  Извадка от статията на кандидата на биологичните науки, специалност онкология, Наталия Александрова.
  в “Около света”

  Неизменен атрибут на здравословен начин на живот на съвременния човек са различни кисели млека, те са обичани от хората от всички възрасти.

  За разлика от кисело мляко, в производството на който участват само бактерии – “Българска Bacillus» (Lactobacterium Bulgaricum “) и Streptococcus thermophilus, – в кефира ” живия компонент ” е сложна смес от бактерии и гъбички. Млечнокиселите стрептококи и бактерии, оцетните бактерии и дрожди заедно образуват конгломерат, който се наричат кефирени зърна. Симбиозата между живите организми в кефирените зърна е толкова сложна, че до край на е анализирана. Обединените организми се държат като един организъм: заедно растат и се размножават, и предават своята структура и свойства на следващите поколения гъби. Зърната са твърди, еластичен, и ако се почистят на течността, те повече напомнят на дефектната партида от малки топчета каучук.

  Топчетата “работят” бързо. Стандартната технология на кефира отнема не повече от един ден. Първо се предоставя идеални условия за бактериалния компонент – температурата не е под 20 ° С, за 10-12 часа. След това кефира се охлажда до 14-10 ° C и се оставя за още 10 часа, за да “работят” дрождите.

  Подобно на всички останали млечни продукти, не преминали стерилизация кефирът е жив и изисква подходящи грижи. Той спада към категорията на бързо развалящи се продукти. Кефирът може да се съхранява 1, 2 или 3 дни след добавянето на културата. Свойствата му се променят толкова драстично, че еднодневния кефир има релаксиращ ефект върху червата, а тридневния – запичащ. Защото “с възрастта” кефирът става кисел, стария кефир е противопоказан при пациенти с язви и хора с висока киселинност.

  Няма точни данни какъв процент от алкохол се съдържа в кефира. Вероятно, защото този процент варира значително, като се започне от незначителен – стотни от процента в еднодневния кефир и до 4% (с достатъчно търпение, можете да изчакате и 7%) в прокисналия. По тази причина, тридневния кефир не се препоръчва за малки деца.. За дете с тегло 13 килограма, не е фатално, но на черния дроб и мозъка се отразява. По същата причина, не трябва да пият тридневен кефир хора с епилепсия и други психични заболявания.

  Получава се, че по отношение на кефира има “двоен стандарт”. От една страна, той се рекламира като една прекрасна детска храна и напитка за бременни жени, пазител на нашето здраве. От друга – той е включен в списъка на напитки, след употребата на които могат да те “засекат” от КАТ.

  Кефирените зърна – са сложна симбиоза от няколко вида микроорганизми: млечни стрептококи и бацили, оцетни бактерии и дрожди. С помощта на тези зърна може всеки ден да се прави кефир у дома . За да се размножава, трябва да се даде на “почивка” на кефирените зърна: Изплакнете ги и ги оставете за няколко дни в чиста вода.

  Кефирът има успокояващо действие. Поради това, преди изпит, изискващ бърза реакция (например, преди тест, когато имате 100 минути, за да отговори на 100 въпроса), е по-добре да не се използва. Но след изпита, кефирът ще ви помогне да се отпуснете.

  Кефирът е продукт на смесена ферментация, млечно киселина и алкохолна. Хапвайки млечна захар (лактоза), бактериите произвеждат млечна киселина, а дрождите отделят алкохол и въглероден диоксид. Млечната киселина стимулира секрецията на стомашен сок, повишава съкращенията на чревната стена, подобрява обмяната на веществата. Млечната киселина също е полезна за здравето на хората с алергии.

  Млечният протеин (казеин) в процеса на ферментация се разпада на прости съединения, къси пептиди, които се усвояват по-добре и три пъти по-бързо. В допълнение, много от млечнокиселите бактерии произвеждат витамини C, B, B2, както и пептиди с изразено антимикробно действие, понижаващо растежа на вредните микроорганизми, включително патогени на стомашно-чревни заболявания и туберкулоза. Тези пептиди са способни да убиват, например, Helicobacter Pylori – бактерии, отговорни за развитието на язвата.

  Друг компонент на кефира, въглеродната киселина, намалява повишена раздразнителност на лигавицата на стомаха и насърчава по-доброто усвояване храната. Кефира се препоръчва да се пие от хора с колит, гастрит, заболявания на черния дроб, бъбреците и белите дробове, бронхит, анемия, атеросклероза, инфаркт на миокарда, хипертония. Той помага при синдрома на хронична умора, нарушения на съня и неврози.

  Днес много научни изследвания са посветени на антираковите свойства на кефира. Установено е, че за тези свойства са отговорни полизахаридите, съдържащи се в него. Те възпрепятстват растежа на раковите клетки, забавят разпространението на метастазите. Антираковите свойства на кефира са потвърдени в експериментите с животни, с рак на белия дроб, гърдата, дебелото черво и меланом.

  Има и опити да се приписва на кефира способността за намаляване на нивата на холестерола. Но все още данните за това са противоречиви и някои учени не откриват по-ниски нива на общия холестерол или неговите компоненти (HDL и ниска плътност) при хора след кефирена диета.

  Наталия Александрова, 09.24.2009

 76. Шеди казва:

  Знам я тази статия, аз я преведох за момичатата от бг-мама. Радвам се, че ти е харесала.

 77. rumina казва:

  благодаря ти,Шеди,много е хубава и полезна статията!
  надявам се,че не се сърдиш,че я публикувах,но сметнах,че ще е от полза и за други тук,които може би не са я чели в бг.мама :)

 78. diana казва:

  Някой да знае дали гъбата може да живее на тъмно?

 79. Шеди казва:

  Доколкото знам не. Живее на светло и топло, но не на пряка слънчева светлина.

 80. kolegaggg казва:

  Здравейте всички.Имам един въпрос—трябва ли млякото да бъде сварено или не.Благодаря Ви предварително.

 81. svetlik казва:

  Ако използваш домашно мляко – задължително трябва да се свари.
  Но заводското (пастьоризирано) аз лично не го варя, а го слагам направо.

 82. lina казва:

  бих искала да се снабдя с гъбата, ако някой има в излишък, моля да пише на мейла ми, за да се разберем за начина и цената
  Лина

 83. dimar63 казва:

  Аз съм с лека форма на панкреатит, гастрит и язва. Мога ли да опитам с гъбата?

 84. мими казва:

  Пия кефир от няколко седмици,но забелязах,че се е образувала слуз.Четох,че трябва да кисне 5 мин. в разтвор от вода и сода.Прилагах го 3 дни,а промяна няма.Помогнете ми как да я излекувам.И въпреки,че е със слуз пия кефира-дали е вреден?

 85. Красимира казва:

  Много бих искала да си купя такава гъба, от София съм, ако някой продава ще съм му много благодарна. Също така искам да попитам, прочетох някъде че гъбата вирее само на светло и топло- означава ли това, че в стаята в която ще стои гъбата трябва постоянно да е включено осветлението. И още нещо, правилно ли съм разбрала-след като сложа 2-3 ореха кефирена гъба в 1 литър прясно мляко, за предпочитане домашно и сварено предварително, така оставям добре затворения съд да престои 24 часа на стайна температура поне 20 градуса и на светло–но не пряка слънчева светлина. След като минат 24 ч.вземам неметална цедка и прецеждам течността в друг съд. А в съда в който остава гъбата доливам отново мляко, което да е три-четвърти от съда. Ако искам в един момент да спра да правя кефир, какво да направя с гъбата си за да я запазя жива, да я сложа в студена вода вместо в мляко ли, и къде да стои – в хладилника ли, и колко време мога да я държа в такова заспало състояние? А тя как се дели, кога расте и се дели? Много благодаря предварително.

 86. Вяра казва:

  Краси,ако до 2-3 седмици не намерите гъбата,аз ще ви дам-дотогава моята би трябвало да е достатъчно нараснала.Аз пия кефира,близо 2 години и съм изключително доволна.Гъбата е издръжлива и оцелява и на тъмно,естествено,че не трябва да оставяте осветлението нощем,заради нея.Поддръжката и ,всъщност не е толкова сложна,колкото изглежда,докато човек не се е сдобил с нея.Оставям мейла си тук-свържете се с мен,ако не я намерите веднага,с удоволствие ще ви дам.

 87. Диди казва:

  Може ли да се ядат зрънцата на гъбата?

 88. Д.Киров казва:

  Здравейте, и аз се интересувам от гъбата.Ако има добричлии да помагат -SKYPE:burlakov66.Радвам се че хората,търсещи здраве от природата расте.Затова искам да споделя информация извън темата за кефира.Прочетете нещо за зеолита от родопите (ако все още не сте го направили) ,за уникалната билка преоткрита за днешния българин от фармацевта Мангалджиев .Древните българи много добре са я познавали (дали затова са печелели толкова много битки?)
  И за финал :Родители (особенно на мъжки отрочета) избягвайте пилешкото с доволно съдържание на ЕСТРОГЕН, минералната вода в пластмасови бутилки, а добруджанци и чешмяната за пиене и готвене,Захарта.Защо? В Итнернет има отговори.Който не ме мисли за луд има скайпа.
  Вярно че не можем от всичко да се опазим,но колко от нас правят стъпка.

 89. yanko yankov казва:

  zdraveite i ot men.az pia gubata ot okolo 3 meseca .imah problemi s 4ernia drob koito kolkoto i4udno da vi se struva Zapo4naha da otshumiavat.na men li4no mi pomogna mnogo pove4e ot vsi4ki drugi hap4eta koito sam pil.probvaite i vie.edna otmetka.zapo4nete li vednuj ne spiraite ako iskate da ima polojitelen efekt.az li4no ia pia sutrin na gladno .zakusvam niakolko 4asa po kasno.viarno e 4e ima lek diskomfort parvite niakolko dni sled zapo4vaneto no 6e se po4uvstvate razli4no ……ami sled vsi4ko napisano moga da vi kaja samo nazdrave i ne budete sketi4ni opitaite i budete zdravi!

 90. littleowl казва:

  Здравейте!
  Много бих искала да опитам кефир заради слабия си имунитет, но в първите постове прочетох, че е противопоказно при наличието на гъбични инфекции. За съжаление, отново заради имунитета, такива ми се случват често. Мога ли все пак да пробвам и кога?

 91. Станислава Георгиева казва:

  Как мога да си намеря и купя гъбата Кефир. Преди 20 години имах язва на дванадесетопръсника и сина ми имаше гастрит и се излекувахме със кефир. Сега имам десет рани ная стомаха и търся гъбата кефир да си я купя, отново като преди години вечер я зареждах със пряно мляко сутрин рано, го прецеждах и измивах гъбата под чешмата в мрежа за прозорци с дървена лъжица разбърках прясното мляко ссъ гъбата , слагах отгоре тензух върху боркана и я държах на тъмно място от сутринтта до др сутрин, и пиех на гладно 1 чьс преди ядене.Така във продължение на 2 месеца аз преди 20 години си излекувах язвата а сина ми гастрита. В момента имам 10 рьни на стомаха ми ги откриха на гастроскопия в пета градска болница.Моля да ми помогнете да намера гъбата и колко струва ще си я плата. От тази гъба преди много години съм раздавала на много хора. Със железна лъжица не се бърка във нея.

 92. ДИМИТРОВА казва:

  РАЗПОЛАГАМ С ТИБЕТСКА ГЪБА И БИХ Я ПОДЕЛИЛА С ВСЕКИ НУЖДАЕЩ СЕ.

 93. катя казва:

  страдам от неисулинов диабет,лекарствата не ми помагат смених няколко но ми става зле от тях,от това което прочетох в този сайт съм обнадеждена ,че ще се излекувам ..моля ако някой има в повече от гъбата и има желание да ми помогне …напишете ми вашия телефон , на този адрес за да се свържа с вас – kate_vuchkova@abv.bg

 94. Христова казва:

  от Пловдив съм и имам от гъбата.
  На желаещи от града ще дам,нямам време да се занимавам да изпращам в други населени места!

 95. Румяна казва:

  Здравейте,пиша ви от Пловдив. Искам да пия и аз тибетска гъба. Моята приятелка я има и каза, че ще ми я даде след 17 ден, но аз нямам търпение да започна с пиенето и.
  Г-жо Христова прочетох,че вие имате гъба за даване. Email адреса ми е rumpieta@abv.bg
  Предварително ви благодаря :) :)

 96. Христова казва:

  Здравейте,Румяна!
  Аз живея в Кючук Париж и трябва да дойдете през седмицата вечер да си я вземете,но предишния ден да се разбереме(без вторник и четвъртък).
  пишете на :
  magnolia777@abv.bg

 97. Румяна казва:

  Благодаря ви, г-жо Христова. Ще се свържа с вас . :) :)

 98. Сиана Хаджийска казва:

  Здравейте!
  Казвам се Сиана, живея в Русе. От 7-8 месеца отглеждам гъбата и пия кефир. Чувствам се много добре. Ще дам кефирна гъба на всеки, който се обади.
  За контакт GSM 0889 640 531.
  Поздрави от мен!

 99. Марин Сандев казва:

  Здравейте!
  Аз съм от Стара Загора. Отглеждам кефир от два месеца. Вече имам достатъчно за раздаване. Ако някой иска и Стара Загора не му е далече – skype: “milemar-13″ и “daga_photo_stz”. Първият е домашен – само вечер, а на втория, служебен, съм през деня.

 100. Iriblagoeva казва:

  Имам гъба за даване – в София.
  iri777@abv.bg

 101. Стела казва:

  От София съм и мога да дам от тибeтската гъба .Пишете на stegeo7@abv.bg

 102. емо манолов казва:

  ДОБЪР ВЕЧЕР……МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕТЕ ОТКЪДЕ ДА СИ НАМЕРЯ КЕФИРНИ ЗЪРНА ЗА КВАС….ИСКАМ ДА СИ КУПЯ……..ЩЕ СЪМ ВИ БЛАГОДАРЕН……

 103. Ири казва:

  Не знам от къде се купува. Аз я получих даром и бих Ви дала, защото моята гъбка порасна. Обадете ми са на 0899553562.

 104. Ралица Димитрова казва:

  Здравейте, преди седмица и аз получих от гъбата. Бих искала да се консултирам с по-запознатите от вас. Какво да правя гъбата след като стана доста като количество може би около шест-седем “карфиолчета”? Препоръчаха ми да я заливам със прясно мляко около 150 мл, това правилно ли е? Предварително благодаря на отзовалите се!

 105. Ири казва:

  Рали,
  Или я заливай с по-голяма количество мляко, или я раздели и дай и на някой друг:)

 106. Ралица Димитрова казва:

  Благодаря за отговора. Така и мислех да направя – да дам ня една приятелка.

 107. Ваня казва:

  Здравейте,случайно попаднах на този блог защото търсех материали за кефирната гъба Синът ми е със аутизъм .Прилагаме специална диета и терапия с пробиотици,за лечение на стомашно чревния тракт.Няма гаранция обаче за аптечните форми.Затова си търся гъбата.Лактобактериите трябва да бъдат живи.Обаждах се във vselena да си закупя но в момента нямат.Ако някой може да ми помогне,моля да посочи адрес за връзка.Живея в Пазарджик

 108. Ири казва:

  Имам гъба за даване в София. Ако имате път насам, Ваня, ще Ви дам.

 109. Ваня казва:

  Добре благодаря предварително.Видях във форума ваш имейл.Като реша да идвам в София ще Ви се обадя.За сега писах на Момчил който е от Велинград и ми е по близо.Ако той не се обади ще ви потърся.Много благодаря за отзивчивостта

 110. Ваня казва:

  Добре благодаря предварително.Видях във форума ваш имейл.Като реша да идвам в София ще Ви се обадя.Много благодаря за отзивчивостта

 111. юлиян йорданов казва:

  търся кефирна гъба,ако някой има за даване,предварително благодаря
  от софия съм

 112. Стела казва:

  За тибетска гъба пишете на stegeo7@abv, ако сте в София.

 113. гената казва:

  Искам да ви успокоя,че причината за рака е емоции и стрес,нещо което лекарите не лекуват,защото туморите които премахват са следствието,а не причината!Днес започвам да пия за първи път кефир,не че не знам как да се лекувам i сам и се справям доста добре,но и кефира искам да видя какво влияние ще си окаже на организма ми!

 114. гената казва:

  Относно съмненията които прочетох в коментарите,че може би всичко е плацебо ефект ви прилагам един линк:
  http://lubomirivanov.com/1752
  Има една приказка,че ако човек не вярва и на себе си и Господ не може да му помогне!

 115. Boyana казва:

  Здравейте, имам гъбки за раздаване. От София съм.

 116. Boyana казва:

  За връзка с мен (Boyana) пишете на pegas_2006@abv.bg

 117. Дари казва:

  Здравейте, имам гъба, която бих подарила, от София съм, darlin_g@abv.bg

 118. Сиана Хаджийска казва:

  Здравейте!
  Казвам се Сиана, живея в Русе. От доста време отглеждам гъбата и пия кефир. Чувствам се много добре. Ще дам кефирна гъба на всеки, който се обади.
  За контакт GSM 0889 640 531.
  Поздрави от мен!

 119. Хохо казва:

  Подариха ми гъба, колкото малинка.Обаче прочетох че ако имаш гъбички не е препорачително да се пие .
  Аз имам гъбички, ако пия кефир, какво може да се получи!

 120. гената казва:

  Хохо,опитай с магнезиево олио,пускай в гугъл,чети и поръчвай!Аз съм със себореен дерматит,главата ми сега е ок и лицето.От опит глава не боли,а и не е вредно!

 121. Хохо казва:

  Аз искам да знам, ако пия от гъбата какво може да се получи и дали ще имам проблеми с гъбичките !

 122. Тончев казва:

  Има хиляди видове гъбички и от това зависи. От една страна при подсилена имунна система кефира помага против определени видове гъбички, от друга страна самия кефир, както и млечните продукти подхранват някои видове гъбички.

 123. Петков казва:

  Здравейте,
  Подарявам кефирна гъба. От Севлиево съм.
  w.petkov@gmail.com

 124. Лати казва:

  Здравейте!Искам да си намеря тибетска гьба но никой не предлага в близост на моето село-от Пазарджишко сьм.Ако някой има желание да ми изпрти по пощата нека ми пише на мейла да си дам адреса lati_1971@abv.bg-разходите са за моя сметка.

 125. Йорданова казва:

  Здравейте :)
  Имам следното запитване – дали някой с автоимунно заболяване е ползвал кефирната гъба. Наскоро се сдобих с нея и след няколко дневна консумация, определено се чувствам доста по-добре. Притеснява ме само факта, че едно подсилване на имунната система, може да подсили и автоимунна болест ( в случая Тиреоидит на Хашимото). Благодаря предварително:)
  Живея в непосредствена близост до Варна, така, че ако някой иска да се сдобие с кефирените зрънца, нека ми пише.

 126. Даниела казва:

  Здравейте.Казвам се Даниела Савова, от Пловдив съм.За пръв път съм във форума, защото и аз си взех кефирната гъба преди три дни и сега съм в началото на опитите си да правя кефир.Първият път пробвах с пастьоризирано мляко на Верея 3% от кутия и нищо или почти нище не стана.Сега си взех Роса 3% и мисля, че стана добре, заредих и втори път с това мляко.Обещаха ми тези дни домашно мляко и ще пробвам с него, но ще го преваря задължително.Мой съсед заболя от някаква Ку-треска от сурово прясно мляко (от болно животно) и едва се спаси, почти половин година беше в тубдиспансера.Така, че след време ще пиша какви са резултатите ми от правенето и пиенето на кефира, сега само мога да посъветвам да не пиете сурово мляко.

 127. Тончев казва:

  Здрасти Даниела,

  в никакъв случай не се препоръчва да се ядат сурови млека или меса! Кефира се прави в обикновено преварено прясно мляко. Понякога кефира е изтощен и му трябва около седмица(всеки ден заливане и отливане с мляко по реда си) докато започне да прави млякото както желаеш.

  Поздрав

 128. Даниела казва:

  Здравейте отново.
  Пия кефира от тибетската гъба вече 7 дни и за сега не мога да споделя конкретно мнение. Аз нямам определено заболяване, което целя да лекувам, просто искам да укрепя имунната си система за зимата и да поемам нещо по- истинско.Искам само да попитам – на някой действало ли му е на кръвното налягъне. Защото аз съм си с ниско кръвно по принцип и сякгаш от два-три дни ми е още-по ниско.Непрекъснато ми бучи в ушите, а мисля, че няма друга причина.Ако някой има конкретно наблюдение, моля да сподели, за да се успокоя.
  Иначе и на мене ми се появи малко слуз и мисля няколко дни да промия гъбата със соден разтвор.
  Успех на всички и след седмица мисля, че и аз ще мога да подарявам от нея.
  Спокойни почивни дни.

 129. svetlik казва:

  Привет!
  Имам един въпрос, малко встрани от кефира. От повече от 1 година си заквасвам домашно кисело мляко. Купувам си прясно краве мляко от частник в покрайнините на София и досега не съм имал оплаквания от неговото мляко.
  Скоро се получи някаква аномалия във ферментацията и не знам на какво се дължи. Прерових интернета и намерих малко информация, която мисля че е свързана с моя случай:
  млякото както е заквсено и охладено, на другия ден вече се усеща на върха на езика една резливост, като иглички, нещо различно от киселия вкус. От прочетеното предполагам че освен млечно-киселата ферментация е протекла и спиртна. Вярно ли е това?
  Защото след 1-2 дни най-много, млякото шупва, започва да бълбука, отделя някакви газове, все едно ври и ферментира още, въпреки че си стои в хладилника.
  Вредно ли е да се консумира така и как мога да си оправя закваската – защото досега винаги съм ползвал закваска от предишно направеното кисело мляко.
  Да отбележа, че от същото прясно мляко правя и кефира – с него няма никакъв проблем и става превъзходен.

 130. stontontina казва:

  подарявам кефирени зърна в бургас
  ако някой иска да ми пише stontontina@abv.bg

 131. Даниела казва:

  Здравейте отново.Искам да попитам следното: пия кефира вече почти 20 дни. Искам да направя почивка за 10 дни. Къде е най-подходящо да е съхранявам през това време? Вода или млеко, защото чета различни мнения.Предварително благодаря.
  И аз имам вече кефирени зърна за подаряване. От Пловдив съм- 0883 522 211. Ще се радвам да помогна.

 132. Ирен казва:

  Привет,
  аз съм от София и ще съм благодарна ако някой ми подари кефирени зърна.
  Имам две деца, едното често боледуваше, имаше лоша астма. Сега е добре, но е много слаб и предразположен към вируси.
  Баща ми е с 2 инфаркта – прочетох, че било добре за сърце и кръв. За холестерол помага ли?
  Телефонът ми е 0899 969 369.
  Благодаря предварително!

 133. Сиана казва:

  Здравейте!
  Кефира поставете във вода, в затворен буркан в хладилника. Веднъж седмично сменяйте водата в буркана. Така се запазва за дълго време. По същият начин и когато имате по-голямо количество гъба, докато я дадете на някой друг човек/познат.
  Поздрави, Сиана

 134. Даниела казва:

  Здравейте . Сиана, благодаря за информацията. Така ще направя.
  Давам кефирени зърна. Искам да помогна.

 135. донка казва:

  здравейте ,търся си кефирени зърна или тибетска гъба от пазарджик съм който има нека ми пише на мейла donnaa@abv.bg

 136. Даниела казва:

  Здравейте отново. Искам да ви попитам следното: някой изпращал ли е кефирени зърна в чужбина? Брат ми е в Испания и не може да си намери, а има голяма нужда.Дайте ми съвет, мога ли да изпратя и как, без да ги унищожа, разбира се? Ако някой има опит, моля да сподели. Благодаря.

 137. nani казва:

  Здравейте! От скоро пия пробиотици, но докато се рових из интернет попаднах на този блог.
  никога не бях чувала за тази гъба. но преди години на майка ми бяха дали една кафеникава гъба , която се поливаше с вода “носила щастие”. Та прочетох за чудесата, които вършила. Дъщеря ми е много болнаво дете, има алергичен ринит,произвежда в повечко инсулин и за това е пълничка. От къде да си взема и аз кефир. Ако може да се изпраща по някакъв начин мола някой да мидаде няколко зрънца!

 138. nani казва:

  забравих да си напиша мейла, на който евентуално можете да ми пишете benita_love@abv.bg

 139. Шеди казва:

  Даниела, можеш да изпратиш сушена гъба където пожелаеш. След получаване трябва да се активира шест дни и готово.

 140. Eli казва:

  ако някой иска мога да му дам от гъбата, в софия живея, елате в кафе Ел Данте в кв.Бенковски или ми звъннете 0898624922

 141. ДалайЛама казва:

  Здравейте Кефирковци :)

  всичко което сте изписали тук а и онова което съм прочел за кефира – звучи много достоверно и логично

  но искам да запитам твърде важен за мен въпрос , по повод изказването на един кефирец

  ЦИТИРАМ

  “# admin казва:
  31.03.2010 в 16:29

  Да, доста добри. След един месец ползване бях на преглед и лекаря каза, че имунната система ми е в перфектно състояние (което преди не беше така), и червата и стомаха също са много активни. От един месец правя малко пауза защото трябва от време на време, а и не е хубаво да се пие при наличие на гъбички или подобни по организма, каквито имах и аз. След няколко седмици пак ще започна да го пия.

  Поздрав ”

  АКЦЕНТА МИ Е върху “….а и не е хубаво да се пие при наличие на гъбички или подобни по организма, каквито имах и аз. ”

  та, според домашно направения ми тест за КАНДИДА САЛИВА аз имам такава ( предстои да си направя и професионално химични анализи за 100% доказателство )

  ВЪПРОСА МИ Е : тъй като КАНДИДА САЛИВА е гъбична инфекция , която има всеки жив човек но при мене в огромни количества , то аз като че ли не мога да си приготвям и пия кефирено мляко ( + това съдържа и захар ) , ПРАВИЛНО ЛИ РАЗСЪЖДАВАМ – кажете кефирковци ?

 142. ДалайЛама казва:

  о, забравих да попитам : ЗНАЕТЕ ЛИ В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРОЗВЕЖДА И ПРОДАВА КЕФИР ИЛИ МЛЯКО ПО МАГАЗИНИТЕ СЪС СЪДЪРЖАНИЕ НА КЕФИР ( КЪДЕ ) ?

 143. gpuh казва:

  Здравейте!

  И аз ползвам тибетска гъба без да имам конкретен проблем, просто за тонус. На мен ми харесва вкусът, но децата ми категорично отказват да я пият:-) Моята расте и се размножава доста активно (горе-долу за една седмица се удвоява), така че мога да дам на всеки, който има нужда. От София съм, тел: 0888 566603, email: gpuh@abv.bg.

  Тибетската гъба може и да се замразява – изплаква се с вода както обикновено, леко се подсушава с хавлиена кърпа и се прибира в малко бурканче или пластмасова кутийка във фризера. Може да престои там месеци или дори години. За да се “съживи” е достатъчно да се остави на стайна температура за няколко часа да се размрази, след което се залива с млякото.

  Бъдете здрави!

 144. Владислав казва:

  здравейте!

  пия кефир от няколко месеца без прекъсване и без причина. пия го вечер. по около 350 – 450 мл. не съм сигурен за грамажа, но понеже имам много гъба слагам по половин литър мляко.
  за ефект – не усещам. аз принципно не боледувам и не мога да кажа дали ми помага някак. дъщеря ми също го харесва и и давам да го пие като поиска.

  понеже не ми се иска да изхвърлям от гъбата имам за раздаване също :-)
  ако някой реши да пише. ще трябва да се разходи до младост 2 (в софия) в удобно за мене време, но няма как… :-)
  email: freeman_750@abv.bg

 145. Геори Колев казва:

  Здравей Тонка
  Понеже и аз съм любител и искам и ти да знаеш.
  Следващия хит за мен е Асония.
  аз си купих мога да ти кажа че е номер едно.
  Това е една възглавничка която ти възстановява нормалното състояние на периферната нервна система и още много неща просто виж във vbox7.
  Поздрави от мен Гигата.

 146. Aleks казва:

  имам кефир за даване ако някой има желание нека ми пише :)

 147. Николов казва:

  30.11.2011г. – София
  Здравейте – имам 1 кефирена гъба и 2 чаени тибетски гъби в повече.
  Ако някой иска такива гъби нека да ми пише на:
  sofiabgtr@yahoo.com .
  Ще ви отговоря веднага.
  Моите впечатления за нея (кефирената) са повече от отлични. Имах лош холестерин и затлъстяване, но благодарение вече на системното 4 месечно консумиране на кефир (млякото) положението ми се подобри значително.
  Сега пия от чаената тибетска гъба, но засега нямам още впечатления.

 148. Димитър казва:

  Имам кефирена гъба за подаряване – зона Красно село – София. Ако някой желае да се свърже с мен на : mtelnet@yahoo.es.

 149. Vio казва:

  Zdraveite,az jiveia v Ispania i slu4aino mi dadoha tibetskata gaba,bili ia donesli ot Stara Zagora,az dosega ne biah 4uvala za neia,4etoh informatzia za neia v ispanski stranitzi i nai ve4e e poznata v Latinska Amerika.Rezultatite pri men sled 20 dni piene na kefira sa:Ami prosto ne ve4eriam,iam kam 15h i posle kam 20-21h pia ot kefira i stiga tolkvoa,otslabnah 1kg,Drugoto ne6to e 4e ot izvestno vreme kato stavah sutrin ot legloto i me bode6e silno desnia krag ot dolu pone 5min dokato se razmardam -ami ot 2 den otkakto po4nah da pia kefira ne 4uvstvam nito bolka nito botzkane, i Drugoto ne6to e 4e ot mesetzi 4uvstvah umora,ne mi minava6e s ni6to,noto s vitamini nito s nada i sega se 4uvstvam palna s energia.Kazaha mi 4e se piela 20 dni i se po4ivalo 10 dni,niakoi 4uval li e za tova? I na moita sa6to se poiavi ne6to kato sluz,moje li da e zaradi tova 4e i slagam studeno mliako ot hladilnika?Zapo4nah da ia razdavam na poznati,no tuk horata sa mnogo skepti4ni,baba mi sega e zle s krakata,botzkat ia,iztrapvat i,lekarite kazvat 4e imala lo6o orosiavane,praviha i niakakva manipulatzia za raz6iriavane na vena,no sled tova i be6e podut i taka ve4e niakolko sedmitzi,vla4i go,ne moje da spi ot bolka, i otgore na vsi4ko e diabeti4ka,taka 4e mnogo mi se iska da i dam ot tazi gaba,no kak da ia pratia v Balgaria?Nai dobria variant e ako niakoi ia ima v Vratza da ia dade na sestra mi,6te mu bada mnogo blagodarna

 150. Гани Колев казва:

  Здравейте от Добрич съм ако има някой тибетска гъба моля да ми пише на
  gani@abv.bg
  ще съм Ви много благодарен ако си я намеря пак
  Благодаря предварително.

 151. Росица Златева казва:

  Здравейте!
  Прочетох за гъбата и много се впечатлих.Ще съм много благодарна, ако има някой за раздаване от Бургас! rosizlati@abv.bg

 152. Пешева казва:

  Здравейте, всички пишещи в блога! Честита Коледа, здраве и благополучие! Попаднах случайно на блога и прочетох всичко. Аз имам голяма подборка за кефирната гъба – главно на руски, малко на немски. Тя има противопоказания, за които тук никой не е писал, може би не е попадал на тях. Сега ще опитам да ги поместя тук, дано да стане. На руски са. Иначе аз я отглеждам, моята е страшно много и големи по размер карфиолчета. Няма вече на кого да давам и ми е жал и съвестно да я хвърля. не зная какво да правя.
  Ето тук част от материала на руски:

  Сахарный диабет:
  Только при ИНСУЛИННЕЗАВИСИМОЙ форме. Применяется настой как самостоятельное лечение в начальной стадии заболевания до 1 года.
  Помимо понижения сахара в крови грибной кефир частично восстанавливает поврежденные клетки поджелудочной железы, вырабатывающие инсулин. Курс лечения 25 дней.
  Литр грибного кефира разделить на порции по 150 мл. и пить в течение дня в момент ощущения голода. Сначала за 15 минут до еды кефир, затем еда затем травный чай (листья земляники, малины, ежевики).
  После курса 25 дней перерыв от двух недель до месяца затем все повторить.

  Аллергия: Лечит такие разновидности аллергии как: поллиноз, нейродермит, аллергический ренит. Противопоказан людям, страдающим Бронхиальной астмой!

  Молочный гриб и противопоказания
  Несмотря на все свои положительные качества, молочный гриб всё же имеет ряд противопоказаний и ограничений. А именно:
  • Тибетский молочный гриб нельзя принимать людям с непереносимостью молочных продуктов.
  • При лечении сахарного диабета нельзя сочетать прием кефира на основе тибетского гриба с введением инсулина.
  • Лицам, страдающим бронхиальной астмой из рациона лучше убрать даже обычный кефир.
  • В течение всего времени, пока вы принимаете кефир, не рекомендуется принимать алкоголь.
  • Вместе с кефиром нельзя пить лекарства. Принимая кефир, делайте трехчасовой промежуток с приемом лекарств и кефира.

 153. ИРИС казва:

  Здравейте, аз също се сдобих с гъбата , но не ми хареса това, че не трябва да се консумира алкохол. Знае ли някой нещо по въпроса, интересува ме какво може да се случи като страничен ефект?

 154. Пешева казва:

  Ирис, ето какво свалих за Вас от руски сайт, в който си дискутират и обменят мнения за кефира и чайната гъба:

  И опишите пожалуйста причину(ы) запрета алкоголя впериод употребления гриба?
  Ответ: В стерилизованном молоке гриб растёт хуже и может полностью не закваситься. Алкоголь не рекомендуется употреблять из-за того, что при употребление кефира, уже создаётся большая нагрузка на печень.
  Ответ: Пить алкоголь с молочным грибом вместе, противопоказано. Молочный гриб очищает печень, почки, желудок питает их полезными веществами. А употребляя алкоголь вы сводите на нет все это, плюс ко всему ваша печень получит нагрузку в 2 раза больше, ну конечно если вы выпиваете 75 грамм вина или пива 1-2 раза в неделю, то ничего страшного не произойдет, но еслипьете постоянно, то лучше воздержитесь от приема молочного гриба либо алкоголя.
  Пийнете си спокойно за празниците, а после започвайте с кефира :) :) Весела новогодишна вечер и здраве през Новата година!

 155. Елена Ганацу казва:

  Подарявам кефирени гъбички, само за нуждаещите се, не злоупотребявайте:
  0877521248

 156. стефан казва:

  имам доста гъбки за даряване.от Севлиево съм и ако има нуждаещи се,моля да пише на e-mail :abv50@abv.bg

 157. ИРИС казва:

  Някой знае ли ако по случайност глътна или изям гъба пречи ли? Иначе млякото е страхотно вече не мога без кефир !!!

 158. Юлия казва:

  Отглеждах от години кефир и съм много доволна, защото той правеше стомахът ми способен да понася голямото количество лекарства за различни мои хронични болести (главно на сърцето, свързани с имплантирането на две изкуствени клапи). Случи се така, че изпуснах случайно двете си кефирени гъбки в канала на мивката и се убедих какво голямо значение има кефира за мен. Искам да изкажа ГОЛЯМАТА СИ БЛАГОДАРНОСТ НА ВАЛЕНТИНА МИНЧЕВА от Пловдив, чийто е-мейл взех от този блог и която беше изключително отзивчива към моята молба! Тя ми изпрати кефир с куриерска фирма до София и вече съм щастлива да го употребявам отново! За блога на Тончев не знаех, докато не се видях в нужда да намеря кефир и не прибегнах до Интернет. Високо оценявам инициативата на г-н Тончев да концентрира информацията за кефира в своя блог. БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ И НА НЕГО! Вече мога да се присъединя към хората, които услужват с кефир на желаещите. Пишете ми на адрес: dimom@abv.bg

 159. Юлия казва:

  Дадоха ми две гъби, които наричат Його. Дадоха ми и упътване за него. Питам знаещите това вид кефир ли е или някакъв друг вид същество? В упътването пише следното:
  ГЪБАТА НА ИНДИЙСКИТЕ ЙОГИ
  Медицината на тибетските народности дълго я е пазила в тайна. В Европа тя е внесена от излекуван от цироза полски професор.
  Тибетската гъба е с цвят на извара, с размери 5-6 мм в началото на развитието си и с 40-50 мм в края на периода преди деленето. Притежава следните свойства:
  1.Лекува рака, тъй като преустановява растежа на раковите клетки.
  2.Напълно нормализира обмена на веществата в организма.
  3. Лекува практически всички алергични заболявания.
  4.Ликвидира всички стомашно-чревни заболявания, в това число и язва на стомаха, тъй като нормализира чревната микрофлора.
  5.Заболяванията на белите дробове: бронхит, пневмония.
  6.Всички заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците – разтваря камъните.
  7.Лекува всички възпаления, тъй като изпълнява ролята на антибиотик.
  8.Напълно изчиства организма от шлаки, тъй като изкарва всички продукти от обмена, в т.ч. холестерина, солите от тежки метали, радионуклеидите и продуктите от обмяната на алкохола.
  9.Лекува диабета, тъй като нормализира въглеродния обмен.
  10.Повишава половата активност и намалява телесното тегло, тъй като преустановява процеса на стареене на клетките.
  11.Повишава тонуса на вътрешните резерви на организма, подобрява паметта и вниманието.
  Гъбата се отглежда във всяко японско семейство. В резултат – Япония е най-здравата нация.
  НАЧИН НА УПОТРЕБА: Гъбата се залива с прясно мляко със стайна температура – около 250 мл. И се оставя при стайна температура за 24 часа. Получава се за около 18-20 часа подквасено мляко с лечебни свойства. Консумира се сутрин поне половин час преди хранене или вечер 30-50 мин. преди сън. Признак на пълното подквасване е появата на гъст слой отгоре, където се намира гъбата. Полученото мляко се прецежда през цедка, а гъбата се изплаква с хладка вода и после се залива с нова порция прясно мляко. Не бива да се разкъсва. Ако гъбата не се промива ежедневно и млякото не се сменя всеки ден, тя става кафява, спира да се размножава и умира. Скоростта на втасване силно се влияе от околната температура: при по-топло или горещо време , ферментацията се ускорява, затова е добре млякото да се прецеди преди да е станало много кисело на вкус. След това гъбата може да изчака във вода времето за новото й заливане. Ако околната температура е хладна, втасването става по-бавно, но не бива да се просрочват 24 часа. Прецежда се и се пие. След около 17 дни масата на гъбата се удвоява и част от нея може да се даде на друг човек.
  След първите 20 дни употреба се прави почивка 10 дни, като по времето й гъбата трябва да се поддържа здрава по посочения начин. След това се пие непрекъснато. При нужда може да издържи 3-4 дни без мляко, залята с вода, но в хладилник, на най-долния рафт. По време на употребата на тибетската гъба се забранява употребата на алкохол.
  РЕАКЦИЯ НА ОРГАНИЗМА: Първите две седмици рязко се повишава активността на стомаха вследствие, на което се повишава газоотделянето. Възможно е да се появи разстройство. Тогава се препоръчва квасеното мляко да се приема вечер, а не сутрин. У хората с болни бъбреци и черен дроб може да се появи временно напрежение в съответните области, но скоро то отшумява – лечението в никакъв случай не трябва да се прекъсва.
  След бурната реакция на организма, която продължава 10-12 дни, започва подобряване на общото състояние и тонуса, увеличава се и половата активност, особено при мъжете. След 20-дневна употреба, организмът се чувства много по-добре, а след 2 месеца някои от оплакванията съвсем изчезват.
  Квасеното мляко може да се използва за мазане и разтривки на ръцете и лицето. То предпазва от бръчки, забавя стареенето на кожата, премахва умората. При полиартрит и ревматизъм премахва болката – болните места се намазват 6-8 пъти дневно. Всяко натъртване или рана оздравяват много бързо, ако напоен с квасеното мляко бинт се сменя 6-8 пъти дневно.
  На болните от алкохолизъм препоръчвам лечението с тибетската гъба, тъй като тя напълно възстановява обмена на веществата и лекува заболяванията, възникнали в резултат от злоупотребата с алкохола.
  Помнете, че за гъбата са нужни грижи. Отнасяйте се с нея като към малко същество! Излишните гъбки раздавайте на други хора, задължително с инструкцията.

  Доктор-нарколог: Крохалев, Н.П.

 160. gpuh казва:

  Според описанието, това “його” е същински кефир. Може би названието идва от “йогурт”, което на практика си е кисело мляко, т.е. точно каквото прави тибетската гъба. Пробвайте и сравнете двете гъбки:-)

 161. gpuh казва:

  Имам тибетска гъба за раздаване. От София съм. gpuh@abv.bg, тел:0888 566603

 162. Юлия Yulia Momtchilova казва:

  Много са близки на вкус и почти не ги различавам. Струва ми се, че по-дребните гъбки (кефира) правят не толкова кисел айрян, но може би причината е в по-голямото количество прясно (пастьоризирано) мляко – 1/2 л. , с което я заливам. В началото заливах двете гъби його както е описано в 0.250 л. пастьоризирано мляко, но ставаше прекалено кисело. Сега съм оставила само 1 гъба и постепенно увеличих количеството мляко, с което я заливам. Вече съм стигнала също до 1/2 л. мляко, но вкусът й продължава да ми е по-кисел. Гъбата е доста големичка и не трябва да я късам докато сама не се разпъпкува. В момента втората гъба його ми е излишна и мога да я дам на някой – dimom@abv.bg Ту я заливам с вода, ту с прясно мляко и чакам да я поискат.
  Струва ми се, че 1 л. мляко (кефир и його) на ден е доста натоварващо за моя организъм? Но коя от двете гъби да оставя? Как мислите?

 163. кали казва:

  И аз имам гъба за даване,от Варна,ако има желаещи.Само да добавя,че аз използван кефира и за козметични цели.Кожата на лицето ми става гладка и се избелва леко.Който иска да пише kamea_2

 164. Емо казва:

  Ako nqkoi ima ot tazi guba za razdavane i jivee blizo do Pleven neka mi pishe e-mail:rasi5@abv.bg

 165. Краси казва:

  Имам доста от кефирената гъба за раздаване. Намирам се в Пловдив, но мога да я пратя и по куриер. Тел.: 0897 930 005.

 166. Емо казва:

  Super az sum ot gr. Knezha

 167. Емо казва:

  zainteresovan sum ot tazi guba bihte li mi ostavili skype ili e-mail i da se razberem kak da q izpratite

 168. Emo казва:

  Niakoi moje li da mi izprati gubata!Molq Vi!

 169. Емо казва:

  Niakoi moje li da mi izprati gubata!Molq Vi!

 170. gpuh казва:

  Емо, ще ти изпратя гъба. Дай си координатите – пиши ми на: gpuh@abv.bg; тел 0888 566603.

 171. Юлия Yulia Momtchilova казва:

  Ако някой иска кефир, нека да ми пише на dimom@abv.bg. Мога да му дам/изпратя.

 172. Ирена Тодорова казва:

  Бих искала да опитам от тази вкусотийка Моля пишете ми на този адрес reny_pi@abv.bg

 173. Robert Wentzel казва:

  Hallo !

  Ek woon in Suid Afrika en het gister met Kefir korrels begin en wil graag vra dat julle aan my bemoediging en aanbeveelings stuur asseblief.
  rbrtwntzl-gmail-com

 174. gpuh казва:

  Hi, Robert Wentzel,

  Please write that down in English so that more people could understand your post:-)))

 175. sashd казва:

  Здравейте, търся кефирена и чаена гъба. Ако някой има в повече и ми изпрати, ще му бъда благодарна. От София съм.

 176. Дани казва:

  Здравейте. Това е една найстина уникална напитка. Аз продавам кефирни зърна – ако някой има интерес да пише на e – mail black_shine93@abv.bg За общо олеснение пращам и по куриер

 177. Момчил казва:

  По колко ги продаваш?

 178. Дари казва:

  Как е възможно да продаваш кефир?! Аз ПОДАРЯВАМ, ако някой желае да гледа моля да се свърже с мен, за да му предоставя абсолютно БЕЗПЛАТНО. Единственото, което трябва да плати е куриерската услуга, ако не е от София. На хората извън Сф, които са се свързали с мен, дори съм предоставяла координати на хора от техните градове, за да не плащат дори и куриерската услуга. Телефонът ми е 0882 999 614 и мейл darlin_g@abv.bg. Моля ви не давайте пари за кефир! Това е пълно безобразие, изключително съм възмутена…

 179. Момчил казва:

  Дари, с право си възмутена от “бизнеса” с кефир. Но виж и имейла на Дани – “black_shine” – черна_светлина”!

 180. Веселина Златева казва:

  Много съм впечатлена от прочетеното в блога.Тъй като в семейството ми има доста здравословни проблеми, бих искала да се снабдя с кефирена гъба.Може ли някой да ми помогне?Аз съм от Трявна.Пишете ми на vesi_zlateva@abv.bg
  Благодаря ви !

 181. Liliana казва:

  Здравейте аз съм от Видин,случайно попаднах в този сайт,казаха ми за гъба против алкохол,и въведох в гугъл ,това име но ми злезна друго,прочетох за кефира и тъй като имае много болни в нас,Дъщеря ми е на 11г.и страда постояно от болки в корема водех я къде ли ни но нищо.и сега спрях ,когато я заболи корема и давам болкоуспокояващи .Бих искала да опитам с тази гъба ,моля ви ако някой има в излишък да ми изпрати от нея.

 182. deoo казва:

  Здравейте!
  На темата кефир попаднах случайно.
  Понеже се интересувам от приготвяне на домашен хляб с натурална закваска, попаднах на кефира.
  Чрез кефир може лесно да се направи закваска за направа на хляб , вместо маята която за разлика от закваската е много вредна.Ако ви интересува може да ми пишете за подробности.Или темата ако е възможно да бъде коментирана тук.:)

 183. Юлия казва:

  Liliana, в момента имам много кефирени гъбки и мога да ви изпратя с куриерска фирма до Видин. Ако искате, пишете ми на dimom@abv.bg.

  Deoo, за използването на кефирено мляко вместо мая за хляб дори не съм чувала и не мога да коментирам, но се радвам да науча, че има такава новина. Отдавна искам да правя хляб без хлебна мая и наистина смятам да използвам кефирено мляко. Ще опитам. Като набера известен опит, ще пиша тук.

 184. Danielle казва:

  Здравейте, имам си гъбка и вече 4 ден я пия, но имам проблем, само 1 сам ходила по голяма нужда и мн ме боли корема, постояно е подут, газове нямам…това нормално ли е ? Имаче не изпитвам глад, дори и по-малко се храня от преди :) Поздрави на всички

 185. Момчил казва:

  Здрасти, имаш запек откакто започна да пиеш кефир, или отпреди това? LAX-S ще те отпуши, има го в аптеките и блистера е под 1 лв.

 186. Danielle казва:

  По принцип си имам проблеми, но на двато дена поне ходя, а сега не. А хапчетата лексес ги пия много рядно….А откакто започнах да пия гъбката съм подута, ходи ми се, но няма нищо.

 187. Юлия казва:

  Danielle, кефирът може да запича ако се държи непрецеден повече от 24 часа или ако гъбките са в по-голямо количество за млякото, с което се залива. КЕФИРЪТ СЕ ДЪРЖИ В МЛЯКОТО САМО 18 ЧАСА ЗА БОРБА СЪС ЗАПЕКА, А ПОВЕЧЕ ОТ 24 ЧАСА (напр.26- 28 ч.) ПРОТИВ ДИАРИЯ. Ако залееш гъбките с повече мляко, няма да действат запичащо. Ако количеството мляко, с което ги заливаш ти е достатъчно, трябва да намалиш броя на гъбките. Колко да махнеш аз не мога да преценя, защото не знам колко са общо, но смятам, че ще е добре да ги намалиш наполовина и да ги заливаш със същото количество мляко, както досега. Дръж ги от 18 до 24 часа, не повече и пий кефиреното мляко така, дори да не е много вкиселено. Ще ти се отрази добре на корема. Излишните гъбки можеш да запазиш във вода и в хладилника, докато някой друг човек ги поиска. Но трябва ежедневно да им се сменя водата и отвреме навреме да се заливат с прясно мляко, за да останат живи. За заливане на кефира използвай пастьоризирано мляко, а не купено от домашно издоено сурово мляко, за да не те зарази с нещо. Кефирът не усвоява мазнините на млякото, затова е излишно да го заливаш с пастьоризирано високомаслено мляко.Аз използвам Верея 1.5 % и съм доволна.

 188. Момчил казва:

  Пробвай с лакс-ес повечко време, докато “хванеш цаката” на кефира. Ако пиеш 2х2 лакс-а сутрин и вечер, след ден-два-три направо ще се пренесеш да живееш в тоалетната. Бананите също имат слабо разхлабващо действие.

 189. юлиян казва:

  откъде мога да си взема кефир?

 190. gpuh казва:

  Имам кефир за раздаване в София или изпращане с куриер до друго населено място:-) Пишете ми на: gpuh@abv.bg

 191. Стефи казва:

  Някой знае ли дали може да се ползва ядково мляко вместо краве.

 192. Юлияна казва:

  Здравейте,
  някой знае ли дали може да се ползва при заболяване от улцерозен колит?
  У дома съпруга ми е болен и взева български пробиотици – Биомилк колон.
  Благодаря предварително!

 193. Стефи казва:

  Имам гъбка за даване.В София съм.Пишете на stegeo7@abv.bg

 194. Мими казва:

  Здравейте,
  Има ли някой гъбка за даване, от Пловдив съм.Пишете на emra,1963@abv.bg

 195. Юлия казва:

  Здравейте Мими,

  Живея в София и мога да ви изпратя кефирени гъбки с куриерска фирма.
  Но тъй като аз самата ги получих от една жена, която живее в Пловдив, мога да ви изпратя нейния адрес. Писах ви това на посочения по-горе адрес emra,1963@abv.bg ,но ми бе съобщено, че той е невалиден. Ако искате да се свържете с мене, пишете ми на dimom@abv.bg

 196. Мими казва:

  Благодаря Юлия,
  Сега виждам защо ми е невалиден адресът след emra има точка, а не запетайка. Така, че може да ми изпратиш адреса. Предварително благодаря!

 197. даниел казва:

  Здравейте,
  търся някой който има кефирена гъба за даване от Пловдив или региона.Да ми пише на
  daniel.p.petrov@abv.bg.Благодаря предварително.

 198. Ирина казва:

  Здравейте
  Имам гъба за даване, пишете на irinairina@abv.bg

 199. Ирина казва:

  всъщност , забравих от София съм.
  Някой да сподели опит за използване на кефира за хлебна закваска?
  благодаря :)

 200. toni казва:

  Здравейте! Има ли някой от Стара Загора , Казанлък или региона, който може да ми даде малко от тази гъба “КЕФИР” ? Благодаря. Имейлът ми е razvetka@abv.bg

 201. Дария казва:

  Здравейте ! Четох много за всякакви методи за повишаване на имунитета и попаднах тук,от гр.Варна съм има ли някой който да сподели от кефира си,или да ми кажете от къде мога да купя.Благодаря предварително. и-мейла ми е dary_@abv.bg

 202. Валентина казва:

  Продължавам да раздавам кефирна гъба. Ако се интересувате – пишете ми на valiamincheva@abv.bg. От Пловдив съм , но мога да я изпратя с куриерска фирма.

 203. Катя Стефанова казва:

  Здравейте на всички любители на кефира!Аз съм от Варна и търся някой да сподели любимата си гъбка с мен.

 204. Галя казва:

  Здравейте! Има ли някой от Кюстендил, който разполага с кефир. Ще съм му много благодарна ако ми даде от гъбата. Благодаря предварително E-mail : galiia_kirilova@abv.bg

 205. Диди казва:

  Интересувам се дали бременни могат да използват тази гъба?

 206. Lidiya казва:

  Имам кефирни зърна за даване. От София съм, но ходя често и в Пловдив, така че който иска, нека ми пише на мейла – lidia_p@abv.bg. Поздрави!

 207. Веселина Златева казва:

  Здравейте,
  Имам гъбки за подаряване. От Трявна съм .Пишете ми на vesi_zlateva@abv.bg

 208. toni казва:

  Здравейте! Искам да попитам, защо не трябва гъбата да се пипа с ръце? Ако те са хубаво измити предварително проблем ли е за гъбата? И ако не трябва да се пипа, как я вадите от буркана или цетката без ръце? И още един въпорс.Може ли някой да обясни по научно , защо не трябва да се употребява алкохол (разбира се не в големи количества около 100-200 гр. на седмица) докато се консумира кефир? Благодаря ВИ.

 209. gpuh казва:

  Няма проблем да се пипа с ръце. Казват, че контактът с кожата е подобен на контакт с метал, т.е. може да повреди гъбата. Казват още, че трябвало да се мие с преварена вода, да се оставя да “почива” на еди-какви си интервали и какво ли не. Аз избягвам да си усложнявам живота излишно и хич не се церемоня: мия я директно на чешмата, пипам я с ръце, случва се понякога късче да падне в металната мивка, при което просто го изплаквам и връщам при останалите. Повече от 2 години гледам тибетска гъба, която се чувства отлично и расте на поразия. Случвало се е да я оставя за 48 часа без да й сменя млякото, а веднъж я попарих с гореща вода. Въпреки това оцелява и се размножава. Явно не е толкова нежна:-)
  За алкохола не знам.

 210. Тончев казва:

  Въпроса не е в това, че гъбата ще изсъхне или умре, а по-скоро че губи голяма част от полезните си съставки, понеже металните йони убиват бактериите. От друга страна докосването с ръка може да пренесе други(вредни) бактерии върху гъбата, които да продължат да си се размножават в нея. Не съм изследвал, но не бих рискувал непременно.

 211. toni казва:

  За алкохола явно никой не знае, а всеки препоръчва да не се пие, докато се консумира кефира.Малко е странно.
  Аз искам друго да попитам,моята гъбка ,чак сега забелязах, като я извадих вчера от буркана с кефир забелязах, че по едното парче се е появило малко слуз.Вредно ли е да пия млякото с тази слуз и как мога да си я излекувам?Предполагам, че се е получило, защото често ако не пия 2-3 дена кефир и държа гъбата в едно пластмасово съдче в хладилника, залято с прясно мляко , но колкото да покрие гъбата.Явно това мляко е много не достатъчно. Възможно ли е това да и е навредило,тъй като спазвам всички други инструкции на ползване.Как е най-добре да съхранявам гъбата 2-3 дена (във вода или в мляко и по колко), когато не пия преди да залея ново мляко?Благодаря ВИ за мненията.Много сте ми полезни.

 212. gpuh казва:

  Тончев, по какво се познава, че гъбата е загубила от полезните си съставки и металните йони са убили бактерии, след като продължава да си ферментира нормално? Искам да кажа, че дори част от бактериите да дадат фира, пак останават достатъчно за една добра ферментация. В този ред на мисли не виждам нужда от излишни церемонии:-) Използвам случая да те поздравя за чудесния блог и интересната тема!

  Тони, появата на слуз е нещо нормално. Може да означава, че количеството мляко е недостатъчно за количеството гъба; тогава трябва да намалиш гъбата или да увеличиш млякото. Прочети постовете по-горе – има добри съвети какво да се прави. Може да пробваш в “празните дни” да я държиш в хладилника в стъклено бурканче с вода, а не в мляко. Добре е водата да се сменя на 7-10 дни, а ако дълго няма да се ползва по предназначение, гъбата може да се замрази или изсуши.

 213. toni казва:

  Благодаря ти много за коментара. Опасявах се ако стои във вода да не и стане нещо, но вече ще съм спокоен.Прочетох по горе за изсушаването. Спазих дадените оказания, ама нещо почна да ме притеснява.Толкова много изсъхна, че пожълтя много (охра цвят),стана толкова суха, че направо твърда и бая намали размерите си.Иначе слузта я няма вече.Това нормално ли е?Като я сложа в мляко ще се възтанови ли в нормалното си състояние?

 214. gpuh казва:

  Точно така става като се изсуши, не се притеснявай. Затвори я в найлоново пликче поръсена със сухо мляко и си я дръж на тъмно в някой шкаф, а може и в хладилника. Като решиш да я съживяваш, първите няколко дни недей да пиеш от млякото. Остави й например 2-3 цикъла да се възстанови. След като е била изсушена, ще остане по-тъмна на цвят и по-твърда за известно време, но след като се възобнови изцяло (около месец – месец и половина) пак ще си е беличка и хубава. Аз лично предпочитам да я замразявам, а не да я суша. Като я извадиш от фризера й трябват 20-30 минути на стайна температура да се размрази, после я заливаш с мляко и готово. Аз например прибирам във фризера всички излишни количества, и когато някой поиска мога да дам веднага. В тази връзка подсещам, че имам гъбка за раздаване. В София + изпращам с куриер:-) email: gpuh@abv.bg

 215. Ваня Врачовска казва:

  врачовска

 216. Ваня Врачовска казва:

  имам тибетска гъба
  ако някой иска да ми звънне на 0894310928 или на имейла sweetvani67@abv.bg

 217. toni казва:

  Благодаря ти gpuh . При замразяването пак я оставяш да изсъхне само от водата,поръсваш я със сухо мляко и в найлонова торбичка във фризера.Това ли е процедурата? Вече и аз така ще правя .

 218. gpuh казва:

  Не, не я чакам да изсъхва, само леко я притискам със салфетка, за да не е съвсем мокра, после я пъхам в бурканче или пластмасова кутийка от топено сирене и във фризера. При замразяването няма нужда да я ръсиш със сухо мляко.

 219. toni казва:

  Аха, благодаря ти за ценната информация.Жив и здрав да си. :)

 220. toni казва:

  ВПРОЧЕМ МОЙТА ГЪБА, СЛЕД ИЗСЪХВАНЕТО МНОГО БЪРЗО ПОБЕЛЯ.НО НА ЧЕТВЪРТИЯ ПЪТ КАТО Я ЗАЛЕЯ ,ТОГАВА ЩЕ ПИЯ.нЕ ОЧАКВАХ ДА СЕ ВЪЗТАНОВИ ТОЛКОВА БЪРЗО.

 221. Юлия Момчилова казва:

  Имам излишни гъбки кефир за подаряване. Ако някой иска, нека ми пише на dimom@abv.bg.

 222. Валентина Минчева казва:

  Раздавам кефирна гъба-пишете на valiamincheva@abv.bg

 223. Милена Матеева казва:

  Здравейте! Много бих искала от гъбата и аз.От добрич съм Ако някой има в повче моля да ми ми пише m780@abv.bg

 224. Шеди казва:

  Здравейте,
  през лятото раздадох всичката си прясно сушена гъба и след отпуската, като реших да активирам гъба, се оказа, че имам само от миналата година. Та сега си търся малко гъба в рамките на София. Моля, ако има някой за раздаване, да пише на shedy@abv.bg.

 225. ivanka казва:

  Zdraveite!ot 3 sdmici trsq tibetska gaba v internet prostranstvoto,nqkoi da dade , da porodava…otgovora e – ne nali4no koli4estvo.. nqkoi moje li da pomogne v slu4aq:)ima li hora koito da gledat tibetska gaba??Mai vsi4ki vaprosi po gore otnosno gabata sa ostanali bez otgovor!HUBAV DEN NA VSI4KI!!

 226. Юлия Момчилова казва:

  Имам кефирени гъбки за раздаване. Който иска да му дам нека ми пише на dimom@abv.bg

 227. gpuh казва:

  ivanka,
  Общо взето всички, които пишат тук имат (и дават) тибетска гъба. Ако се вгледаш в постовете по темата, ще откриеш достатъчно контакти на хора, които са готови да споделят кефира си, в това число и аз:-) Просто напиши имейл на някого, за да осъществиш личен контакт. Аз съм на: gpuh@abv.bg.

 228. toni казва:

  Иванка май нищо не е прочела.Тук всеки има за даване и никой не продава. Така че просто се свържи с някой, който по възможност е по близо до твоето населено място. Другия вариант е да ти изпратят по куриерска фирма.

 229. Мария казва:

  Търся , тибетска гъба ако някой има в повече да ми пише на mariqgeorgieva64 @abv.bg, предварително ви благодаря !

 230. грозданка казва:

  От Стара Загора съм търся тибетска гъба

 231. грозданка казва:

  Може и от Димитровград ако някой има

 232. Юлия Момчилова казва:

  Здравейте Мария,
  Опитах се да ви пиша писмо, защото мога да ви дам кефир, но се оказа, че имейлът, който сте поставила тук mariqgeorgieva64 @abv.bg е невалиден. Пишете ми на dimom@abv.bg

 233. Бекстър казва:

  Здравейте уважаеми,
  интересно е да бъдат четени коментарите ви, но ако споделяме повече и за ефекта или въздействието на гъбата върху нас ще сме си по-полезни.
  Пия от един месец кефир, сутрин и вечер по 250-300 мл. в чаша, произвеждам си го от дадена ми готова гъба в пастьоризирано прясно мляко от магазин, 1.5% се получава най-добре, а като марки – Елби Булгарикум, не лош резултат се получава и от Верея. Много добър резултат получих и от Здравец, но много рядко го намирам в София.
  Резултатът е, че наистина стомахът ми се намира в по-добро състояние, изчезна ми тежестта след хранене, по-често и посещавам помещението с “двете нули” и по-лесен и приятен е престоят ми там, и най-вече: налегна ме една сънливост, доспива ми се силно вечер, а допреди да започна да пия кефира страдах от силно безсъние!!! При мен възстановяването на съня е най-силно изразения ефект от напитката, което потвърждава действително за влиянието на кефира върху нервната система.

 234. Компира казва:

  Здравей Бекстър,
  От 2 седмици приемам кефир и мога да потвърдя думите ти. И при мен ми се нормализира съня, но и до колкото знам киселите млека по принцип действат сънотворно вечер… Аз мисля, че страдам от някаква алергия / непоносимост към млякото, защото от стандартните млека (кисели и пресни) ми ставаше зле (въпреки че като ми правиха кожен тест не ми го потвърдиха), обаче сега от кефира го няма този ефект. Може би това се дължи на свойството на гъбата да разлага лактозата още преди да съм я погълнал. Също и на бъбреците ми действа добре… Сега все още напасвам пропорциите гъба/мляко/часове/температура. Например каквото и мляко да сложа в 700мл буркан, една дървена лъжица гъба е достатъчна за 24 часа при 22 градуса да направи доста гъст айрян. Тъй като имам и чревни проблеми, тествам къде е златната среда за мен като гъстота на напитката…

 235. toni казва:

  Грозданка здравей.Аз съм от Стара Загора, но нямам достатъчо гъба за даване.Ако желаеш като ми се поразмножи тук до около месец мога да ти дам.Разбира се ако не си си намерила до тогава.А за информация за хората от Стара Загора най-хубавия кефир става с прясното мляко от института… можете да си го купите до централния зеленчуков пазар в уличката по посока универсалния магазин.

 236. Юлия Момчилова казва:

  Имам кефирени гъбки за раздаване. Ако някой желае, може да ми пише на dimom@abv.bg

 237. toni казва:

  Юлия :) :) :) поздрави от Стара Загора. Гъбата, която ми даде ми върши страхотна работа, помага ми много и се чувствам супер добре. Бъди жива и здрава. :)

 238. грозданка казва:

  Тони зравей .Ако имаш вмомента гъба напиши си адреса аз ще дойда да я взема или ми напиши телефона си

 239. грозданка казва:

  спешно ми е необходима

 240. gpuh казва:

  Грозданка, ако все още не си получила от гъбата, ще ти изпратя. Дай адрес за доставка и телефон. Пиши ми на gpuh@abv.bg или се обади: 0888566603.

 241. toni казва:

  Грозданка възползвай се от предложението на gpuh. Аз имам, но страшно малко и на мнг малки парченца.Ще ти стигне едва ли не за 100 мл. мляко, а това е нищо.Докато ми се размножи ще мине време.

 242. мария казва:

  Здравейте.От 2 дни ползвам гъбата и прецедих млякото през пластмасов кевгир,дупките не са много малки,тоест може да съм погълнала малки зрънца от гъбата.Може ли някой да ми отговори има ли някаква опасност и втори въпрос-само по 250 мл ли се пие на ден.Моля отговорете ми ,който може.Благодаря предварително.

 243. toni казва:

  Не няма проблем дори и да си погълнала. А за количеството съм чувал че в началото е хубаво да се пие по толкова (поне първите 2 -3 седмици ), за да привикне стомаха и червата, а после може по колкото ти е вкусно :) :) :)

 244. мария казва:

  ок,благодаря

 245. здравко казва:

  имали някой на когото му е помогнал кефира в борбата с рок

 246. здравко казва:

  имали някой на когото му е помогнал кефира в борбата с
  рака

 247. здравко казва:

  моля ако има някой за раздаване от гъбата да ми изпрати малко ,тел-0896774018

 248. toni казва:

  Здравко уточни за какъв рак става дума ???

 249. valiq казва:

  imam gaba i moga da izpratq na adres po kyrier.tel 0884904718 ot gr.Varna sam

 250. красимира казва:

  Здравейте!Доста попрочетох за този кефир и реших и аз да пробвам.Имам проблеми с перисталтиката изхождането),пробвала съм какво ли не-пих близо 4-5 години сена,но ме докара до интезивното отделение и я спрях….И от тогава проблемите ми с червата отново се върнаха…. Дано това да ми помогне…! Ако някой може да ми каже от къде и как да се сдобия с такава гъба,ще съм му много благодарна! (от София)

 251. Petya казва:

  Здравейте! Вчера си купих такава гъба от една жена от Габрово. Доставиха ми я и я залях с мляко, но не само че то не се сгъсти, а и гъбата не остана като “съцветие”, а се е разпаднала на малки топченца. Това значи ли, че успях да я убия за 1 ден?

 252. gpuh казва:

  Красимира, с удоволствие ще ти дам от моята тибетска гъба. Няма лошо да пробваш, пък ако помогне – толкова по-добре:-) Пиши ми на gpuh@abv.bg или се обади на 0888 566603 да се разберем.

 253. gpuh казва:

  Petya, не се притеснявай, не си “убила” гъбата; не е чак толкова нежна. Това, че се е разделила на топченца нищо не значи – просто е съставена от по-малки късчета, а не от едно “съцветие”; била си е така, когато си я получила и това е съвсем в реда на нещата. Относно това, че не се е сгъстило млякото- също нищо фатално. Процесът на ферментация е специфичен и зависи от много неща: температура на околната среда, състав на млякото, време за ферментация, моментно състояние на гъбата и какво ли още не. Понякога млякото остава видимо без промяна, но ако го оставиш още ден-два в хладилника (след като си извадила гъбата), добива нормален кефирен вид, т.е. гъбата си работи. Като си поиграеш малко с нея, ще си намериш най-подходящата формула. Успех!

 254. Юлия Момчилова казва:

  Красимира, в момента имам гефирени гъбки и мога да ви дам. Живея в София така, че можем да се видим. Пишете ми e-mail на dimom@abv.bg , за да си уговорим среща. Кефирът помага много при запек.

 255. Юлия Момчилова казва:

  В момента имам кефирени гъбки и мога да ви дам. Живея в София така, че можем да се видим когато искате. Пишете ми e-mail на dimom@abv.bg , за да си уговорим среща. Кефирът помага много при запек.

 256. Petya казва:

  Мерси за бързия отговор! :) Щом е жива ще и хвана цаката!

 257. Boriana казва:

  Здравейте! Изчетох доста по темата, навсякъде пише гъбата да седи 24 часа в млякото и след това се прецежда и още 7-8 часа прецеденото мляко в хладилник, тук видях мнение че седи 18 часа в млякото с гъбата, иначе действа запичащо,ако седи повече? Днес я сложих за пръв път, нова ми е още.

 258. toni казва:

  Ако седи около18 и по малко часа, действа разхлабващо. Ако седи повече от 18 до 26 часа действа запичащо. Има значение и околната температура, количеството на гъбата и вида на млякото.

 259. Slaviana казва:

  Моля,ако има някой възможност,който е от Пловдив да предостави кефирна гъба да посочи актуален тел. Благодаря.

 260. маня казва:

  Моля , ако някой от Варна има кефирна гъба за подаряване да се свърже с мен 0884832467

 261. valiq казва:

  ot varna sam imam gaba za podarqvane tel.0884904718

 262. димитрина казва:

  Ot Stara Zagora sam tarq gaba ako nqkoi ima za davane molq da mi zvanne 0894535600 Dimitrina

 263. Чичо Митко казва:

  Търся Кефирна (Тибетска) гъба.Живея в София.За връзка с мен, чрез данните от рекламният ми сайт.

 264. Венетка Петкова казва:

  Търся тибетска гъба.От София съм.Ако някой знае от къде мога да си намеря нека да ми пише

 265. Юлия Момчилова казва:

  Живея в София и имам кефирена гъба. В момента имам отделени зрънца, които мога да подаря на някой желаещ, стига да ми пише на dimom@abv.bg Макар и да са дребни засега, когато бъдат редовно заливани с прясно мляко, кефирените зрънца ще наедреят бързо.

 266. Tanya казва:

  deoo казва:
  19.04.2012 в 11:26
  Здравейте!
  На темата кефир попаднах случайно.
  Понеже се интересувам от приготвяне на домашен хляб с натурална закваска, попаднах на кефира.
  Чрез кефир може лесно да се направи закваска за направа на хляб , вместо маята която за разлика от закваската е много вредна.Ако ви интересува може да ми пишете за подробности.Или темата ако е възможно да бъде коментирана тук.:)

  Ima li niakoi opitnost da izpolzva kefir vmesto maia za hliab?
  Molia da spodelite
  Blagodaria vi !

 267. nikolai казва:

  zdraveite po vaprosa s kefir t1i kato imam operaciq na sarceto dali nqma da mi navredi ne6to

 268. Продавам тибетска гъба казва:

  Продавам тибетска гъба, пращам по куриер в цялата страна 5лв за връзка ktochev@abv.bg 0886320625

 269. Продавам тибетска гъба казва:

  Продавам тибетска гъба, пращам по куриер в цялата страна 5лв,

  за връзка ktochev@abv.bg 0886320625

 270. Николета казва:

  ПОДАРЯВАМ-БЕЗПЛАТНО КЕФИР ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА,грях и безобразие е да се продава,засрамете се,толкова ли ще забогатеете???????????

 271. Емо казва:

  Николета, спешно ми трябва мъничко зрънце, ще си го платя, за близък човек е. Моля те пиши ако имаш възможност: slidermix@abv.bg

 272. Николета казва:

  Eмо,още утре,дайте ми данни на nikid@abv.bg и да е за здраве :)

 273. gpuh казва:

  И аз имам кефир за раздаване (безплатно:-)) в
  София или с куриер в страната. Пишете на gpuh@abv.bg

 274. Стефи казва:

  Подарявам кефирена гъба в София.Пишете на stegeo7@abv.bg

 275. нели казва:

  имам кефирена гъба,които има нужда да се обади-ще има за двама.Живея в Ловеч – deva671967@abv.bg

 276. Кефир-тибетската уникална напитка « казва:

  [...] http://blog.ton4ev.com/?p=465 [...]

 277. burlak казва:

  Подарявам тибетска гъба – Добрич.Не съм ЕВРЕИН че да продавам здраве!!!
  http://www.kiroff_burlak@abv.bg

  Опитайте таратор или сос “скродаля” от кефир.

 278. Николета казва:

  е аз съм еврейка,но също не я продавам,а по-горе съм писала,че ПОДАРЯВАМ (burlak!!!)

 279. Станислава казва:

  Здравейте,
  малко повече информация за кефира можете да намерите на английски на този сайт: практическа информация как се гледа, различните видове кефир, рецепти, история на кефира, информация от по-научна гледан точка.
  Аз се сдобих снощи с гъба от една жена наблизо и се хвърлям в експерименти:-) Засега иа з съм в търсена на правилното съотношение на гъбата към млякото. Моята гъба е поне една шепа, май е множко за литър мляко…
  Станислава

 280. Станислава казва:

  И сайта, който забравих да пейстна:-))

  http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html#gift-from-allah

 281. Ст казва:

  И сайта, който забравих да пейстна:-))

  http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html#fast

 282. Ста казва:

  За различните видове кефир и инфо за приготвянето им.

  http://users.sa.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html#usual_method_for_kefir

 283. Кефир-тибетската уникална напитка « ПЪТИЩА КЪМ ЗДРАВЕТО казва:

  [...] http://blog.ton4ev.com/?p=465 [...]

 284. Yulia казва:

  Имам кефирена гъбка за подаряване. Ако някой иска да му дам или да му изпратя с куриер, нека да ми пише на dimom@abv.bg.

 285. Nikoleta казва:

  v bgmamma ima tema za kefira i jelae6i,moly pi6ete i tam na tarse6ite http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=191239.msg25265466#msg25265466

 286. Yulia казва:

  blagodaria za informaciata, Nikoleta!

 287. Бай Димитър казва:

  Желаещи кефирена гъба да ми се обадят.На всеки ще дам, обясня и покажа.

 288. antoaneta казва:

  mi iskam da popitam za alkohola /ne sam pianiza/ no s maja mi ve4er si piivame po edna 4a6a vino moje li da upotrebqvame kefira ili trqbva da se otkajem ot vinzeto

 289. Nikoleta казва:

  antoaneta- az ne piy alkohol,no pak ne misly,4e bi navredilo da se konsumira pri piene na alkohol,Nazdrave!

 290. Веско казва:

  Здравейте, може ли някой в София да ми даде малко гъба да си я “прихвана”? Но първо бих искал да разбера дали ще успея да я отгледам в някое от млеката, които се продават по магазините? Просто няма откъде да намеря истинско мляко! Благодаря предварително! пощата ми е: vip.peev@abv.bg

 291. Бай Димитър казва:

  Веско, изпратих ти писмо на Е-поща

 292. Бай Димитър казва:

  Здравей Веско, явно не ти е нужна “гъба да си я “прихвана”” щом не се обади…Исках да помогна НО….

 293. Ели казва:

  Здравейте,
  Бих искала да споделя моите странични,а може би са нормални симптоми от гъбата,но няма как да знам,тъй като повечето пишат само за добрите ползи!Имам заболяване на стомаха и тъй като лекарствата само успокояват симптома ,а не лекуват спрях всичко,единствено приемам понякога В12.Но естествено спрях и почти всички храни.Калция ми се натрупва в ставите и боли ужасно.Та така стигнах до гъбата.Пия я вече 7ми ден.Почти не мога да спя,наложих си да се храня,защото свалих 2кг.,а освен това имам зверско главоболие,което е най-жестоко през ноща!А болките в ставите се увеличиха!
  Ако някой е претърпял неуспех,нека да пише.Аз все пак ще я пия поне 20дни.

 294. Tonchev казва:

  Здрасти Ели,

  както няколко пъти съм посочил в статията най-добре е човек да се консултира с лекар, преди да се захваща сериозно с кефира. Особено след страничните ефекти които имаш бих ти препоръчал напълно да спреш с кефира!

  Не разбрах точно какво имаш – стомаха или ставите, но за болки със стомаха бих ти препоръчал да намериш някой истински билкар или хомеопат (внимавай да не попаднеш на някой шарлатанин, екстрасенс, магьосник или всякакъв подобен!!!)

  Ако умее ирисология или има друг начин за цялостна диагностика ще е още по-добре, понеже ще може да определи какво ти има!

  Съмненията ти може да са също така и от паразит, можеш да опиташ около седмица следната диета – само месо, зеленчуци и ориз (без захар, сладки, хляб, картофи и нишесте, плодове, оцет, млечни) и ще усетиш дали има някаква разлика.

  Но пак ти казвам – за сега спри с гъбата. Пак повтарям – за определени болести тя може да е много полезна, но в някои случай трябва да се избягва!

 295. Yulia казва:

  Eли, ако причината за болките в ставите ти е натрупан калций, най-логично е да НЕ пиеш кефир, защото млякото съдържа калций. Но много силни болки в ставите има и когато се натрупват кристали пикочна киселина. Затова ти предлагам не само да преустановиш приема на кефир (поне временно), но и да отидеш на лекар, който да ти даде направление за изследване на кръвта и наличието на калций,пикочна киселина и др. каквото прецени. Ако нямаш личен лекар, може и сама да си направиш изследванията на кръвта в някоя лаборатория ( В Бодимед цената за изследване на калций е някъде около 4 лв., а за пикочна киселина – 8-9 лв ? – пак провери). При получаване на резултата от изследването има написани какви са референтните стойности ( които показват границите на нормалното количество). Така можеш да се ориентираш имаш ли причина да набеждаваш калция или не. Ако имаш и други въпроси или съмнения, пиши ми на dimom@abv.bg

 296. Ели казва:

  Здравейте,
  Благодаря за съветите!Умишлено не разказвам за заболяването на стомаха,защото се чувствам,като пенсионерка.Натрупването на калция в ставите е следствие на това заболяване,а също и липсата на В12 и анемията.А колкото до диетата,аз само това ям, без някои зеленчуци,които стават все повече.Минала съм много изследвания,изпила съм доста лекарства и доста инжекции изядох,затова търся алтарнатива.Вие казвате ,че за някои заболявания е опасна гъбата.Разкажете повече моля!

 297. Антония казва:

  Здравейте,искам да си купя гъба,ако някой продава моля да се свърже с мен 0886053350.

 298. gpuh казва:

  Здравейте, Антония,

  В този блог всички подаряваме тибетска гъба, не я продаваме:-)) Аз мога да Ви изпратя още утре, само ми напишете адрес за доставка на gpuh@abv.bg.

  Поздрави!

 299. ани Георгиева казва:

  Искам да пия кефир,имам и гъбата,но съм с автоимунно заболяване-болест на крон и ми слагат инжексии за потискане на имунната система.Дали е подхидящо да пиа кефир,имам и фистули на 4ервата.

 300. Nikoleta казва:

  ани Георгиева ,за най-сигурно се консултирай с лекар и не приемай преди това.Не знам дали не може поне в друг вид да се приема,примерно да си правиш с кефира палачинки,кексове и др.,вместо кис.мляко.

 301. Сашо казва:

  Здравейте,бих искал да получа отговор на два въпроса,които ме вълнуват.От няколко месеца употребявам кефир:1.Пия от него винаги когато съм жаден,а не както се препоръчва само сутрин или вечер-вредно ли е?2.Забелязвам,че напоследък качих няколко килограма в повече-нормално ли е това/имам в предвид,че кефирът регулира телесното тегло/?Живея в София,гъбата ми нарасна доста и ако има желаещ мога да му дам.Да уточня-не продавам а давам.Който желае да ми се обади на адрес:sashko.krastev16@gmail.com

 302. Тодорка казва:

  Здравейте,аз съм от Русе бих искала да пробвам от кефира някой има ли възможност да ми изпрати.

 303. Nikoleta казва:

  желаещите да ми пишат имам за раздаване.

  Сашо: За времепиенето,мисля,няма такова значение.Иначе,за количеството изпита напитка,да в по-големи количества,особено и ако е от пълномаслено мляко, си е доста калорична бомба.

 304. Роси казва:

  Ели,
  аз съм пила гъбата в продължение на една година преди 20 години заради тежък гастрит след прием на лекарства – до пълно излекуване.
  Също така, 3 години от 2009 до 2012 поради непрестанни болки в стомаха, недиагностицирани въпреки многото посещения при специалисти. Тогава в продължение на първите 3-4 месеца имах ужасни болки навсякъде – кости, стомах, главоболие и какво ли още не, това според мен е част от нормалният процес на изчистване на организма, който процис включва и изостряне на симптомите преди възстанвяване. След тези първи месеци всичко се изглади и оплакванията ми изчезнаха напълно.
  Сега съм решила пак да я започна за подсилване на имунната система.
  Аз лично излишъка от гъба замразявам във фризер и активирам, когато е необходимо.
  Поздрави.

 305. Yulia казва:

  ЗА ЕЛИ: Чела съм, че при заболяване от гъбички, не е добре да се приема кефир.
  При наличие в стомаха на Хеликобактер пилори,бактерия, която предизвиква отделянето на повече стомашен сок (киселина) по логика е ясно, че кефирът трябва да се преустанови и да се приема само или прясно мляко или по-мекото кисело мляко Активия. Също така при повишена киселинност на организма, се изключват от менюто всякакви кисели храни, което значи, че кефирът не трябва да се консумира вкиселен, или изобщо да не се консумира. Показателят за киселинност на организма е Ph, изследван в урината. Под 7.53 е много нисък и трябва да се назначи специална алкална терапия. Ако искаш да споделя с тебе повече неща на тази тема, пиши ми на dimom@abv.bg
  АКО НЯКОЙ ЗНАЕ ОЩЕ ИЛИ ПОВЕЧЕ, МОЛЯ НЕКА ДА ПИШЕ!

 306. Димитър казва:

  Аз пък четох, че кефира убива Хеликобактер пилорите в стомаха и така регулира киселинността. Също и самите вещества в него, от една страна стимулират храносмилането, засилвайки стомашните сокове, но и то друга страна подтискат прекалената киселинност, т.е. норамлизират я. На мен ми намериха такива гадини преди време чрез кръвно изследване, след това пих кефир един месец и като че ли маше подобрение, но пък нещо червата се “мръщеха” и го спрях. Сега мисля да подхвана нова терапия, по-продължителна, пък да видим.

 307. Yulia казва:

  Пих близо 30 години кефир непрекъснато, за да предпазвам стомаха си, защото приемам много лекарства – заради операция на сърцето и др. хронични заболявания. Бях много-много доволна. Миналата година получих проблеми със стомаха. Направиха ми гастроскопия и за моя голяма изненада се откри, че хранопроводът, стомаха и дванадесето пръстника са в ранички, с различен етап на развитие. Освен това се откри голямо количество стомашен сок на гладно, а също и наличие на хеликобактер пилори. Лекарите ми препоръчаха да спра всякакви киселини – оцет,вино, шоколад, доматен сок и пр. Тогава спрях да пия кефира. Питам се: вярно е, че пия много лекарства и след толкова много години, кефирът вероятно не може да компенсира, но… все пак стомахът ми не устоя. Хеликобактерите ги трепах с антибиотици на два лечебни курса. Имам намерение да продължа кефира, но все още не се решавам.

 308. Тодорка казва:

  Роси как по-точно я замразявате

 309. ани Георгиева казва:

  От 5 дни пия кефира и имам силни главоболие.Може ли да е от него??Благодаря.Аз съм с автоимунно заболяване болест на Крон и на биологи4ни инжекции,да не става пеакция?

 310. Роси казва:

  До Тодорка: Измивам и слагам в кутия от сладолед във фризера. Когато ми потрябва (последният път паузата беше 2 години) вадя и слагам директно в млякото, за 2-3 дни не пия, за да се възстанови, после както винаги. Така винаги имам гъба под ръка. Поздрави.
  До Ани: И този път, като започнах да пия след пауза от 2 години, първите 2-3 седмици бяха много трудни – главоболие, болки в костите и в стомаха, сега съм много добре.

 311. emil казва:

  здравейте, много моля ако някой в момента има за даване от гъбата (аз съм в софия), да драсне едно съобщение на скайп flesh.flash
  благодаря ви предварително!

 312. Izida казва:

  Здравейте!
  Не мога да намеря и да си закупя гъбата от никъде. Ще съм благодарна ако някой може да ми помогне.

 313. gpuh казва:

  Здравей, Izida,

  Имам и раздавам тибетска гъба. Пиши ми на gpuh@abv.bg или се обади: 0888 566603.

 314. ани Георгиева казва:

  Сестра ми пи кефир на 3-4дни стоял в хладилника и до ве4ерта полу4и световъртеж и раздвояванв на зрението,халуцинации и загуба на равновесие.Седнала в една градинка и едва я прибрахме.След няколко 4аса се пооправи,но имаше сърцебиене.Спряхме кефира.Дали може да е от него и това,4е е стоял няколко дена в хладилника?

 315. Yulia казва:

  Ани, в никакъв случай не е от кефира. Пила съм кефир много пъти престоявал по няколко дни в хладилника. Сестра Ви трябва да се обърне към невролог, за да определи на какво са се дължали тези нейни оплаквания.

 316. plamen казва:

  iskam da pritejavam tazi val6ebna gaba ako trqbva qte si platq

 317. Бай Димитър казва:

  Здравей Пламен, имам и раздавам тибетска гъба (не продавам!). Свържи се с мен за да ти дам.

 318. Валентина казва:

  И аз имам гъба за раздаване,от Бургас съм
  И имам въпрос свързан с по-горните коментари,колко дни горе долу е трайността на вече готовия кефир?

 319. Продукти от тибетски гъби казва:

  Най – полезно е консумирането на продукти от тибетски гъби съвместно:

  1. Ядете през седмицата от кваса на млечната тибетска гъба
  и в празничнните дни – консумирате напитка от тибетската гъба камбуча (чаената тибетска гъба).

  2. Консумацията на кваса да става сутрин на гладно!

  3. В събота и неделя приготвения чай от камбуча да се пие сама той, без да се яде.

  4. Облизвате, изсмуквате лигавото на тибетската млечна гъба.

  Ако иска някой да му дам подробна таблица- схема за съвместната консумация на продуктите на 2 – те тибетски гъби, нека да ми пише на etpop@abv.bg.

 320. Никола казва:

  И аз имам в излишък който иска – да пише на имейл gashtarovnikola@yahoo.com

 321. Алекс казва:

  Здравейте, никой не отговори на въпроса, дали може да се пие кефира докато си бременна?

 322. Момчил казва:

  А кисело и прясно мляко може ли да се яде докато си бременна? Кефира да не би да е отрова, която е полезна само в малки дози?

 323. Продукти от тибетски гъби казва:

  Алекс казва:
  Здравейте, никой не отговори на въпроса, дали може да се пие кефира докато си бременна?
  ………………………………………………………………….

  Тази тибетска гъбка, в началния период на консумирането, води до обостряне на колит, ако човек страда от такъв. Освен това, организма, по точно червата, във всички случаи на консумация, започват да отделят повече газове. Възниква т. н. “метеоризъм”, или на нормален език казано- пърди се повече.

  Така, че една бременна жена трябва да се съобразява с тези неща и да прецени дали тези усложнения, временни и по -дълги във времето няма да навредят на износването на плода.

  Може и да има други усложнения, други противопоказания, но за научаването им трябва да се поровите в Нета. Аз знам за горните и имам опит с тях.

 324. Атанас казва:

  Давам тибетска кефирена гъба. 0889559943, София

 325. Добринка казва:

  От София съм и желая да се снабдя с кефир. Моля ако някой има в повече да се обади на
  о893 690808. Благодаря предварително!

 326. мариян казва:

  ОТ Варна съм, продава ли се някъде кефир,или ако някой ако има от варна да остави координати ?

  по Биомагазините има закваски за кефир в пликчета,някой знае ли дали могат да се получат зърна по този начин и дали е пробвал ?

 327. Рамбовски казва:

  Ако искаш кефирена гъбка, дай имейл адрес за връзка на еtpop@abv.bg, или телефон за връзка .

 328. Мария казва:

  Здравейте, някой иска ли да ми подари гъбка? :)
  Оставям имейл: mariakaneva@yahoo.com и скайп (mortisha_aaa) за контакт.
  Предварително благодаря!

 329. Владислав казва:

  Търся гъба за кефир.Ако има някой да се обади на тел: 0889 37 90 14

 330. Бонева казва:

  Ще Ви бъда благодарна, ако някой от София ми подари кефирена гъба. Ел.поща : boneva@dir.bg и скайп maria.boneva6. Благодаря.

 331. Бонева казва:

  Ще Ви бъда благодарна, ако някой от София ми подари кефирена гъба. Ел.поща : mboneva@dir.bg и скайп- maria.boneva6. Благодаря.

 332. Рашева казва:

  Здравейте, от Царево съм. Бих искала да пробвам тази кефирена гъба. Ако някой има за раздаване близо до мен, моля пишете ми на адрес rasheva266@abv.bg. Благодаря!

 333. Малина казва:

  Здравейте,
  И аз съм от София и търся жива кефирна гъба. Моля, обадете се, ако имате от гъбата в излишък:
  maldemir13@gmail.com

  Предварително благодаря!

 334. Нани казва:

  Здравейте,
  от София съм. Търся кефирена гъба.
  Пишете ми, ако имате в повече: nnany@yahoo.com
  Много благодаря предварително!
  Поздравявам всички активисти в този форум, много е полезен!

 335. spasova казва:

  Здравейте,от Варна съм търся кефирена гъба,предварително благодаря:spasova2509@abv.bg :0885947868

 336. spasova казва:

  един въпрос,млякото сурово или сварено трябва да се прибавя към гъбата?

 337. gpuh казва:

  Ако е купено мляко от магазина (пастьоризирано), го слагай направо. Ако е домашно, по-добре да се свари.

 338. spasova казва:

  благодаря

 339. stavreva казва:

  Здравейте,
  от Хасково съм. Търся кефирена – тибетска гъба. Предварително благодаря:t.stavreva@abv.bg

 340. Радосвета казва:

  Здравейте,аз съм от Стара Загора.Търся си Тибетска гъба,ако някои има възможност да ми даде ще съм много благодарна :) rafliss@abv.bg

 341. Илка Енчева казва:

  ПОДАРЯВАМ млечна кефирена гъба.Аз съм от Плевен,ако сте от друго населено място,доставка с ЕКОНТ до офис или до дома Ви за Ваша сметка.Моята електронна поща:iwe@abv.bg.

 342. Илка Енчева казва:

  Приятели,
  След поста ми получих известия от много желаещи да получат от гъбата. В момента излишните количествата ми се свършиха. Много бързо, както забелязвате :) Радвам се, че успях да доставя радост! Ще продължа да подарявам, след като ми се размножи отново гъбката. Изпращам по 30 грама, това е предостатъчно, за литър мляко ! Може да продължите да ми пишете, ще изпращам по реда на получените известия. Бъдете здрави и до скоро!

 343. gpuh казва:

  И аз имам млечна кефирена гъба за раздаване. Ако ви трябва, пишете на gpuh@abv.bg :-)

 344. Димитър казва:

  Сега пък реших да опитам и така наречените “японски кристали”, май за воден кефир които са. Кристали+вода+захар+стафиди(по желание)+24 часа фермантация. След това се цеди и се пие водата, и отново залагане…

  Ако някой има в повече, бих искал да ми прати малко количество колктото да ги завъдя, след което ще раздавам и аз в последствие. Мейла ми е: mit8@abv.bg

 345. Баето казва:

  И аз бих пробвал и търся “японски кристали”, но до сега никой не ми е предложил даже и да закупя…

 346. Шеди казва:

  Здравейте, за тези, които търсят японски кристали:
  http://prodavalnik.com/voden-kefir-yaponski-kristali-akva-oriz-i-tnt-i39287003
  И аз търсих….. и намерих. Днес си купих.

 347. Александър Христов казва:

  Здравейте,интересувам се от Тибетската гъба!Ще се радвам някой да ми отговори!Благодаря!

 348. Анна казва:

  Здравейте, моля за помощ!
  Гъбите ми започнаха да се лигавят много! Дали не са болни? Иначе много бързо растат! Какво да правя за да ги излекувам? Дали не се е заразила от суровото мляко- без варене- което слагам от време на време?!
  Благодаря предварително!

 349. Шеди казва:

  Обикновено гъбите се лигавят при дълго стоене в млякото. Лечението е просто – в 1л. вода се разтваря половин чаена лъжичка сода за хляб, измитата гъба се поставя в разтвора и стои не повече от 15 мин., след това се измива хубаво и за един ден се прибира в хладилника в бурканче с вода.

 350. gpuh казва:

  След като направиш лечението със содата, може да намалиш количеството гъба, което слагаш в млякото. Обилното лигавене понякога означава, че има много гъба в малко мляко. Суровото мляко не е проблем; аз моята гъба я гледам изцяло в сурово мляко. От време на време се разлигавя, после се стяга, минава си през някакви фази, но не дава признаци да е болна:-)

 351. Анна казва:

  Благодаря за съвета – Шеди! Току що ги изкъпах със сода и ги сложих във вода, но пак има слуз….ще трябва пак да ги мия ;)

  Gpuh – имаш право! Точно това е проблема…….ама много гъби имам и ги слагам всичките заедно защото ми е жал за тях, а те още повече стават! Не им стига млякото, определено. Под сурово мляко имам в предвид домашно от крава или коза ( аз от магазин мляко не пия ;) но не го варя – та мислех да не е имало някоя друга лоша бактерия.

  При толкова много гъби които имам не знам какво да ги правя. Аз живея в Гърция, и тук никой не иска :(

 352. Шеди казва:

  Анна, не слагай много гъба в млякото. Излишната я изсушавай и можеш да пращаш на близки и познати. Или гъбата да стои по-малко в млякото. Ако не можете да изпивате такива количества, си правете извара или сирене.

 353. gpuh казва:

  Анна, завиждам ти (благородно) за домашното мляко :-)
  Моят съвет е да оставиш в млякото гъбки само колкото са ти нужни. Останалото количество можеш да замразиш във фризера за когато потрябва или да ги изсушиш. Така хем си решаваш проблема със слузта, хем ти е чиста съвестта, че няма да ги изхвърляш. Замразената/изсушена тибетска гъба си е жива и много лесно се “събужда”, освен това изсушената лесно се праща по пощата. Сигурно има някакви гръцки блогове като този, където можеш да обявиш, че даваш гъба и хората сами ще те потърсят.

  Успех!

 354. Мариана казва:

  Ако сте от Варна, може ли да направим размяна – аз имам Комбуча, а си търся Кефир.

 355. Мариана казва:

  Забравих да си напиша адрес за връзка – genchevam@abv.bg

 356. Христо казва:

  Не мийте “лигавото” от кефирената гъбка !!!

  Това е най- лечебната и ценна субстанция от тях.
  Нито пак “лигавото” ще повреди гъбката.
  Колкото и невероятно да ви звучи, но я изсмучете тази субстанция.

 357. Стефан Недялков казва:

  Предлагам тибетска гъба от млечния вид за 15лв.-1супена лъжица.Изпращам по куриерски фирми за ваша сметка.Пратката е пластмасово шише с гъба в прясно мляко.При желание вижте електр.поща.

 358. Стефан Недялков казва:

  Забравих да добавя моята ел.поща-chefi1958@abv.bg

 359. gpuh казва:

  Стефан Недялков: в този блог всички ПОДАРЯВАМЕ тибетска гъба. Вашето предложение е неуместно тук!

 360. dimi_mitak казва:

  БРАВО gpuh ТОЧНО ТАКА.КОГАТО Е ЗА ЗДРАВЕ,НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ ПАРИ.МАЛКО ЛИ НИ ДЕРАТ ДОКТОРИТЕ.ТРЯБВА ДА СИ ПОМАГАМЕ ХОРИЦА……АЗ ЖИЖЕЯ Ж ИСПАНИЯ,АКО ИМА НЯКОИ КОИТО МОЖЕ ДА МИ КАЖЕ ОТ КАДЕ МОГА ДА СИ Я ВЗЕМА,ЩЕ МУ БАДА МНОГО БЛАГОДАРЕН. dimi_mitak@abv.bg

 361. Дидо казва:

  Аз съм от Шумен, ака иска някой мога да му изпратя тибетска гъба. Имаме я от скоро, но купуваме домашно мляко и тя набъбва много по-бързо от колкото с това от супермаркетите. С истинското мляко се получава гъсто кисело мляко. dean_todorov@dir.bg

 362. Ivan казва:

  Здравейте !
  Някой има ли преки впечатления или информация, как влияе от прием на кефир заболяването на дебелото черво – Хроничен Улцерозен Колит ?!
  Предварително благодаря !

 363. Христо казва:

  Влияе “зле”в първите седмици от приемането на кефира. Провокира газове и силно къркорене на червата. Опасно! За това е писано много във форумите. Но после преминава. Влияе като цяло положително и укрепващо на организма, вкл. на колит и гастрит.

 364. Ваня казва:

  Здравейте,
  Подарявам кефирена гъба.Получаване-лично или по куриер на econt. За връзка с мен: vi12@abv.bg

 365. Христо Н казва:

  Здравейте! От Пловдив съм и искам зрънце от гъбата. Моля за връзка. iconai@abv.bg

 366. Лили казва:

  Здравейте!
  Благословен да е този, който би ми подарил малко от тази чудесна гъба. Живея в София.
  За връзка с мен: papratilova@yahoo.com

 367. Светла казва:

  Здравейте , как бих могла да се сдобия с тибетската гъба.
  е-меил Svetla_ant@abv.bg

 368. Лили казва:

  Здравейте,
  Бих желала да споделя своя опит с изпращането на изсушена тибетска гъба по пощата до
  Париж.
  Благодарение на този блог получих даром от гъбата, която беше в мляко. Извадих част от гъбата и я изкъпах с преварена и изстинала вода. Сложих я в марля за да се подсуши. След това я прехвърлих в друго малко парченце марля, като я завих да не се праши и я поставих в чиния. Така се суши 3 дни, като от време на време я обръщах. Гъбата стана светло жълта.
  Сложих я в найлоново пликче и я поръсих обилно с мляко на прах. Пликчето поставих в картичка и с най-обикновен плик за писмо я изпратих по бърза поща /не препоръчано/
  Благодарение и на времето което преди 10дни беше по-хладно, гъбата пристигна за 4 дни и вече сестра ми пие кефир и е много доволна защото й разрешава стомашните проблеми.

 369. Владо казва:

  Търся гъба. Някой ако има повече напоследък ще съм благодарен да ми пише на kefir@zlatkov.com
  Става въпрос за София.

 370. Лили казва:

  Подарявам кефирна гъба. Живея в София , ж. к. Дружба 2. За връзка: papratilova@yahoo.com

 371. Боряна Т. казва:

  Здравейте всички! Търся си и аз кефирна гъба. От Пловдив съм. Моля, пишете на bobby_jap@yahoo.com.

  Благодаря предварително! :)

 372. Siyana казва:

  Здравейте! Имам излишна гъба. Във Варна съм,ако някой иска да ми пише на: sianche@mail.bg

 373. валентин якимов казва:

  здравейте имам псориазис ,някой с такава болест пил ли е кефир за тая болест.факта че пречиства токсините в организма най вероятно помага на кожата за подобряване състоянието й.пия кефир от 20 дена .само не знам по колко да изпивам .но полученото след 24 часа е около 250 мл.пия го вечер.искам да попитам някой знае ли след 10 дневната почивка кефир пие ли се 2 пъти на ден .по форумите пише че кефира ставал газиран .моя не не става .някакво обеснение за да разбера дали го произвейдам правилно?мерси предварително.

 374. Мариана казва:

  Аз съм от Стара Загора и търся кефирна гъба.Пишете ми на :marianse@abv.bg

 375. Шеди казва:

  Здравейте, имам гъба за даване. От София съм.
  shedy@abv.bgq 0878930299

 376. Боряна Т. казва:

  Здравейте отново! :)

  Намерих си гъбка, не ме бройте при искащите, след време ще пиша за подаряване. :)

  Успех на всички!

 377. Димитър казва:

  Здравейте, от София съм, ползвам домашно краве мляко и гъбата расте бързо. Имам в момента възможност да дам, по нататък, пак. Хубава вечер на всички.
  Димитър – dimokaba@abv.bg

 378. Димитър казва:

  Здравейте, от София съм, ползвам домашно краве мляко и гъбата расте бързо. Имам в момента възможност да дам, по-нататък, пак. Хубава вечер на всички.
  Димитър – dimokaba@abv.bg

 379. Надежда казва:

  Здравейте!
  От Варна съм и си търся кефирна гъба.За връзка nadin181@abv.bg.
  Благодаря, приятен ден на всички. :)

 380. Любомир казва:

  Здравейте,от София съм и имам кефирена гъба в момента във повече за подаряване.За контакти lubo_72@abv.bg
  Поздрави на всички.

 381. Надежда казва:

  Намерих си кефирна гъба, благодаря.
  Успех на всички и много усмивки.

 382. Благовеста казва:

  Здравейте , някой знае ли от къде мога да си закупя или някой от вас ако има и продава . Каква е цената и може ли да се изпрати по куриер .Благодаря ви предварително .

 383. Петър казва:

  Здравейте. Търся в Русе или наблизо гъбички за кефир от мляко. Преди 4 години спрях да си правя кефир и сега не успях да съживя моите гъбички, които бяха в хладилника. Ще съм благодарен и на съвет. peter.zlatkov@yandex.ru

 384. Нина казва:

  Здравейте.От Ямбол съм от доста време си търся дрожди от кефир.Има ли някой ,който може да ми помогне.Благодаря предварително.

 385. gpuh казва:

  Здравей, Нина,

  Мога да ти изпратя дрожди с куриер. За целта ми адрес за доставка и телефон. Пиши на: gpuh@abv.bg.

  Поздрави,
  Галя

 386. Нина казва:

  Благодаря ти Гале.Писах ти надявам се да си получила писмото

 387. gpuh казва:

  Нина, нямам писмо от теб в пощата:-(
  Пробвай пак на galiapuh@gmail.com

 388. vi nuong dien казва:

  vi nuong dien…

  Кефир – тибетската уникална напитка | Блог на Тончев…

 389. П. Атанасова казва:

  От Шумен съм. Търся да закупя гъбата. Моля за инфо.

 390. Стефка казва:

  Здравейте, живея в София и мога да подаря от гъбата. Моля, който иска до ми пише на stefkabl@gmail.com

 391. Нели казва:

  Здравейте! Живея в Плевен и мога да подаря гъба на желаещите. Който желае може да пише на nelson65@mail.bg

 392. Нели казва:

  Здравейте!
  Живея в Плевен и мога да подаря тибетска кефирна гъба.
  Прижелание пишете на nelson65@mail.bg

 393. Анна казва:

  Желая да се сдобия с тибетска гъба. От Стара Загора съм.

 394. Лили казва:

  Здравейте! Живея в София, жк Дружба 2. Дарявам тибетска кефирна гъба. Пишете на papratilova@yahoo.com

 395. Мими казва:

  Здравейте! Търся си кефирна гъба. Мога да я взема лично от София на 20 или на 21.11.2014г. Моля, обадете се, ако имате от гъбата в излишък: 0887-286-306. Благодаря предварително.

 396. Yana Shtereva казва:

  Здравейте! Живея в Хасково и си търся кефирна гъба. Ако има някои от града или в близост (мога да дойда на место да си я взема) и има в повече гъба моля да ми се обади 0882-982-803. Ще бъда благодарна и ако някой от по- далеч ми изпрати по куриер пратка- разбира се за моя сметка. Благодаря предварително!

 397. gpuh казва:

  Здравей, Яна,

  Мога да ти изпратя тибетска гъба с Еконт. Пиши ми на gpuh@abv.bg. Нужен е адрес за доставка, телефон и име на получателя.

 398. Силва казва:

  Здравейте, а как стои въпросът с гъбичките, които сте имали г-н Тончев? Нали не се препоръчва при наличието им или вие рискувахте? Аз съм имала Кандида албиканс, която беше чувствителна на Нистатин. Проведох 6 месечно лечение с Нистатин и би трябвало вече да е излекувана. Моля за съвет, категорично ли не бива да се прилага в този случай? Опасявам се да не влоши състоянието ми и да не пламна отново. Не съм сигурна, че ще издържа още 6 месеца лечение. При мен Нистатина беше последния антибиотик на който е чувствителна и ако стане резистентна и на него, вече не зная какво ще правя. Иначе конкретните ми оплаквания са болки и парене в червата и чувство за стягане в корема, като болката е на кризи и по някога е много силна и локаризирана, а по някога по-слаба но продължително време. Имам и упорит запек. Според мен имам проблеми с червата, но знае ли човек… Докторите все още не са установили след толкова много изследвания. Факт е обаче, че ме боли! Благодаря предварително за отговора!

 399. Валентина Минчева казва:

  Здравейте! Дарявам кефирна гъба. Аз съм от Пловдив, но мога с куриер да изпратя където е необходимо. Пишете ми на valiamincheva@abv.bg.
  Благодаря!

 400. Лили казва:

  Здравейте! Дарявам кефирна гъба. Живея в София. Пишете ми на papratilova@yahoo.com

 401. Julieta казва:

  Здравейте!

  От днес и аз имам кефирните гъбички, но въпреки че изчетох целият форум, пак имам доста въпроси.
  Много моля да ми отговорите, ако някой вече се е сблъскал с този проблем.
  Оперираха майка юли месец и смениха аортна клапа, тя е на 73 години и вече половин година не може да се възстанови след операцията, чувства се отпаднала, има нисък хемоглобин, желязо 2 пъти под нормата, бъбречна недостатъчност, венозна недостатъчност/ разширени вени на долните крайници/ и леко увеличен черен дроб. Чувсва непрекъсната умора и след 10-ина крачки спира да почива, пие и някакви хапчета за стомаха тъй като и той вече нещо не му е наред, преди месец лежа в болница заради пневмония като цял месец пиеше силни антибиотици, т.е. положението не е никак розово. Всичко, което прочетох за кефира е чудесно, но ще мога ли да приложа това лечение и на майка ми предвид тежкото и състояние. Пропуснах да спомена и повишените стойности на пикочната киселина- има подагра / около 500/.
  Благодаря Ви предварително!
  п.п. Когато са гъбички по ноктите може ли да се пие кефира?

 402. ГЕОРГИ НИКОЛОВ казва:

  Много внимателно започнете с тази гъба. Много! Освен това болежките на майка Ви са много и НЕПРЕМЕННО СЕ ПОСЪВЕТВАЙТЕ С ДИЕТОЛОГ!

 403. Мария казва:

  Здравейте,
  Много се радвам,че ви намерих! Преди известно време подарих гъбка на баща ми. След като почина,взех гъбката за себе си. Та-от 30 декември пия кефир. Престоява около 2 денонощия,след което прецеденото мляко държа още 24ч.в хладилник. Пия напитката сутрин и вечер по около 200гр.ТАКА ЧЕТОХ из разни форуми,че трябва… Сега от вас разбирам,че 24 часа престой е напълно достатъчен и след прецеждането може да се консумира..кое е правилното?
  Другият ми и най-важен въпрос-ако намаля престоя на гъбката ми в млякото,ще спре ли да се отразява на кръвното ми? От два дни съм с кръвно 90\58…

 404. Габриела казва:

  Здравейте искам да си закупя тази гъба.Някой знае ли от къде??? Много Благодаря предварително!!! Моля да ми отговорите на емейла. gabriela.kevorkqn@abv.bg

 405. Мария казва:

  Ехо,никой ли не може да ми отговори на въпросите??

 406. Петър казва:

  Кефирът не намалява кръвното налягане, поне на мен! Няма значение дали за кратко време или продължително се заквасва. Последното има значение само за това дали да разхлабва или запича.

 407. Мария казва:

  Благодаря много за отговора! :)

 408. Мария казва:

  Само още нещо да попитам. Ако кефирът ми не става газиран,това говори ли за някакъв проблем? Иначе за 36 часа си става гъст,с лек дъх на мая и много приятен,некисел.Oставям си го за няколко часа в хладилника и го пия на воля.

 409. ГЕОРГИ НИКОЛОВ казва:

  Кефирът е като всички лекарства – намерили общ израз в рисунката на фармацевтите – 2 змии, които дават отрова в чаша. Всичко е в мярата и В ПРОИЗХОДА НА БОЛЕСТТА, В СЪЩНОСТТА Й. нЕ МОЖЕ ВЕДНАГА НА РАЗВАЛЕН СТОМАХ ДА СЕ КОНСУМИРА КЕФИР. Не МОЖЕ И ОЩЕ НЕЩА да се опитват. ИМА ДВА ПЪТЯ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ – СЪВЕТ С ПОДХОДЯЩ ДИАЛЕКТОЛОГ, И внимателно, много внимателно, постепенно консумиране на кефир И ОТБЕЛЯЗВАНЕ В ТЕТРАДКА КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ. ТОЙ КАТО ЦЯЛО Е МНОГО, МНОГО ПОЛЕЗЕН, НО ЗА БОЛЕСТИ И СЪСТОЯНИЯ НА ЗДРАВЕТО МОЖЕ ДА Е И ЛОШ в някои случаи.

 410. Ваня Цанева казва:

  Здравейте,
  Подарявам кефирена гъба – лично или по куриер (Еконт). Пишете ми на vi12@abv.bg.

 411. mailkata казва:

  Г-н Георги Николов, сигурна съм, че повечето от желаещите да опитат лечение с кефир нямат проблем с диалекта, че да търсят съвет от диалектолог……

 412. ГЕОРГИ НИКОЛОВ казва:

  Извинете , грешка е станала – диетолог …
  Но щом толкова ядно отговаряте и натъртвате на тази моя грешка – не само той ще ви е нужен. За консумация на кефира, ще е нужна и консултация с друг.

 413. Таня казва:

  Някой от стара загора има ли от тази гъба??? Спешна ми е!!! Или ако някой има да ми пише на samuel4i@abv.bg…Благодаря Ви предварително!!!

 414. Петя Илиева казва:

  От Варна съм и имам гъбка за подаряване. Желаещите могат да се свържат с мен на petia.ilieva@hotmail.com

 415. Росица казва:

  Здравейте, прочетох доста от мненията, но никъде не видях мнение за лечение на ракови заболявания с гъбата. В някои сайтове пише, че помага за убиването на раковите клетки. Моля ако някой я е ползвал с такава цел, или негов познат я е ползвал с такава цел – пишете ми на shushor19@abv.bg. Благодаря

 416. Теди казва:

  Изчетох всичко и сега се обърках. Г-н Тончев в статията си е написал ” * Лекува Candida Albicans”, а по-надолу в коментарите се пише от много хора да не се взима Кефир при наличие на тези гъбички….Някой може ли да ми каже кое е по-достоверно като информация???

 417. Silvia казва:

  здравейте,Желая да се сдобия с тибетска гъба. от РУСЕ сам : имам стомашни проблеми и се надявам че ще ми помогне.благодаря предварително. ако има някой желаеш да ми се обади 0893941440

 418. радо казва:

  Здравейте на всички и от мен днес прочетох доста статии така попаднах на блога.От Русе съм 0877887414 ако някой има гъба за даване моля да ми се обади.Благодаря ви предварително..

 419. Неви казва:

  Търся кефирени зърна, от Пловдив съм.Пишете на nev25@abv.bg

 420. Росен казва:

  Здравейте! И аз се присъединявам към търсещите кефир. Моля ако някой има в наличност и има желание да го сподели да ме потърси. За контакт : e-mail: cruki.56@gmail.com
  Благодаря предварително!

 421. Богдана Танева казва:

  Ужаваеми г-н Тончев,
  благодар Ви, че споделята изключително ценна информация от личен опит. За мен беше изключително полезна, за разлка от, ако мога да се изразя така, дистнцираните “информации” интернет. Тъй като доста информация прехвърлих, съм обркана и несигурна в приготвянето на тази гъба, както и в дозировката и приложенито и. Тъй като майка ми е онкоболна, с едроклетъчен лимфом в 4ти стадий, човек търи надеждата вече в нетрадиционните лечителства, стига те да не спекулират с хората със злокачествени образувания! Към кефирът ме насочиха познати, които ме убедиха, че трябва да опитам и този метод.Натъкнах се на противоречива информация в ентернет относно вида на гъбата, географският и произход, коя е по-добра и т.н. Обърках се…и неднам как да подходя! Освен това, не срещнах информация в интернет откъде мога да си купя кефирни зърна и упътване за приготвяне, тъй като не е съвсем елемнтарен процес, а такъв, който изискванаблюдение, специолна кисело мляко и т.н.

  Ще Ви бъда изключително благодарна за Вашите насоки, препоръки и откъде мога да закупя качествен продукт.

  С Уважение,
  Богдана Танева (b.taneva1977@abv.bg).

 422. Катя казва:

  Г-н Тончев, преди повече от 10 години отглеждах кефирна гъба и със съпруга ми пиехме кефир. За съжаление от немарливост я погубих. Сега очаквам да ми изпратят от Омуртаг чрез куриерска фирма (аз съм от Пловдив и дано не се развали по пътя). Пишете, че освен другите ползи регулира и стомашно-чревния тракт. Аз страдам от т.нар. раздразнено дебело черво – често ходя до тоалетна (по 3-4 пъти дневно), особено ако ям повече зеленчуци и баластни вещества. Въпросът ми е: дали кефирът ще влоши състоянието ми? Благодаря Ви предварително!

 423. Илиана казва:

  Здравейте, колеги-кефирковци!
  Радвам се, че ви открих, прочетох на един дъх всичко.
  Искам да кажа на тези, които не знаят, че кефирът НЕ Е лекарство! Не очаквайте вълшебства от него! Да, полезен е със съставките си, но чак да лекува това, което и лекарите не могат… прекалено е. Честно казано, изумена съм от някои глупости, /извинете ме/, които са написани. Откъде-накъде кефирът да е противопоказан при наличие на гъбички? Това е просто полезна напитка. Пиела се 20 дни, почивало се 10 дни, това също е глупост! Пие се за удоволствие и не вреди. Единственото, което трябва да се знае и да се пази човек е, да не пие прокиснал кефир заради киселинността, която уврежда стомашната лигавица, вместо да я заздрави.
  Всичко друго по запазването на живата кефирна гъба и приготовлението на кефира е абсолютно точно и вярно. Много е важно да се спазва изрядна, педантична чистота при работата с нея. Редовно хранене с прясно мляко, редовно почистване на обменните продукти /прецеждане на готовия кефир/, температура около 22 градуса и чистота, това са изискванията на гъбката. Това са нормални неща, необходими за всеки жив организъм, така че и тя не е толкова капризна. Моля, не я обиждайте, тя заслужава само обич!
  Бъдете здрави и поддържани в отлична форма с пресен кефир!

 424. Гергана казва:

  Здравейте,на всички!
  Аз си търся гъбка .
  за контакти: email address: gergana11nedelcheva@gmail.com
  Искам да Благодаря ,на Тончев и всички участници, за изчерпателната информация! Научих много и нови неща.

 425. 123 казва:

  Здравейте,тук прочетох много полезни неща и реших да опитам действието на това “чудо”.
  Помогнете ми да си намеря кефирни зърна.Благодаря.

 426. марияна казва:

  Здравейте..От Добрич съм и си търся тибетска гъба.Много ще съм благодарна ако някой ми даде такава.Може да ми пише на имейл адреса.mariqna7712@abv.bg

 427. Марияна казва:

  Здравейте,и аз от немърливост вече 2месеца държа моята гъба в хладилника в бурканче с млеко не е потъмняла нито слузеста,но се опасявам да не е изгубила свойствата си ,ако някой знае моля да пише .Благодаря ви

 428. Sunny girl казва:

  Кефирът може ли да се прави с ядково мляко, защото не пия животинско и каква би била рецептата? Благодаря Ви! :)

 429. Надя казва:

  Здравейте, търся си кефирена гъба от Пловдив. Ако някой има за споделяне ще съм благодарна. Nadiadureva@gmail.com

 430. Данаил казва:

  Привет на всички любители на кефира.
  Искам да споделя и моя скромен опит в производството на кефир.
  След като не успях да си намеря кефирна гъба реших въпроса по друг начин. Купих си кефир от магазин Березка и като прочетох, че е произведен в Брашов Румъния, много се натъжих но не загубих кураж. Ползвах една малка част от този готов кефир за закваска и долях шишето с прясно мляко, дори без да го топля и затворих плътно с капачката, след което оставих шишето на топло място и периодично ходех да го разклащам. Първият път стана за около 24 часа, но днес бях приатно изненадан след като го заложих вчера около 18 часа и тази сутрин в 7 беше станал невероятен кефир. Вече съм щастлив, че няма да пия румънски кефир а свой собствен. Успех на дръзките и смелите.

 431. Маги Маринова казва:

  Здравейте от Плевен. Аз също търся малко кефир. Благодаря предварително на всички. Пишете на maggil1@abv.bg

 432. Жоро казва:

  Здравейте всички!

  Първо искам да благодаря на г-н Тончев и да го поздравя за добрата идея за този сайт.

  Пия кефир от 15-на години. Подправям ежедневно салатите с него вместо с оцет.
  Нямах конкретни оплаквания и затова не мога да споделя някакъв положителен ефект. Просто продължавам да се чувствам добре на 68 г, макар и с твърде малко физически натоварвания. Освен малко ставни травми, но за тях като че ли ми помогна намаляването на алкохола, хляба и сладкото, а не кефира.

  Иска ми се да споделя за нещо, което прочетох наскоро – за всичко това, което живее във всеки от нас и в последно време получава нарочното внимание на напредничавите доктори – т. нар. микробиома – това са микроорганизмите в стомашно-чревния ни тракт, които ние храним с това, което си избираме да ядем и пием, а те ни се отплащат с отпадните продукти от жизнения си цикъл – неврохимикали, с които или ще ни тровят, или ще ни помагат да се справяме с проблемите си, нещо повече – влияят на настроението ни в + с допамин, серотонин, или в – забравих как се казваше тази отрова. Наричат ги вече съвкупно „вторият ни мозък”, защото са на една клетка разстояние до кръвоносните съдове, а оттам до мозъка е минута време.

  Защо пиша за това – защото кефирът с това богатство от пробиотици, които го съставляват, натежава в микробиомата, така че положителните микроорганизми да преобладават. Освен кефир, ако ги храним и с малко повечко сурови зеленчуци (също и ферментирали), ние им помагаме да имат превес над патогенните микроорганизми. Оттам нататък ги оставяме да си вършат работата и да ни поддържат в добра физическа и психическа форма. Има добри резултати за аутизъм, депресия, Алцхаймер, диабет-2, синдром на пропускливи черва > автоимунните – всичките свързани с възпаления, който се дължат до голяма степен на това, което става в храносмилателния ни тракт. Важен изследовател е Dr. Derek McFabe в Ontario, който си сътрудничи с българска лекарка – Д-р Бистра Нанкова от New York Medical College. Друг, който се занимава с тези неща – Dr. David Perlmutter, невролог.

  За закъсали хора, които нямат време да си отглеждат собствени микроорганизми, също има опити за пренасяне на микробиома от здрави хора в болни (FMT) – с резултат например болен на 81 г да си тръгне на крака, след като е бил почти отписан – може да потърсите в мрежата информация за проф. Max Nieuwdorp, АСМ, Амстердам също с българка в екипа си – Петя Ковачева.

  Аз нямам връзка с тях, споменавам ги като водещите в това направление, но ми е приятно, че има и българи в редиците им.

  Прекалих с дълго съобщение. Желая ви здраве.

 433. Veselina казва:

  Подарявам кефирени гъби.
  От Варна съм.
  Пишете на v_iordanova@yahoo.com

 434. Deni казва:

  Мога да дам на някого от моята гъба, която доста порастна. За град София, пишете на denica_tm@yahoo.com

 435. Жоро казва:

  Г-н Тончев,

  Има ли начин да разберем резултата от усилията на “Ваня (от Пазарджик) казва: 29.04.2011 в 11:07 Здравейте,случайно попаднах на този блог защото търсех материали за кефирната гъба. Синът ми е със аутизъм.”

  Имаме същия случай в семейството, и ако Ваня е успяла да подобри състоянието на момчето, това ще бъде много полезно и за нас.
  Благодаря за съдействието.
  Жоро

 436. Роза казва:

  Аз съм от София и подарявам кефирна гъба!

 437. Петя казва:

  От Варна съм и имам гъбка за подаряване petia.ilieva@hotmail.com

 438. georgi казва:

  zdravei tonchev moje li da mi dadesh edna gubka az sum ot stara zagora

 439. georgi казва:

  tocnchev az sum ot stara zagora i bih iskal da si nabavq ot tazi gubka moje li da izmislim neshto

 440. Виопета казва:

  Здравейте Роза.как да се свържем за малко гъба?

 441. Виопета казва:

  Здравейте Роза. Как да се свържем за малко гъба?

 442. Ирина казва:

  Здравейте!

  И аз подарявам тибетска гъбка. Храня я с домашно мляко, и започна да става много. Не мога да изпия толкова кефир. Жал ми е да хвърлям бебенцата..Ако някой желае да му подаря, нека ми пише на bubop@abv.bg. Поздрави!

 443. илияна казва:

  Страдам от ужасни болки , когато се възпали синузита ми – главата ми все едно някой я стяга с колан ,веждите и очите все едно имам поставени тежести н тях и болката слиза надоло до скулите , а ушите ми заглъхват.Лечение само с антибиотици .Подхвърлиха ми идеята за кефира , че може да ми го помогне . И така… поръчах си , изкъпах си го , 3 -4 дена поред си го слагах в прясно мляко , без да го консумирам.На 5ия ден реших да започна експеримента.Първите 4 дена се скъсах да уринирам.На 5тия ден започна всичко да се нормализира , но усещах леко напрежение в челната област.На 7мия ден ме атакува синузита-нито бях настинала , нито имаше полен навън.Извадих си прополисната тинктура и започнах приема й и всичко се оправи. Пак започнах с кефира и пак на 6-7 ден ми се появяват симптомите на възпален синузит.Изкарах някак си 20 дена с прополиса до мен и изненада -качила съм 1,5 кг.За тия 20 дена почивка си свалих теглото без усилие.
  Правих го отново и всеки път се получава така.Нчмам алергии към млечни продукти .Въпроса ми е , защо като е толкова добър ми “събужда синузита” и качам килограми.И на какво според вас може да се дължат тези “странични реакции ” при мен

 444. Юли казва:

  Здравейте, някой да помогне с малко кефирна гъба ???

 445. Мария казва:

  Аз имам пиши m.noncheva1@gmail.com

Вашият коментар